Mannen som lade grunden för de naturliga argumenten till skapelseberättelsen.
1 av 5
Mannen som lade grunden för de naturliga argumenten till skapelseberättelsen. - Foto: Arkivbild
Här är det alltså Neymar själv som begått ett grovt misstag - det var med andra ord inte alls Jehovas fel.
2 av 5
Här är det alltså Neymar själv som begått ett grovt misstag - det var med andra ord inte alls Jehovas fel. - Foto: Eduardo Di Baia/SCANPIX
3 av 5
- Foto: Ricardo Mazalan/SCANPIX
Neymar poserar på en sedvanligt ironisk bild.
4 av 5
Neymar poserar på en sedvanligt ironisk bild. - Foto: Ricardo Mazalan/SCANPIX
Det är oerhört underhållande att se vuxna män prisa gud för att skruven blev alldeles korrekt. Däremot är det ens eget fel om bollen i stället går i stolpen.
5 av 5
Det är oerhört underhållande att se vuxna män prisa gud för att skruven blev alldeles korrekt. Däremot är det ens eget fel om bollen i stället går i stolpen.

Om religion och en underbar brist på självinsikt

KRÖNIKA. Ytterst sällan får man chansen att bevittna den mänskliga artens brist på självinsikt, som under den månad då Copa América spelas.


Så spelas resten av matcherna

Finalen av Copa América spelas nu under söndagen, då drabbar Uruguay samman med antingen Paraguay eller Venezuela. Det stod klart efter att Luiz Suarez skjutit hem segern för de mesta mästarna.

Den sista semifinalen drar igång klockan 02.45 och sänds i Canal Plus.

LA PLATA. I år är det 180 år sedan vetenskapshistoriens mest berömda skepp satte segel mot vad som definitivt skulle bli den viktigaste expeditionen som någonsin företagits - framför allt för människans förståelse av sin egen natur.

"Beagle" hette fartyget, Robert FitzRoy hette fartygets kapten.

Nu frågar ni säkerligen vad i helvete detta kan ha att göra med sport i allmänhet och fotboll i synnerhet? Det återkommer jag till inom kort, men det handlar om religion och spelares förhoppningar om att gud kan styra läderkulor. Och framför allt att han skulle bry sig.

Från Galapagos till historieböckerna

Den ovan nämnda resan skulle nämligen ligga till grund för den viktigaste idén en människa överhuvud taget lyckats formulera. Och det är till denna tanke, denna revolutionerande observation, jag längre ner tänker återknyta till fotbollens magiska väsen. Men nu ska vi alltså inte hoppa historien i förväg.

När "The Beagle" satte av från Plymouth befann sig inte bara en gedigen uppsättning besättningsmän ombord på skeppet. Även en nyutbildad präst hade, halvt spyfärdig, kravlat sig upp på däck.

Det var en ung präst som innerligt önskade att få en glimt av omvärlden innan han låste in sig i ett klocktorn i någon obskyr ort på den engelska landsbygden. Och i likhet med kapten FitzRoy var han en väldigt gudsfruktig man.

Han hette inget mindre än Charles Robert Darwin.

Expeditionen tog farkosten och besättningen runt mer eller mindre hela den då kända världen, en färd som tog drygt fem år att avverka. Även om många kustlinjer blev beskrivna i Australien, Indiska oceanen och Afrikas västkust var det framstegen i Sydamerika och dess direkta utkant som etsat sig fast i det mänskliga kollektivets minne.

Där, på ett par öar drygt 1 000 kilometer utanför Ecuadors västkust, kastade "The Beagle" sitt ankare och spenderade fem veckor med att kartlägga lavakullarna som sprutat upp ur Stilla havets djupa vatten. Men inte nog med att de kartlade öarna, Darwin sprang även runt och samlade på sig exakt allt han kunde finna inom fauna och flora. Framför allt var det ett gäng fåglar som senare kom att spela en avsevärd stor roll för människans förståelse av naturen.

Farväl, du fader vår!

