Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Jantelagen räddar kvar Wendt i Hamréns startelva?

Oscar Wendt blev nationens syndabock efter Sveriges förlustmatch i Budapest mot Ungern.
1 av 3

Oscar Wendt blev nationens syndabock efter Sveriges förlustmatch i Budapest mot Ungern.

Drago Prvulovic / SCANPIX

Mediedrevet jagade Oscar Wendt efter slutsignalen.
2 av 3

Mediedrevet jagade Oscar Wendt efter slutsignalen.

Drago Prvulovic / SCANPIX

Gary Sundgren häcklades svårt av publiken på Ullevi i Göteborg 1999 efter en svag insats mot Luxemburg.
3 av 3

Gary Sundgren häcklades svårt av publiken på Ullevi i Göteborg 1999 efter en svag insats mot Luxemburg.

Dusan Vranic/SCANPIX

Sport | 05/09/2011 09:43

"Efter tio minuter saknade jag Teddy Lucic, efter en timmes spel var jag så desperat att jag på allvar ville se Micke Nilsson på en ytterbacksplats igen."

MALMÖ. Det var nog inte lätt för stackars Oscar Wendt att följa mediedrevet efter Sveriges insats mot Ungern i Budapest, för tro inte att fotbollsspelare inte läser tidningarna – det är en lika naiv myt som att Ullevi-publiken uppskattade Gary Sundgren som fotbollsspelare.

1999 sparkade ”Guld-Gary” hål i luften ett par gånger hemma på Ullevi mot Luxemburg i en närmast episkt usel kvalmatch från Sveriges sida. Det blev seger till sist men det många inte glömde var hur Gary Sundgren under matchen häcklades av hemmapubliken. Ullevi och Göteborg hade tydligt visat att man visst kunde hänga ut enskilda spelare och att man helst skulle göra det innan slutsignalen ljöd.

"Oscar Wendt nådde Tommy Salo-status"

Oscar Wendt hade nog klarat sig undan om matchen spelats på Ullevi i fredags då han har ett förflutet i IFK Göteborg. Däremot nådde han Tommy Salo-status i övriga delar av landet under fredagskvällen. Till och med den så väluppfostrade radioprataren Lasse Granqvist fick ett psykbryt på Oscar Wendts konstanta felbeslut.

Bundesliga-proffset gjorde säkerligen sitt bästa men han fick inte mycket till hjälp av övriga tre i backlinjen från helvetet. Efter tio minuter saknade jag Teddy Lucic, efter en timmes spel var jag så desperat att jag på allvar ville se Micke Nilsson på en ytterbacksplats igen.

När den svenska jantementaliteten blandar sig in även inom idrottens fyra väggar, fast på elitnivå, så går det illa. Erik Hamrén skulle givetvis ha bytt ut Wendt i paus, eller till och med plockat ut honom efter 20 minuters spel – i stället väljer Hamrén att behålla Wendt i elvan – allt för att inte ”knäcka” killen.

Individen före laget alltså. Intressant iakttagelse så klart då jantelagen sannerligen inte räknas in som någon individualistisk gren precis.

San Marino är en öppen dörr för revansch

Men sällan har väl en dörr ställts mera på öppen glänt än vad den gör imorgon då Sverige möter den notoriska blåbärsnationen San Marino. Storheter som Bhutan och Timor-Leste ligger före San Marino på FIFA-rankingen, faktum är att republiken med cirka 30 000 invånare ligger sist tillsammans med Andorra, Montserrat och Amerikanska Samoa på FIFA-rankingen med 0 inspelade poäng.

På 107 matcher har San Marino 103 förluster och målskillnaden 17-352, landets hittills enda seger kom för sju år sedan i en träningsmatch mot Liechtenstein. I fredags hade man nog besökt Red Light District i Amsterdam redan innan matchen för Holland vann med 11-0, det är siffror som till och med San Marino bör vara missnöjda med.

Oscar Wendt då? Om man ska gå på tidigare resonemang i denna krönika så är han den första spelaren Erik Hamrén tar ut i startelvan mot San Marino. Men det är klart, då slipper han ställas mot ungerska världsstjärnor, i stället är det brevbärare, rörmokare och bagare som ska försöka snurra upp vänsterbacken med sällskapande trio i släptåg.