Lettland hoppas på mirakel

Möter Kanada i kvartsfinal.


Kanada och Lettland tampas om en semifinalplats i årets ishockey-VM. En match som på pappret ser ut som en mycket enkel resa för Kanada.

I alla fall om man bara tittar på statistiken:

Under 2000-talet har Lettland två åttondeplatser som högsta placering i VM. Kanada har tre VM-guld under två silver under samma period. Det innebär fem finaler av nio möjliga. Anledning nog att aldrig räkna bort Kanada i ett mästerskap.

Lettland har gjort det bra under detta VM. Deras största framgång kan de tacka Sverige för som fick ge vika under gruppspelet. Vinsten kom efter straffar. Det är första gången Lettland vunnit mot Tre Kronor i VM.

Laget har en mastig backlinje, både fysiskt och spelmässigt, som är ett starkt vapen i kampen om poäng. Bland annat stod de i vägen för Sverige flera gånger.

Edgars Masalskis i målet måste ta fram guldplocken i dag. Om man håller sig utanför utvisningsbåset och har skärpan matchen igenom kan laget kanske skrämma Kanada. Lettland lyfts också av sina mycket hängivna fans på plats i Schweiz.

Att Lettland skulle besegra Kanada låter som en fantasi. Men mirakel har skett förr. Ingen trodde exempelvis att Sovjet kunde besegras. Något USA gjorde i OS 1980.

Kanada har en tendens av att vara bäst när det gäller. Trots att laget sällan är speciellt samspelt innan ett mästerskap lyckas de hitta varandra efterhand.

De kan darra till men spelar mycket på att ha fötts upp på lönnsirap av tandlösa fäder: de har hockeyn i blodet. De är starka i försvar, anfallsspel, powerplay och boxplay. Har målskyttar som Steve Stamkos och Martin St. Louis. En målvakt i Chris Mason som har 98 i räddningsprocent hittills.

Förra årets VM gick i Kanada. Champagnen låg på kylning och arenan var full när finalen började. Så vann Ryssland. Kanada är minst sagt revanschsuget. Risken är överhängande att det som drabbade Tobias Enström i matchen mot Lettland kommer se ut som ett sandlådeslagsmål när Kanada och Lettland är färdiga med varanda.

Ta fram tandskyddet, och slå på TV6 klockan 16.00 där matchen sänds.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!