SvFF har inte tänkt tanken att hylla Lotta Schelins kommande målrekord med en dokumentär – som Zlatan.
1 av 6
SvFF har inte tänkt tanken att hylla Lotta Schelins kommande målrekord med en dokumentär – som Zlatan. - Foto: BILDBYRÅN / NIKLAS LARSSON
Redan i kväll mot Tyskland kan Schelin slå rekordet.
2 av 6
Redan i kväll mot Tyskland kan Schelin slå rekordet. - Foto: BILDBYRÅN / Carl Sandin
Hon har redan tangerat Hanna Ljungbergs rekord på 72 mål.
3 av 6
Hon har redan tangerat Hanna Ljungbergs rekord på 72 mål. - Foto: Robin Nordlund/Bildbyrån
SvFF:s värdegrund för jämställdhet.
4 av 6
SvFF:s värdegrund för jämställdhet. - Foto: Fogis.se
SvFF fick kritik när de belönade Anders Svensson med en ny Volvo för hans landskampsrekord – medan Therese Sjögran bara fick en blombukett.
5 av 6
SvFF fick kritik när de belönade Anders Svensson med en ny Volvo för hans landskampsrekord – medan Therese Sjögran bara fick en blombukett. - Foto: TV4
SvFF:s kommunikationschef Niklas Bodell säger att det är upp till ett produktionbolag om en dokumentär ska produceras om Schelin.
6 av 6
SvFF:s kommunikationschef Niklas Bodell säger att det är upp till ett produktionbolag om en dokumentär ska produceras om Schelin. - Foto: © BILDBYRÅN / Niklas Larsson

Lotta Schelin kan slå målrekordet – får ingen "Zlatan-dokumentär"

Lotta Schelin kan bli Sveriges bäste målskytt genom tiderna i kväll. Men trots det planerar inte det Svenska fotbollförbundet, SvFF, att hylla henne – som Zlatan – med en dokumentär.


2013: Anders Svensson får en ny Volvo av SvFF på Fotbollsgalan för att han blivit meste landslagsman. Samtidigt sitter Therese Sjögran – som slagit samma rekord fast med fler landskamper på meritlistan under säsongen – på galan medveten om att hon bara fick en blomma. 

2014: Zlatan Ibrahimovic gör flest mål i herrlandslaget och SvFF bidrar till produktionen av en dokumentär om målrekordet. En dokumentär om Lotta Schelin – som redan i kväll mot Tyskland kan slå alla tiders målrekord – har inte ens kommit på tal. 

– Vi har inte diskuterat det, säger Schelin, som redan har tangerat Hanna Ljungbergs 72 mål, till Nyheter24

Det Svenska fotbollförbundet, SvFF, har en tydlig värdegrund kring jämställdhet i deras strategidokument. 


Bildkälla: Fogis.se

Trots det har tanken inte slagit SvFF – som enligt Affärsvärlden äger 50 procent av Zlatan-dokumentären – att vara med och bidra till en produktion av en dokumentär om Schelins med stor sannolikhet kommande målrekord. Förbundet anser inte att ansvaret för en dokumentär ligger på deras axlar. 

– Vi är inget produktionsbolag, vi är ingen tv-kanal, vi kan inte fatta något beslut om att producera en dokumentär om Lotta Schelin, säger SvFF:s kommunikationschef Niklas Bodell till Nyheter24.

"För mig handlar det inte om antingen Zlatan eller Lotta"

Kommunikationschefen säger att de "per automatik" blev inblandade i Zlatan-dokumentären eftersom det var Zlatans egen idé. Idén till en dokumentär bör komma från ett produktionsbolag, en tv-kanal eller från huvudpersonen själv säger han. Så trots att SvFF var med och bidrog till produktionen samt är delägare till Zlatan-dokumentären är det inte upp till dem om Schelin ska få en liknande hyllning.

– För mig handlar inte det här om antingen Zlatan eller Lotta Schelin. För man måste komma ihåg att vi inte är något mediahus, vi sysslar med fotboll. Det är i de frågorna som vi har mandat att fatta beslut, inte i frågor om att producera en dokumentär.


Bildkälla: Bildbyrån

Det ligger väl ändå på SvFF att Lotta Schelin får den hyllning hon förtjänar i samband med sitt målrekord eftersom det är en enormt stor grej?

