Efter turneringen köptes han av Hamburg.
1 av 4
Efter turneringen köptes han av Hamburg. - Foto: Scanpix
Idag försöker han hitta EM-formen igen.
2 av 4
Idag försöker han hitta EM-formen igen. - Foto: Scanpix
Marcus berg slog målrekord i U21 EM.
3 av 4
Marcus berg slog målrekord i U21 EM. - Foto: Scanpix
Marcus Berg har inte haft det särskilt lätt efter den där underbara sommaren 2009.
4 av 4
Marcus Berg har inte haft det särskilt lätt efter den där underbara sommaren 2009. - Foto: Ermindo Armino/SCANPIX

Marcus Berg om formsvackan: ”Klart att det har varit tufft”

Just nu avgörs U21-EM i Danmark. För två år sen var Sverige framme i semifinal, Marcus Berg vann skytteligan och skrev på för Hamburg. Men tiden efter har inte varit lika enkel.


Fakta Marcus Berg

Född: 17 augusti 1986 i Torsby

Klubbar: IFK Göteborg, Groningen, Hamburg, PSV Eindhoven

A-landskamper/ Mål: 19/5

Sverige överträffade alla förväntningar i U21-EM på hemmaplan 2009. Då tog vi oss vidare från gruppspelet efter att ha krossat Vitryssland och Serbien. Marcus Berg briljerade under turneringen. Men sen hände något, formsvackan har varit ihärdig men nu vill han tillbaka. Han vill hitta tillbaka till känslan som fanns där den härliga sommaren 2009.

- Då trodde vi på oss själva. Vi hade ett bra lag och var dessutom på hemmaplan. Inför turneringen hade vi spelat mot kvalificerat motstånd utan att förlora.  Så vi visste att vi hade chansen och vårt mål var att gå hela vägen, säger Marcus Berg till Nyheter 24.

I semifinalen väntade England. Sverige fick en mardrömsstart och låg under med 3-0 efter 40 minuter. I paus gick delar av publiken hem. Sen vaknade Marcus Berg, han gjorde 1-3, var inblandad i 2-3 och gjorde sen själv 3-3. Matchen är hans starkaste minne från turneringen.  

- Det känns både positivt och negativt när man tänker på Englandsmatchen -  vi låg ändå under med 3-0 och kom tillbaka.

Sverige blev fyra

Trots vändningen tog EM slut för Sverige. Den dåvarande Birminghammålvakten Joe Hart vann straffläggningen för England. Marcus Berg slog målrekordet i U21 EM:s historia med sju mål och var efter en produktiv säsong (32 mål på 56 matcher) i holländska Groningen högvilt på transfermarknaden.  Hamburg vann dragkampen och betalade runt 120 miljoner för värmlänningen.

Som Hamburgs största nyförvärv slutade Marcus Berg helt plötsligt att leverera. Han blev utlånad till PSV Eindhoven, där fick han förtroendet men brände alldeles för mycket målchanser. Efter succén i EM fick han chansen i A-landslaget, men idag står han utanför A-truppen.

- Ja, det är klart att det har varit tufft. Att det har gått lite sämre beror på en rad olika anledningar.

Kan du nämna några?

- Nej det vill jag inte, det är så det är i fotbollen. Ibland går det bättre och ibland går det sämre, det gäller att titta framåt.

PSV vill inte köpa loss Berg och eftersom han fortfarande har kontrakt med Hamburg återvänder han nu dit.

- Det känns bra, det är ett stor och bra lag. Hoppas att vi får ihop vårt lag och kan ta någon titel.

Vad har du för mål med nästa säsong?

-  Ja, målsättningen är att spela så mycket som möjligt. Det kommer bli mycket byten i laget och jag hoppas jag tar chansen och får spela helt enkelt.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Succéhästen avled vid världscupfinalen

Ett ja och två nej till VM-spel

2 timmar sedan
Grundserien i NHL-ishockey är slut och flera svenskars lag är utslagna. Då börjar de svenska stjärnorna lämna VM-besked till Tre Kronor. Ett positivt besked får förbundskapten Sam Hallam från André Burakovsky.

Stark och Nordqvist skuggar täten i majorn

idag 04:06
Maja Stark och Anna Nordqvist gick runt på 70 slag och är med i kampen om årets första majortitel.

Köpte NHL-lag för 10 miljarder – stort intresse

idag 01:52
Flytten av NHL-laget Arizona Coyotes till Salt Lake City kan bli lyckad. Affären på motsvarande 10 miljarder kronor hann knappt avslutas förrän ansökningar om säsongsbiljetter strömmade in. 11 000 av 12 000 platser är redan bokade.

Orken tog slut: "Bittert så klart"

igår 23:20
Sju matcher i kvartsfinalen och lika många i semifinalen. 14 matcher på mindre än en månad blev ett alltför tufft program för Frölunda. Nu väntar semester. Bittert så klart. Vi hade bättre förhoppningar än så men kommer helt enkelt inte upp i nivå i dag, säger backresen Henrik Tömmernes strax efter slutsignalen.

Åberg flyger vidare – bjöd på en eagle

igår 23:06
Ludvig Åbergs stora genombrott kom redan i Ryder Cup i höstas. Steget till världskändis tog han i Augusta. Tvåan i Masters förra helgen kan vara på väg mot något fint och framgångsrikt även på Hilton Head Island, där han ligger delad fyra efter första rundan.