Gyan och Mensah värmer upp.
1 av 7
Gyan och Mensah värmer upp. - Foto: Scanpix
Det afrikanska mästerskapet har inte riktigt levt upp till förväntningarna, och nu berättar Eurosportexperten Rami Shaaban, varför så är fallet.
2 av 7
Det afrikanska mästerskapet har inte riktigt levt upp till förväntningarna, och nu berättar Eurosportexperten Rami Shaaban, varför så är fallet. - Foto: Scanpix
I sedvanlig ordning är Didier Drogba turneringens stora stjärna.
3 av 7
I sedvanlig ordning är Didier Drogba turneringens stora stjärna. - Foto: Scanpix
Elfenbenskusten gled enkelt vidare till semifinal. Under onsdagskvällen ställs de mot Mali.
4 av 7
Elfenbenskusten gled enkelt vidare till semifinal. Under onsdagskvällen ställs de mot Mali. - Foto: Scanpix
Malis landslags.
5 av 7
Malis landslags. - Foto: Scanpix
Seydou Keita, till vardags i Barcelona, här i Malis gula färger.
6 av 7
Seydou Keita, till vardags i Barcelona, här i Malis gula färger. - Foto: Scanpix
Rami Shaaban kommenterar matcherna på Eurosport och menar också att turneringen inte riktigt levt upp till förhoppningarna.
7 av 7
Rami Shaaban kommenterar matcherna på Eurosport och menar också att turneringen inte riktigt levt upp till förhoppningarna. - Foto: Bildbyrån

Rami Shaaban: "Afrikanska mästerskapet har inte levt upp till förväntningarna"

Det afrikanska mästerskapet har inte alls bjudit oss på den fotbollsfesten vi annars har vant oss vid.


Matcherna som återstår

Ghana mot Zambia, spelas klockan 17.00 och sänds av Eurosport.

Elfenbenskusten mot Mali, går av stapeln klockan 20.00 under onsdagskvällen och sänds även den av Eurosport.

STOCKHOLM. Månadsskiftet mellan januari och februari brukar ibland kunna ge fotbollsälskarna en liten fest i vintermörktet. Var tredje år (med viss modifikation) spelas det afrikanska mästerskapet. En fotbollsturnering som brukar definiera begreppet fotbollsfest, men i år har det bländande spelet och den maniska publiken uteblivit.

Vi tog oss en frågestund med Eurosports expertkommentator tillika bloggareNyheter24, Rami Shaaban, för att reda ut vad som varit bra, och vad som varit mindre bra under turneringen.

Hur tycker du att mästerskapet har varit än så länge?

- Sådär, det har blandat och gett lite. Man undrade hur det skulle vara med alla stora nationer som inte kom med, jag tycker att deras frånvaro varit en stor nackdel. Topplag som Elfenbenskusten och Ghana har haft det väldigt lätt än så länge.

- Publiken har inte varit så nämnvärt bra den heller.

Varför har de inte varit så bra?

- Det brukar vara fullt ös på läktarna. Det har varit fest, men inte som tidigare turneringar. Förhoppningsvis blir det dåliga publiktrycket inget bestående. Fotbollsmässigt har det varit helt okej, inte galna matcher som förra turneringen där vi fick bevittna ett par 4-4 matcher.

Bästa matchen?

- Bästa matchen var nog Tunisien mot Marocko. Bra fotboll,  bra intensitet. Matcherna mellan dessa två får alltid en derbykaraktär. Lagen hanterade pressen och spårade aldrig ur som annats lätt kan hända.

Vilka lag går till final?

- Jag tror att Elfenbenskusten gör det. först och främst har de ett grymt lag, försvaret har inte släppt in ett enda mål och Didier Drogba är i högform. Sen har laget en grundstomme med stabil backlinje, stabil mittfält och ett bra bra anfall samt en bra målvakt. De ser helt klart tyngst ut.

Och i den andra semin?

- Där kommer det att bli mycket jämnare. Men samtidigt: båda lagen har bara "cruisat" och alla vet att de har mer att ge. Ghana sattes på prov för första gången under turneringen när de avfärdade Tunisien i kvartsfinalen. Men Zambia kan skrälla om de har en bra dag.

Snyggaste målet?

- Det måste vara Agyemang Badus mål för Ghana. På en hörna skickar upp bollen till själv och smäller in den rakt upp i krysset. Det är riktigt fint. Det skottet skulle jag till och med kunna släppa in, haha! Den var riktigt bra.

Vad är du mest imponerad över från turneringen?

- Hur Ghana har klarat sig, de har press på sig och de ska bara till final. Jag tycker att de har spelat jättebra fotboll, men de har hållt det på en bra nivå och inte gjort mer än vad som behövts.

- De har några riktigt bra killar som kommer vara viktig - det finns en som en som inte fått spela så mycket: Mensah. Han kommer att bli riktigt bra.

- Sen ska vi självklart nämna Ekvatorialguinea. Problemet är att de har köpt in spelare, som i gulfen. De har, som alla vet, tagit in spelare från Spanien och många andra länder.

Största talangen?

- Det är egentligen ingen som har stuckit ut. Det är ingen som fått en att säga; "wow". Några enstaka har briljerat i en match här och där, men ingen som utmärkt sig över hela turneringen.

Besvikelsen?

- Marocko - de hade en bra trupp. Spelade en bra fotboll men förlorade ändå. Senegal ska vi inte snacka om…

Vem vinner?

- Elfenbenskusten vinner till slut mot Ghana.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!