Lördag 8 Maj
Stockholm

"Sticker hellre hem och spelar i elitserien"

"Drömmen att spela med eller mot Frölunda."

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Hans ”taskiga attityd” tog honom till Nordamerika. Där har Simon Olsson fått fokus på rätt saker och blommat ut till en stjärna i juniorligan QMJHL. Nu vågar 20-åringen tro på en framtid som professionell spelare.

– Drömmen är att spela i elitserien, säger göteborgaren till hockeysverige.se.

Det är nio timmars bussresa till Montréal, sex om man vill ta sig till Québec City och för att ta sig till den närmaste bortamatchen mot Rimouski Oceanic måste man ta färjan över St. Lawrence-floden. En färd som tar ett par timmar.

Inte undra på att Simon Olsson känner sig ganska isolerad i Baie-Comeau, den lilla staden med 20 000 fransktalande invånare där han spelar juniorhockey för en av QMJHL:s slagpåsar, Baie-Comeau Drakkar.

– Det är ganska sjukt egentligen ? vilket icke-socialt liv man har här, skrockar Simon Olsson när hockeysverige.se når honom på telefon hos sin värdfamilj.

– Ingenting är på engelska här, allt förs på franska. Jag kan inte ens gå på bio. Jag sitter mest på mitt rum framför datorn om dagarna när jag inte tränar eller spelar.

Trots de lite krångliga förutsättningarna har Simon Olsson fått ett genombrott i QMJHL den här säsongen. Han toppar den interna poängligan i Baie-Comeau och ligger på delad 13:e plats totalt med 28 poäng (9+19) på 21 matcher hittills.

Fick hjälp på traven i Mölndal

Vägen till dit har varit både krokig och udda. Redan som 16-åring flyttade den kortvuxne forwarden till Nordamerika efter att ha ratats av Frölunda.

– Jag hade taskig attityd när jag var yngre och fastnade med Frölunda. Det gjorde att jag inte kom in på hockeygymnasiet, så i stället stack jag till Mölndal. Där tog Tyrone Lasu och Michael Lehner hand om mig och fick mig på rätt spår, berättar Simon Olsson.

– Jag hade några kompisar i laget som var amerikaner, de undrade om jag inte ville komma över och spela. Hockey har alltid varit mitt liv – jag har aldrig varit någon skolgubbe – så jag insåg att min enda chans att bli något var att sticka över.

Simon spelade för ett pojklag i Colorado en kort tid varpå han flyttades upp till high school-ligan USHL där han hamnade i Chicago Steel.

Du var väldigt ung när du stack över, blev det aldrig ensamt?

– Nja, jag hade ju polare direkt när jag kom över och sedan var man så jäkla upptagen med träningar och matcher. Naturligtvis saknade man vänner och familj, men de har ju kommit över och hälsat på varje år.

– När jag flyttade till Chicago hade jag dessutom min farbror där som jag bodde hos. Han har alltid varit som en bror för mig, så det var viktigt.

Dålig stämning i laget

Inför förra säsongen blev Simon Olsson draftad av Prince Edward’s Island Rocket i QMJHL-draften. Han gjorde en klart godkänd rookiesäsong i den franskkanadensiska juniorligan, men i omklädningsrummet fick han uppleva hur två olika kulturer clashade.

– Vi hade ett ganska bra lag på pappret, men vi fungerade inte som lag. Det var för många som körde för sig själva. I vissa lag i den här ligan fungerar det inte mellan fransoser och de engelsktalande. Så var det hos oss, förklarar han.

I somras aviserade Simon att han ville göra ytterligare en säsong i QMJHL som överårig. Det gjorde att P.E.I. Rocket tvingades trada honom till Baie-Comeau Drakkar.

– Vi förde en dialog och kom fram till att det var det bästa. Lagen i ligan får bara ha tre 20-åringar och dessutom bara tre importer. Det gjorde att jag tog upp två platser. Att få spela som överårig och vara europé är en stor eloge i den här ligan, säger Simon Olsson.

Baie-Comeau Drakkar är näst sämst i QMJHL och har bara vunnit fem av 24 matcher. Det har lett till spekulationer om att laget kommer att byta bort sina bästa spelare och satsa på framtiden i stället. Simon Olsson säger det inte rakt ut, men mellan raderna förstår man att han inte har något emot att flytta.

– Jag ingår i ryktena. Det finns vissa lag i ligan som spelar för att vinna, som Québec (Remparts). Det gäller att visa upp sig framöver, säger Simon Olsson, som inte är speciellt imponerad av sitt eget lag.

– Vi är inne i ett ”rebuilding year”. De hade en dum general manager här för några år sedan som bytte bort alla draftval. Ska jag vara ärlig har vi bara tre forwards i hela laget och ingen back alls.

"Drömmen att spela med eller mot Frölunda"

Efter den här säsongen är Simon Olssons sejour i QMJHL över. Då faller han på åldersstrecket. Han skulle inte ha något emot att flytta hem och spela i elitserien, men inser att han har oddsen emot sig.

– Mycket beror på vad jag gör av den här säsongen. Fortsätter jag att producera borde jag få chansen, åtminstone en tryout till AHL. Det brukar man få om man producerar bra på den här nivån, säger Simon.

– Drömmen är att spela i elitserien, det sticker jag inte under stolen med. Men det gäller att visa upp sig. Jag är ju inte så känd där hemma eftersom jag i princip har spelat här borta hela tiden. Och man måste ju göra ett namn för sig.

Elitserien eller AHL, var spelar du helst?

– Jag sticker hellre hem och spelar i elitserien. Kolla bara på Fredrik Pettersson, min barndomskompis och en spelare jag har sett upp till, nu är han fansens favorit i Scandinavium. Drömmen är att spela med eller mot Frölunda.

Allsvenskan då?

– Topplagen i allsvenskan är bra, det är också en väg. Men då är East Coast League (ECHL) bättre bortsett från att det är längre resor. Men det är inte prio, jag hoppas få chansen i AHL eller elitserien via en tryout.

Hockeysverige.se.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela