Torsdag 13 Maj
Stockholm

Premiär för Hockeypanelen

"Alla mörkar lönerna för att inte sponsorer med flera ska reagera."

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

VECKANS FRÅGOR

1. De inledde bra mot Ryssland men sedan gick det käpprätt åt skogen och Tre Kronor slutade på en sista plats i Czech Hockey Games. Vad drar vi för växlar av det här?

2. Han envisas med att komma tillbaka trots återkommande fotproblem. Vi pratar naturligtvis om Peter Forsberg. Han har vunnit allt, utom ett SM-guld med Modo. Vad är hans mål med ytterligare en återkomst?

3. Karl Fabricius och Jonas Nordquist tvingades lämna Frölunda med bara några veckor kvar till elitseriestarten. De fick helt enkelt inte plats i Göteborgslagets guldsatsning. Går vi mot ett hårdare klimat i elitserien?

4. En av kvällstidningarna berättar om lagens lönebudgetar. Vissa av de ansvariga i de olika klubbledningarna kräver ett lönetak medan toppklubbarnas direktörer inte är det. Bör lönetak bli ett krav för att få en jämnare och mer rättvis serie? Om ja varför. Om nej varför.

5. Leksand snodde Thomas Rhodin framför näsan på dels Södertälje samt Mora men även AIK. De har nu värvat in två rutinerade guldrävar från Färjestad (Peter Nordström är den andra). Är värvningstaktiken "gammal är äldst" och rutin före egna produkter nyckeln för att ta sig till eliten igen?

NIKLAS WIKEGÅRD, hockeyexpert i SVT och bloggare på Nyheter24.

1. – Ja, först och främst så fortsätter ju Tre Kronor på den inslagna vägen. Det har sett ut så här de senaste tre åren. Alltså mindre bra med idel förluster. Det finns inget driv och det händer ingenting. "Bengan" (Bengt-Åke Gustafsson) tog ut ett ganska säkert och tryggt lag. Sedan blev det en del återbud. Men den här landslagsturneringen, Czech Hockey Games, spelas innan säsongen dragit igång och jag kan tycka att det skulle vara perfekt att testa spelare som Mattias Karlsson (Bofors/Färjestad), Pierre Johnsson i Luleå eller Berglund (Kristofer) även han i Luleå...

2. –Det enkla svaret är att han fortfarande är hockeyspelare. Han har inte gått ut med att han slutar ännu, han har inte gått ut och sagt godnatt ännu. När han gör det kan vi inte räkna med någon mer comeback...

3. –Visst är det ett tuffare klimat. Det är högre löner, högre krav på spelarna hela tiden, du måste prestera. Om du jämför med 15-20 år sedan då spelarna höll till i samma jävla klubb hela tiden. Samma förening gällde, hela karriären.

4. – Först och främst tror jag att de budgetar som presenterades är betydligt högre än så (HV71 är etta, 48 miljoner kronor i lönebudget enligt tidningen). Jag tror snarare att lagen i toppen ligger högt över 70 miljoner. Men alla mörkar lönerna för att inte sponsorer med flera ska reagera. Jag tycker att lönerna ska bli officiella i stället, precis som i NHL. Då kommer klubbarna skämmas lite och behöva göra något åt dem.

5. –De här killarna vet hur man vinner. Pelle Prestberg, Rhodin och Nordström är tre griniga vinnarskallar. Det här är helt rätt för Leksand.

CARL JUBORG, reporter på Hockey24.

1. – Ärligt talat så är jag så förbannat trött på Euro Hockey Tour. Turneringstänket för att få fram Europas bästa landslag måste göras om. Dra ner antalet turneringar, skippa Czech Hockey Games, som alltid spelas inför seriestart. Ingen spelare törs heller riskera skador innan seriestarten vilket märktes i det här fallet. Den stora "hockeymassan" bryr sig heller inte om Euro Hockey Tour och allt som oftast det ser ut som spelarna inte heller gör det.

2. –Jag blir inte klok på karln vilket jag även skrivit på min blogg. Sen är det så klart underbart kul att veta att man eventuellt får chansen att se honom spela på absolut toppnivå igen.

3. – Visst kan det vara ett mer knivigt klimat men jag anser att Frölunda agerade klantigt. Enligt de uppgifter jag tog del av har just Nordquist och Fabricius avhopp diskuterats sedan tidigt i somras. Varför sätta dem i den här sitsen? Lundqvist och "Pebben" har i och för sig kommit in men ledningen borde kunnat förutsett och offentliggjort petningen tidigare.

4. – Varför inte ett lönetak? Jag tror absolut att det skulle vara bra för ligan som helhet. I Hockeyallsvenskan (som innehåller alldeles för många lag) är gapet stort både kvalitetsmässigt och lönemässigt. Ett lönetak i elitserien skulle absolut göra serien mer attraktiv och mer jämn. Helt klart.

5. – Jag är skeptisk. Rhodin håller fortfarande en hög standard men jag är rädd för att mättheten hos Nordström och Pelle P kan ge utslag. Sen oavsett detta, så är rutin monsterviktigt för Leksand. Framför allt i en kvalserie. Nordström är också väldigt skadebenägen. Blir överraskad om hans kropp håller en hel säsong.

PATRIK ZACKRISSON, landslagsman och forwardsstjärna i Linköping.

1. – Dra inte så stora växlar. Vi spöar ändå Ryssland i Ryssland för att senare torska två matcher. Finlandsmatchen var ju bedrövlig. Samtidigt var det mycket resor, från Ryssland till Tjeckien. Självklart vore det enklare att spela på en ort men man kanske inte ska skylla på det heller? Vi hade en del avhopp innan turneringen också.