Nu börjar vi snart bli redo att knyta ihop den här feta säcken, och någonting säger mig att ni är på god väg att förstå var jag vill landa med detta författande.

För när Darwin flera decennier senare valde att släppa sin kontroversiella redogörelse för det naturliga urvalet försvann en viss skäggig gubbe i skyn ur de inledande ansatserna för människans skapelse. Vi behöver inte längre gud för att förklara var vi kommer ifrån. Konceptet blev marginaliserat.

Gud har sedan dess fått allt mindre och mindre att säga till om. Darwin lade, trots sin egen kristna tro, grunden för den monoteistiska gudens undergång (eller ja, egentligen alla gudars frånfälle). Och detta gjorde han tack vare upptäckter på den sydamerikanska kontinenten, som sedan publicerades i boken "On the Origin of Species by Means of Natural Selection, or the Preservation of Favoured Races in the Struggle for Life".

Kors i taket, kors i bröstet

Vi har nu under snart tre veckor fått njuta av midvinterturneringen som är Copa América. En turnering som gång efter annan slår oss med häpnad. Antingen genom spelarnas tekniska briljans eller genom deras vansinniga filmningar som får Tour de France att framstå som en högst värdig och hederlig sport. Likt fan går det alltså inte att sluta dra på smilbanden när spelarna gör entré.

I mer eller mindre varenda match som spelats springer killarna in, böjer på ryggen sig vid sidlinjen, gör ett snabbt korstecken över bröstkorgen och pekar därefter med två fingrar upp mot himlen. Undertecknad antar att det är den där skäggiga snubben de säger "hej" till.

När läderkulan sedan träffar nätmaskorna bakom en målvakt påbörjas en minutiös bön för att hedra skaparen av hela alltet, som om han inte var upptagen med något annat. Men när samme spelare bränner en het målchans har han bara sig själv att skylla. Med andra ord verkar de tro att gud är en relativt arrogant individ som inte tål kritik.

Det hela slutar med att man i 90 minuter bevittnar ett skådespel som belyser människans säregna brist på självinsikt. Gud är god och allsmäktig till dess att missöden är framme, då är det bara medspelare eller sig själv man har att skylla.

Lyssnar man i stället på mannen som begravdes sida vid sida med Sir Isaac Newton, kan man utan att blinka, förstå varför vi människor kan bete oss som svin, vare sig vi befinner oss på en fotbollsplan, en tevesoffa eller i en riksdag:

"Vi måste konstatera, som det framstår för mig, att människan med alla sina förnäma egenskaper... ändå har sina rötter i lägre stående varelser".

Människan är rätt enfaldig som art

Tänk på det nästa gång ni ser Cristiano Ronaldo svandyka utan att ha blivit rörd, eller när valfri spelare i Copa America prisar gud när det går bra - och slår sig själv blodig i ångest när det gått käpprätt åt helvete.

Vi är allt en enfaldig art utan någon som helst tillstymmelse till självinsikt. Synd bara att det sällan belyses mer i sportvärlden än vad det för närvarande görs i Copa América.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

1 timme sedan
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

1 timme sedan
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.

Skellefteå till semifinal – målvakt storspelade

2 timmar sedan
Skellefteå är klart för SM-semifinal i ishockey efter fyra raka vinster mot Linköping. Västerbottningarna vann med 2–0 på bortais efter storspel av målvakten Linus Söderström.

Rolfö petade Barcelona till semifinal

2 timmar sedan
Fridolina Rolfö gjorde ett av fotbollskarriärens enklaste mål. Det räckte för att skicka Barcelona till Champions League-semifinal efter en ny seger mot ett tappert kämpande Brann, 3–1 i matchen och 5–2 sammanlagt.

Svenskens galna dag – från birdiefest till haveri

idag 17:40
Påsken brukar symbolisera kasten mellan förtvivlan och hopp. Sebastian Söderbergs golfrunda på skärtorsdagen var vältajmad – och en av de galnare på Europatouren.