Zlatan Ibrahimovic inledde målskyttet efter 13 minuters spel.
Lagkaptenen har nu gjort 29 landslagsmål.
5 av 5

Sverige dominerade - hade lekstuga mot Kroatien

John Guidetti fick äntligen A-lagsdebutera med landslaget. Men det var Sebastian Larsson som stal målshowen när Sverige viftade bort hemmastarka Kroatien. Zlatan Ibrahimovic var briljant i sin nya roll.

ZAGREB. Det svenska EM-genrepet kunde knappast ha slutat bättre. 3-1-seger borta mot ett svårspelat Kroatien och två mål av en stekhet Sebastian Larsson.

Men det var inte bara den 26-årige Sunderlandmittfältaren som var på hugget i kväll. Hela det blågula landslaget visade att de är redo för sommarens stora mästerskap genom att dominera matchen mot kroaterna.

Svenskarna fick en riktig smakstart på Maksimirstadion. Men en som inte fick en lika lysande start var hemmamålvakten Stipe Pletinkosa, som först var nära en dundertabbe och sedan gjorde ned Rasmus Elm i straffområdet.

Domaren blåste straff och fram klev lagkaptenen Zlatan Ibrahimovic, som stenhårt satte 1-0 redan efter 13 minuters spel. Kroatien kvitterade dock bara med bara minuten kvar av första halvlek efter att Jonas Olsson råkat nicka in bollen i eget mål. Kommunikationen med Andreas Isaksson misslyckades den gången.

Mål på första touchen

Men i den andra halvleken kom Sverige igång på riktigt. En pigg "Ibra" letade sig fram och avancerade mot kroaternas straffområde. Bollen letade sig till slut fram till inhopparen Larsson som gjorde mål med sin första touch i matchen.

– Det var lite turligt för min del. Det var ett fint anfall och jag följde upp så gott det gick. Sen den dök den bara upp och då var bara att lägga in den, säger målskytten till TV3.

Och med drygt 20 minuter kvar var det dags igen. Med en elegant pass hittade Ibrahimovic fram till Larsson, som började på bänken då han kände sig "hängig" inför matchen. Mittfältaren slog till och satte 3-1 - ett mål som blev matchens sista.

Talangen debuterade

Den 19-årige jättetalangen John Guidetti hoppade in till andra halvlek, men gjorde inget större väsen av sig när Sverige körde över Kroatien. Efter matchen konstaterade ändå Zlatan Ibrahimovic att Guidetti ska med till EM.

Orken tog slut: "Bittert så klart"

Åberg flyger vidare – bjöd på en eagle

Ludvig Åbergs stora genombrott kom redan i Ryder Cup i höstas. Steget till världskändis tog han i Augusta. Tvåan i Masters förra helgen kan vara på väg mot något fint och framgångsrikt även på Hilton Head Island, där han ligger delad fyra efter första rundan.

Skellefteå i final: "Dags att de får torsk"

Det blir Skellefteå som möter Rögle SM-final. Västerbottningarna pallade för trycket och vann den sjunde och avgörande matchen mot Frölunda med 4-1. Det är dags att de får torsk nu, säger Oscar Lindberg om finalduellen mot Rögle.

Jagr, 52, historisk och målskytt

igår 21:04
Den tjeckiske legendaren Jaromir Jagr har hunnit fylla 52 år – men är inte klar med hockeykarriären.

Stark och Nordqvist med i täten i majorn

igår 20:58
Maja Stark och Anna Nordqvist gick runt på 70 slag och är med i kampen om årets första majortitel. Båda är fyra slag efter just nu ledande amerikanskan Lauren Coughlin.

Ny svensk uppvisning i världscupfinalen

igår 20:36
Världsstjärnorna Henrik von Eckermann och Peder Fredricson har prickat formen perfekt. På lördag hoppar de om segern i världscupfinalen i Riyad. Båda bäddade för en rysare. De kliver in i de två sista rundorna som etta och tvåa. Otroligt. Hästen har hoppat underbart. Jag njöt av ridningen, säger von Eckermann.