Experterna överens: Ryssland vinner

Wikegård och Wennström tror på semi för Tre Kronor.


Ryssland och Kanada har inlett ishockey-VM med varsin seger. Får man tro Nyheter24-bloggarna Niklas Wikegård och Ola Wenström är det också de två nationerna som kommer hamna i topp. Tre Kronor får vara nöjda med semifinalplats.

I kväll spelar Tre Kronor sin första match, mot Österrike. Niklas Wikegård är inte på plats i Schweiz, tvärtom sitter han i en bil på väg till Gävle när Nyheter24 når honom. Han säger att Sverige har ett bättre lag på papperet, men att man inte kan vara säker.

– Inledningsmatcher är alltid luriga. Förra turneringen som Sverige spelade var mycket dålig (man kom sist i Tjeckien) och ledningen har press på sig nu.

Ola Wenström är i Schweiz för att sända teve, och beskriver Bern som en mysig stad med bra väder och god stämning. Det är mycket fans där, men ännu ganska få svenskar.

Han tror att hemmalaget kan överraska.

– Får Schweiz bättre motstånd, och får spela som underdogs, kan de göra bra matcher. Det passar dem. Men det blir nog ingen topplacering ändå.

Wenström och Wikegård är överens om att Johan Holmqvist, Frölunda, är första valet till målvaktsplatsen. Holmqvist kommer också mycket riktigt att stå i kväll. Till måndagens match mot Lettland är Stefan Liv anmäld, medan Johan Gustavsson fortfarande inte är inplanerad till någon match.

– Gustavsson får kanske chansen i någon match att visa vad han går får, men till dess går "Honken" på gamla meriter, menar Wenström.

– Holmqvist är det säkra kortet, jag tror att man räknar med att han kommer spela bra, säger Wikegård.

Vad kan vi begära av Tre Kronor?

–Vi kan begära att de är med sista dagen, och minst spelar bronsmatch. Att förlora en semifinal mot Kanada eller Ryssland är inget att skämmas för, tycker Wenström. Ryssland såg fantastiskt bra ut, alla lag får svårt med dem och Kanada är alltid bra när det gäller.

– I en kvartsfinal eller semifinal där man har en bra dag och flyt, då kan man slå Kanada och Ryssland, självklart, tror Wikegård. Men då ska allt stämma. Powerplay, boxplay och målvaktsspel. Vi är några procent sämre just nu. Med materialet vi har nu kan vi begära en bronspeng, tycker han.

– Ryssland har en fördel i och med att de har tre femmor intakta från Czech hockey games förra veckan, och i och med det har det mest kompletta laget redan, säger Wikegård som också håller förra årets vinnare som största vinnarkandidater.

Vad kan de eventuella tillskotten från NHL få för betydelse?

– Det är en chansning med NHL-spelare, man måste ha koll på deras dagsform. Skulle Lundqvist (Henrik, målvakt i New York Rangers) eller Niklas Bäckström bli tillgängliga ska de så klart hit. Men det är inte lika självklart med många andra. Det gäller att hitta rätt killar, rätt pusselbitar. Vi får ha förståelse och tålamod med att Bengan (Bengt-Åke Gustafsson) bygger något just nu.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Verstappen vinner F1-sprinten i Shanghai

2 timmar sedan

Stark högt upp i Texas

3 timmar sedan
Maja Stark och Anna Nordqvist är högt upp på resultattavlan efter andra rundan i årets första majortävling, i Texas på USA-touren. Stark gjorde visserligen en bogey men vägde upp det mer än väl genom fyra birdies, tre under par på rundan.

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

igår 21:50
Brynäs har tagit ett järngrepp i SHL-kvalet mot Djurgården. En blixtvändning i tredje perioden tog Brynäs till 2–1-seger och ledning med 2–0 i matcher. Vi vet vad vi kan och vi har karaktären, säger matchvinnaren Karlis Cukste.

Stjärnduon kvartsfinalklar – jagar OS-plats

igår 21:48
Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, är klar för kvartsfinal i världstouren som slagit ner i Tepic, Mexiko.

Pixbo och Thorengruppen klara för SM-final

igår 21:22
Pixbo är klart för SM-final i innebandy – den första på herrsidan för klubben sedan 2006.

Åberg visar klass – bara ett slag efter

igår 20:44
Det svenska stjärnskottet Ludvig Åberg håller sig kvar i täten och fortsätter visa klass i RBC Heritage, USA-tourtävlingen i South Carolina. Eller vad sägs om fem birdies på andra rundan?