– Ja, men det håller jag med dig om. Men vad hon förtjänar, det beror ju på vad du laddar det med. Vad hon förtjänar kan ju vara någonting helt annat. Det behöver ju inte vara en dokumentär om det nu är ett värde eller en måttstock på hennes prestation. Är det till följd av det att man gör en dokumentär? Det vet inte jag, säger han och fortsätter:

– Så har jag aldrig sett dokumentären med Zlatan: Att det är en måttstock på vad han förtjänar för att han slog det svenska målrekordet. Det är en helt annan fråga tycker jag.

"Det tar tid att förändra"

Under Fotbollsgalan 2013 fick SvFF stor kritik när de hyllade Anders Svenssons rekord i antal landskamper genom att belöna honom med en bil. Den kritiken grundade sig i att Therese Sjögran, som även var på galan, också hade slagit landskampsrekord – men att hon bara fick en blombukett direkt efter matchen då rekordet slogs.


Bildkälla: TV4

Men trots det tycker Schelin att förbundet, ur ett globalt perspektiv och rent generellt, har tagit stora steg när det kommer till jämställdhet. 

– Jag tycker fortfarande inte att det är fel att hela tiden jobba för det och det är klart förbundet har långt kvar. Men jag kan bara säga att det finns många högre upp i förbundet, som jag möter, som jag tycker är väldigt vettiga, säger hon och fortsätter:

– Jag känner en framtidstro när jag möter de människorna för jag tycker inte att det är stenåldern över det utan att det finns väldigt vettiga människor på höga poster inom förbundet. Men det är som alltid, det tar tid att förändra. Då får man, som ni och vi, vara framme och pusha när man märker orättvisor.

"Man är ju inte dum i huvudet"

Men Schelin tycker att det fortfarande finns mycket att jobba på inom området. Hon berättar att hon förstår att de ekonomiska skillnaderna mellan herr- och damfotbollen är stora men att det viktigt att ständigt jobba för minska dem. 

– Man kräver egentligen ganska lite när man jobbar för att det ska vara jämställt för det är ju inte så att vi inte förstår att herrarna får större bonusar än oss. Det är ju normalt också eftersom de får mer pengar från Uefa och Fifa om de går vidare (från VM- eller EM-kval). Man är ju inte dum i huvudet, säger hon och fortsätter:

– Där är det ju sällan att det är någon som går in i de diskussionerna. Diskussionerna handlar istället om att se på saker ur ett jämställdhetsperspektiv. Som ett företag där man ska behandla alla lika och hur man ser på varandra: att prestationer ändå är prestationer oavsett i vilken avdelning.

/
/
/
/
/
/
/
Bil
/
Relaterat
Tycker du att SvFF ansvarar för att producera en dokumentär om Schelin?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Fernandes drömvolley gav United-seger

3 timmar sedan

Engström: "Skönt att spräcka målnollan"

igår 21:10
Förra säsongen svarade Röglebacken Adam Engström för nio mål på 52 matcher och slog igenom i SHL. Nu satte han säsongens första mål redan i den fjärde omgången. Skönt att spräcka målnollan, säger 19-åringen efter 3–1 hemma mot Växjö.

Jönsson efter förlusten: "Vi fick en lektion"

igår 20:12
Växjö hade inte en chans borta mot Rögle. Ängelholmsklubben vann med 3–1 – smickrande siffror för SM-guldvinnaren från Småland. Vi fick en lektion i dag, säger Växjötränaren Jörgen Jönsson.

Vasic sena cykelspark räddade poäng åt BP

igår 19:44
Brommapojkarna såg ut att förlora viktiga poäng på hemmaplan. Då klev Nikola Vasic fram på tilläggstid och cykelsparkade in kvitteringen (2–2) mot Norrköping.

Helt lika i Solheim Cup – tre raka för Grant

igår 19:42
Linn Grant har vunnit tre raka matcher och bidragit starkt till Europas upphämtning. Segern som utjämnade till 8–8 lär gå till Solheim Cup-historien. Det var helt sinnessjukt, säger Grant.

VM över för Kessidis – med dubbla misslyckanden

igår 18:20
VM i Belgrad blev ett misslyckande för Alex Kessidis. Ett dubbelt sådant. Svensken får fortsätta att längta efter ett VM-guld och jaga en svensk kvotplats till Paris-OS

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.