2. – Det är jäkligt starkt av honom och det visar ju bara hur mycket han brinner för hockeyn. Han är fortfarande sugen på att vinna titlar.

3. – Inte omöjligt att vi går mot en sådan utveckling. Frölunda fick in några sena värvningar och var väl tvungna att agera. Nu får ju två andra elitserielag två bra spelare i stället så det jämnar väl ut sig eller?

4. – Lönetak känns lite fel. Lagen behöver ha de höga lönerna för att locka hit bra spelare utifrån. Sjunker lönenivån kommer även elitseriens standard sjunka. Vi kommer ändå aldrig komma upp till NHL eller KHL:s lönenivåer och då är det inte nödvändigt med ett lönetak.

5. – Båda har ju hur mycket rutin som helst. Det är två bra spelare som absolut kan lyfta Leksand. Det är min teori alla fall.

MARIE HALLMAN, hockeyexpert och bloggare på Nyheter24.

1. – Inte mer än att ett antal spelare från elitserien och KHL satte krokben för sig själva i jakten på en av de ytterst få platser som de har att slåss om i den kommande OS-truppen (som ju mest kommer bestå av NHL-spelare). Märkligast var ju att det gick som bäst i första matchen där det på grund av skador och visumkrångel bara fanns elva forwards att tillgå. Sedan kan man ju undra varför det ska spelas en turnering under försäsong. Känns ju ? sådär.

2. – Det är då inte för stålarna i alla fall. Nä, det är att få göra det roligaste Foppa vet såklart. Jag älskar hans passion för sporten. Hand upp alla ni andra som kan tänka er att bryta av alla ben ni har i foten (som Foppa gjorde för några år sedan) för att kunna fortsätta spela? Jasså- ingen? Utom Foppa då?

3. – Ja, det är lite hårdare (även om spelarna ändå kommer lindrigt undan jämfört med vanliga arbetare som får sparken och a-kassan istället för en fortsatt fet lön). I det här fallet snackar vi dock om extremt dålig tajming och usel planering. Att komma med det här, tre veckor före seriestart, fast man känt till läget mycket längre än så känns oprofessionellt. Inte bra Frölunda.

4. – Ja, varför inte. Funkar det i NHL så borde det funka här, det skulle dessutom jämna ut serien ännu mer och därmed göra den än mer spännande – det tjänar alla på. Dessutom skulle lönerna gott kunna vara offentliga – som i NHL. Finns ingen anledning att hymla med vem som tjänar vad.

5. – Nej det är inte nyckeln. Visst, Nordström kan vara seriens viktigaste värvning men den gamla klyschan en spelare gör inget lag, stämmer ju. Leksand måste istället lära sig att hålla tempot uppe hela säsongen, även under grundserien, så man inte för hundrade gången har svårt att varva upp när det väl gäller och återigen kommer igång för sent i kvalserien.

STEFAN JALONEN, supporterchef i Timrå.

1. – Inte många växlar att dra. Precis som för våra serielag här hemma, så är det en försäsongsturnering. Vi vet att allt kan hända under försäsongen på klubbnivå, så vad skulle det vara för skillnad med landslaget? Nä, det är först i Karjala som man kan anse att det är på allvar. Då har alla spelare kommit igång och kan prestera sitt bästa.

2. – Peter andas, äter och sover hockey. Han har inget annat och är därmed bunden av sig själv till att hela tiden försöka. Visserligen behöver han inte pengarna, men man behöver en sysselsättning och hockey är det han kan bäst. Jag tycker nog att han borde sluta göra sig själv illa. Peter Forsberg skulle kunna bli en utmärkt ambassadör för svensk ishockey och det är något som förbundet borde ta till vara.

3. – Med allt större konkurrens från NHL, KHL och Schweiz, tror jag att vi kommer att få se sånt här oftare. Tyvärr roffar vissa som kan till sig i överflöd och sen fockar man dom som inte håller måttet i efterhand. Det om något är sånt som kommer att undergräva trovärdigheten för Elitserien. Milan gjorde likadant i fotbollen en gång i tiden. Knöt till sig alla de bästa bara för att ingen annan skulle få dom. Det förstör sporten.

4. – Svår fråga det där. Naturligtvis vill varje lag ha så bra spelarmaterial som möjligt, men samtidigt kommer intresset för sporten att mattas om det hela tiden är samma lag som gör upp om titeln. Ska det bara vara 4-5 lag som kan göra upp om SM-bucklan, så kanske de ska spela i en egen serie, och hur kul vore det egentligen?

5. – Vi vet alla att ett bra lag kräver en mix av ungt och gammalt. Leksand har inte någon speciellt gammal trupp om man ser till medelålder, och jag tror inte att två "rävar" gör så stor skillnad för juniorernas del. Vill man satsa för att vinna, så kan man inte lita enbart på att talangerna ska göra jobbet. Det behövs även rutin, rutin som dessa båda herrar har i överflöd. De kan enbart med sin närvaro på banan, lyfta unga lovande spelare ett snäpp i deras utveckling. Jag ser inget fel i Leksands handlande. Hade det varit någon skillnad om SSK fått dessa två? Hade det inte varit samma sak som i Leksand? Det kommer alltid att framföras kritik om hur klubbarna bygger sina lag och om receptet varit framgångsrikt, ja vad är det då att klaga på?

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela