Sebastian Larsson gav Sverige ledningen i den första halvleken.
Sebastian Larsson gav Sverige ledningen i den första halvleken. - Foto: Jussi Nukari/SCANPIX
Finnarna stod upp bra mot det svenska landslaget.
Finnarna stod upp bra mot det svenska landslaget. - Foto: Heikki Saukkomaa/SCANPIX

Svenskarna gick segrande ur Finnkampen

Sverige besegrade planenligt de finska lejonen.

HELSINGFORS. Matchen i Helsingfors kommer hädanefter att bli ihågkommen som "Stormen i Finland". Sverige inledde matchen svagt, med många individuella misstag, tekniskt bedrövligt spel och ett Finland som satte av i högsta fart.

Sen kom ett, vad man trodde skulle vara, förlösande mål, från Sebastian Larsson högerfot efter en makalöst vacker passning från Kim Källström. Därefter anlände det finska kustvädret.

Stormen drog in över Olympiastadion

I stormvindarna svajade Zlatan Ibrahimovics långa hästsvans lika så svajade det svenska spelet. Finland tog över totalt. Roman Eremenko var första halvleks stora behållning när styrde det blåvita spelet och dirigerade styrkorna. Mikael Lustig, den ende spelaren i startelvan som spelat samtliga minuter av EM-kvalet, var direkt dålig. Mittbackarna Olof Mellberg och Daniel Majstorovic såg stabbiga ut. Nämnde "Ibra" var fullkomligt osynlig och bidrog med inget mer än att dra på sig ett gult kort - ett kort som innebär avstängning mot Holland på tisdag.

Den andra halvleken började som en kopia på den första.

Finnarna stod för det tekniskt briljanta, svenskarna för den kollektiva kraften. Johan Elmander tog ett större ansvar. Målskytten Sebastian Larsson fick lämna plats för Anders Svensson. Lagkaptenen tog mer plats, samtidigt som Kaspar Hämäläinen fick se mindre boll. Den minimala scenförändring gav svensk utdelning.

Självmål från Källström

Men den andra halvleken förändrades drastiskt efter att Martin Olsson lyckats utöka den svenska ledningen till 2-0.

Mikael Forsell blev inbytt vilket skapade ett tuffare tryck mot det svenska målet. Alexander Ring och Tim Sparv vann betydligt mycket mer boll på det svenska mittfältet. Och till slut fick hemmalaget utdelning, via Kim Källströms utsträckta vänsterfot.

Därefter kom inte Finland till några vidare vassa chanser. De fastnade på ett för kvällen gediget svenskt defensivt mittfält och nu är det svenska landslaget åtminstone klara för playoff till EM 2012 i Polen/Ukraina.

Stark bästa svenska – nära OS efter majorsuccén

McDavid historisk – fem assist i målfesten

Det blev en målfest när Edmonton Oilers vann med 7–4 mot Los Angeles Kings i den första NHL-åttondelen – mycket tack vare Connor McDavid.

Åhman och Hellvig historiska nya världsettor

Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, fortsätter skriva historia.

Nylander mystiskt borta i slutspelet

idag 02:02
Storstjärnan William Nylander har missat Torontos två första matcher i NHL-slutspelet. Det är ännu oklart varför.

Serie A: Inter säkrade titeln i Milanoderbyt

igår 22:48
Frågan var inte om utan när Inter skulle säkra klubbens 20:e ligaseger. Tillfället valdes med utsökt känsla. Hemma på ett fullsatt San Siro mot främsta rivalen Milan. Inter vann med 2–1.

Rögle kvitterar i SM-finalserien – Pudas skadad

igår 21:44
Rögles backbjässe Lian Bichsel såg till att utjämna SM-serien i ishockey med matchens enda mål. För Skellefteå blev det en dubbel förlust. Lagkaptenen Jonathan Pudas kan bli borta resten av finalserien efter en huvudskada.