1 av 14
2 av 14
3 av 14
4 av 14
5 av 14
6 av 14
7 av 14
8 av 14
9 av 14
10 av 14
11 av 14
12 av 14
13 av 14
14 av 14

Finland har bruna id-kort - Vi har Zlatan Ibrahimovic

Han kom, han sågs, han satte finnarna på plats med ett hattrick.


EM-kval herrar, grupp E

Sverige-Finland    5-0 (3–0)
1–0 Kim Källström (11),
2–0 Zlatan Ibrahimovic (31),
3–0 Zlatan Ibrahimovic (35),
4–0 Zlatan Ibrahimovic (53),
5–0 Emir Bajrami (83).

Varning, Finland: Alexei Eremenko.

Domare: Antony Gautier, Frankrike.

Publik: 32 128.

Sverige (4–5–1): Andreas Isaksson – Mikael Lustig, Olof Mellberg, Daniel Majstorovic, Oscar Wendt – Sebastian Larsson (Christian Wilhelmsson 83), Anders Svensson, Ola Toivonen (Zlatan Ibrahimovic 25), Kim Källström, Emir Bajrami – Johan Elmander (Pontus Wernbloom 81).

Finland (4–5–1): Anssi Jaakkola – Joona Toivio, Petri Pasanen, Markus Heikkinen (Markus Halsti 46), Niklas Moisander – Kasper Hämäläinen (Mika Ääritalo 46), Roman Eremenko, Alexei Eremenko (Alexander Ring 80), Mika Värynen, Perparim Hetemaj – Mikael Forssell.

STOCKHOLM. Det var en magisk afton på Råsunda som innehöll nästan allt. Det var en sällan skådad publikinsats från läktarhåll. Och en än större dominans från de blågula på Sveriges bästa gräsmatta.

Sverige hade kontrollen från start till mål. De svenska fansen sjöng för fulla halsar och det enda som egentligen saknades var ett tifo från Norra Stå med bruna ark. För förnedringen var total, och det enda som kunde gjort det bättre var ett hån mot finnarnas invandringspolitik. Speciellt med tanke på vem i Sverige som lekte hem segern.

Efter dryga 20 minuter tvingades Ola Toivonen lämna planen. In kom i stället, självfallet, den hårfagre malmöiten som det senaste decenniet seglat upp som en hjälte för det svenska folket.

När finländarna tvingar sin utländska gäster att bära bruna id-kort låter vi i Sverige vem som än vill leverera, vi låter vem som än vill briljera och på vilket sätt de än behagar. Och det var exakt vad Zlatan Ibrahimovic gjorde mot Finland.

Inom loppet av 22 minuter stänkte Milanokungen in tre baljor. Utöver det var han i vanlig ordning otroligt involverad i spelet.

Och innan dess fick mannen med det stora "Zätat" applådera när Kim Källström stänkte in en fantastisk frispark från 41 meter.

Att drabbningen mot Finland skulle bli lätt visste de flesta redan när de såg resultattavlan.

Sverige mot Finland.

Storebror mot lillebror.

Men att den skulle bli så pass lätt och enkelt var få som kunde förutspå. Att Anders Svensson skulle kunna överglänsa sina "småbröder" på det finska mittfältet, på det sätt han gjorde, var det kanske inte alla som förväntade sig.

Men undantag för ett fåtal instick och för ett par sköna inlägg hade de blåvita lika mycket att orda om som de människor som sökt skydd i de tusen sjöarnas förlovade land.

Och det var just det bruna passens kväll. Finländarna saknade fantasi. Finländarna saknade styrka. Finländarna saknade allt förutom en rosa bastu någonstans i Helsingfors. Matchen slutade 5-0 till de svenska hjältarna som inte behöver applådera fans med märkta pass. De kunde applådera exakt alla på Råsundas läktare som sin jämlike. Och alla på Råsunda applåderade in i meningar som avslutades utan punkt.

Eller som Bajrami sa när röken lagt sig:

- Det var inget snack om saken.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Så tycker fotbollsfansen om VAR

3 timmar sedan

Löftet till Bergvall: "Ska finnas där för honom"

3 timmar sedan
Tolv allsvenska matcher och en cupfinal mot Malmö FF återstår av tiden i Djurgården. Sedan bär det av till London och Tottenham för Lucas Bergvall, 18. Där ställer sig gärna Dejan Kulusevski i välkomstkommittén. Jag har aldrig haft en svensk lagkamrat så det ska bli otroligt kul att vara där och finnas för honom, säger han.

Allsvenskan: Fem unga talanger att hålla koll på

3 timmar sedan
Vilka slår igenom och får rubrikerna? Vilka nyförvärv blir lyckade? Flopparna? Vilka unga spelare tar den 100:e allsvenska säsongen med storm?

Boston missade chans att säkra slutspel

idag 03:52
Boston behövde "bara" ta en poäng i matchen mot Tampa Bay för att som andra lag för säsongen säkra en plats i Stanley Cup-slutspelet.

Varning för tysk öl: "Kan vara starkare"

idag 03:20
Brittiska fans varnas för den öl som kommer att serveras under fotbolls-EM i Tyskland i sommar.

Sundqvist knäskadad – borta resten av säsongen

igår 23:28
St Louis svenske NHL-anfallare Oskar Sundqvist blir borta resten av säsongen efter skadan i matchen mot Vegas under natten till tisdagen. Den 30-årige svensken har dragit av främre korsbandet i höger knä och ska opereras, bekräftar klubben på nhl.com.