Fredag 21 Jan
Stockholm

Mediehyckleriet - efter VM dör intresset

Damlandslaget är klara för kvartsfinal. Spänningen är olidlig, men kommer den att vara det även efter mästerskapet?
1 av 4
Damlandslaget är klara för kvartsfinal. Spänningen är olidlig, men kommer den att vara det även efter mästerskapet?. Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX
Lotta Schelin, målgörare och målsumpare - allt i ett kraftpaket.
2 av 4
Lotta Schelin, målgörare och målsumpare - allt i ett kraftpaket. Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX
3 av 4
Obestridligt turneringens bäste spelare lirade tidigare fem säsongen för Umeå IK och gjorde 111 mål på 103 matcher. Man undrar hur många av dessa som sändes i teverutan?
4 av 4
Obestridligt turneringens bäste spelare lirade tidigare fem säsongen för Umeå IK och gjorde 111 mål på 103 matcher. Man undrar hur många av dessa som sändes i teverutan?. Foto:

KRÖNIKA. Det har dags att bli ärliga med allt och alla och inte minst mot oss själva.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Sveriges gruppspelsmatcher:

Colombia-Sverige, 0-1

Nordkorea-Sverige, 0-1

Sverige-USA, 6 juli, 20.45.

Det är lika bra att ta den beryktade tjuren vid hornen, att lyfta fram den där feta elefanten längst bort i medievärldens bakgård. För dam-VM är i full gång, men vad kommer helt ärligt att ske när spotlightsen brunnit ut och pokalen hissats till skyarna?

Hyckleriet i medievärlden

Långt innan Simone de Beauvoirs glansdagar lyftes det fram kritik mot rådande normer som att männen var "i första ledet", och att kvinnor var förpassade till Le Deuxiéme Sexe (Det andra könet). Och att Simone fortfarande har en poäng blir aldrig så tydligt som när det vankas fotbolls-VM för damer.

Missförstå mig helt rätt redan nu. Damfotbollen är inte i närheten av den manliga. Rent kvalitetsmässigt är det stundtals två olika sporter - att påstå något annat är som att hävda att allt Eric Saade någonsin rört vid varit ett enda långt ode till konsten.

Den enda grundläggande orsaken till det, är självfallet de fysiska aspekterna. Taktiken och hela den mentala biten sitter lika hårt i sten för damer som för män.

Så, då har vi betat av förutsättningarna.

Från tystnad till mediestorm

Hyckleriet som ändå existerar blir glasklart när man tittar på medierapporteringen. Från att vara notiser i Dagens Nyheter och borderline tomt i Aftonbladet. Från att damfotboll varit rätt bortprioriterat här på Nyheter24 och nästan ekande dött i TV4 - fylls samtliga medier av förståsigpåare, hyllningstexter, krönikor, förstasidestoff och direktsändningar i huvudkanaler. Under en månad går svenska medier från tystnad till att hela mediehavet stormar.

Att det sedan råder fullkomlig stiltje i resten av världen, förutom ett nattmästerskap i Sydamerika, bidrar även det till mediernas överexponering.

Sätta det i sin kontext

Självfallet måste man välja att se det hela som ett idrottsspektakel - för det är exakt vad det är - och i grund och botten är all sport underhållning. Att dra på med all den feministiska kanon som existerar blir i ärlighetens namn rätt menlöst. De samhällsmässiga problemen är av betydligt större relevans än ett par fotbollsmatcher på sommaren.

Men med ett par självinsiktskikare på, blir det tyvärr alltid lika klart när dam-VM går av stapeln - att jämställdheten (oavsett förutsättningar) är långt ifrån nådd.

För det är när strålkastarljusen slocknat och ligalunket återvänder som man undrar var expertkommentatorerna tar vägen? Var tar krönikörerna (oavsett kön) vägen under fyra år? Självinsiktsjournalisten frågar sig själv:

Hur intensivt följer du dam-VM?

– Jag gör mitt jobb, absolut, svarar jag till Nyheter24.

Hur mycket kommer du titta på damfotboll efter VM?

– Inga kommentarer. Just nu är det sinnessjukt spännande, mer än så vill jag inte säga.

Att den beryktade tjuren och att den feta elefanten på mediegården kommer att försvinna - under kanske ett år - är förbannat positivt. Någon mediekanal kommer att satsa stenhårt - och det är bara att hylla.

Men om fyra år när euforin har lagt sig och världsmästerskapen går av stapeln i Kanada, kan ni och jag läsa samma text som ovan och vi alla kan göra en kollektiv facepalm mot pannan och konstatera att på fotbollsfronten är tyvärr damerna fortfarande "The Second Gender". Frågan är hur fan vi slår hål på det glastaket?

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt

bilsport-Rally, VM-deltävl 1 av 13

Publicerades: 1 timme sedan

Hazard hjälte – första målet på åtta månader

Publicerades: 1 timme sedan

Jota skickade Liverpool till final

Publicerades: 2 timmar sedan

Fotboll-Engelska ligacupen

Publicerades: 2 timmar sedan

OS-spelarna bakom 14:e raka segern

Publicerades: 2 timmar sedan

golf-USA-touren, damer

Publicerades: 2 timmar sedan