Astrit Ajdarevic (till höger) jublar efter att ha gjort 1-0 redan i den femte matchminuten.
1 av 2
Astrit Ajdarevic (till höger) jublar efter att ha gjort 1-0 redan i den femte matchminuten. - Foto: Patric Söderström/Scanpix
Mikael Ishak (till vänster) gjorde det andra.
2 av 2
Mikael Ishak (till vänster) gjorde det andra. - Foto: Patric Söderström/Scanpix

Sverige klara för EM-playoff

Sveriges U21-herrar hade kniven mot strupen inför kvällens möte med Ukraina i EM-kvalet. Sverige hade en betryggande tvåmålsledning men det blev ändå nervöst sedan man släppt in en sen reducering.


Det var vinna eller försvinna som gällde för U21-herrarna inför kvällens avgörande EM-kvalmatch mot Ukraina. Man var tvungen att vinna gruppen för att kvalificera sig för playoff till nästa sommars slutspel som går av stapeln i Israel. Det första mötet i kvalet vann Ukraina med hela 6-0 men Sverige hade lärt sig en läxa och spelade stundtals ut Ukraina, som ändå tilläts göra en sen reducering och skapa lite dramatik mot slutet.

Sverige fick en drömöppning genom Astrit Ajdarevic som nickade in 1-0 på hörna redan i den femte minuten, följt av Mikael Ishaks 2-0 på friläge i den åttonde. Sverige dominerade första halvlek fullständigt och Ukraina hade väldigt svårt att skapa farliga målchanser.

– Vi sa från början att vi inte kan gå för kryss. Ut med all energi vi har, får hoppas det håller i sig i andra halvlek. Vi måste vara mogna i vårt spel, vi får inte se ut som valpar därute, sa en nöjd Ajdarevic till TV4 efter första halvlek.

Inför den andra halvleken bytte Sverige ut Ajdarevic, som hade känning i en ljumske, mot Rasmus Jönsson. Ukraina kom in i spelet mer under den andra halvleken men utan att komma riktigt nära. Sverige hade flera lägen att göra 3-0 men spelade nonchalant framför motståndarmålet. Ukraina fick sin chans genom Andriy Bogdanovs reducering i den 82:a minuten, men närmare än så kom de aldrig och Sverige kunde andas ut.

– Det betyder oerhört mycket för mig, laget och svensk fotboll. Vi hämtade oss från förlusten förra matchen. Vi dödade oss själva för varandra därute och gjorde två tidiga mål. Nu försöker vi ladda om och se framåt, sa en lättad Mikael Ishak till TV4 efter matchen.

Förbundskaptenen Håkan Ericson var nöjd efter matchen men tycker att Sverige kunde avgjort matchen tidigare.

– Det blev lite nervöst i slutet. Vi gör en bra match totalt sett, men vi borde punktera matchen tidigare. Men det är ofta så, när man inte lyckas avgöra får man ett mål mot sig. Det betyder mycket för svensk fotboll att vi kan ta oss till mästerskap. Vi hade en svår grupp, att vi tog oss vidare är ett bra kvitto på vart vi är på väg. Vi har haft en del ändringar i laget genom kvalet på grund av alla skador, men laget har gjort det bra och anpassat sig till omständigheterna.

Trots att Sverige vann sin kvalgrupp har man åkt på tunga förluster mot både Ukraina och Slovenien, men lagkapten Pontus Jansson är nöjd med hur Sverige hämtat sig från nederlagen.

– Det har känts bra genom hela kvalet. Vi reste oss efter smällen mot Ukraina, det är starkt. Vi har ledartyper i laget, vi är sköna gubbar.

Tio lag från EM-kvalet, de sex gruppsegrarna och de fyra bästa tvåorna, går vidare till playoff. Därifrån går sju lag vidare till EM-slutspelet nästa sommar, dit Israel i form av värdland redan är kvalificerade.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!