Fredag 24 Sep
Stockholm

Sedin på gränsen till 100

Henrik Sedin leder nu NHL:s poängliga med 99 poäng.
1 av 3
Henrik Sedin leder nu NHL:s poängliga med 99 poäng. Foto: Scanpix
Han kan bli den tionde svensken genom tiderna att göra hundra poäng i NHL.
2 av 3
Han kan bli den tionde svensken genom tiderna att göra hundra poäng i NHL. Foto: Scanpix
Han har nu passerat Alexander Ovechkin. Här duellerar de två i en match  tidigare på säsongen.
3 av 3
Han har nu passerat Alexander Ovechkin. Här duellerar de två i en match tidigare på säsongen. Foto: Scanpix

Henrik Sedins tre assist innebar inte bara tangerat assistrekord. Nu är han återigen etta i poängligan - och bara en ynka poäng från att bli den tionde svensken genom tiderna att göra hundra poäng i NHL.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

VANCOUVER. - Det är en milstolpe inte många svenskar har lyckats med, säger Henrik Sedin efter 4-1 mot Anaheim Ducks.

Henrik Sedin är på väg att göra något mycket speciellt. Med åtta matcher kvar att spela har han satt sig en position att vinna hela NHL:s poängliga, något som Peter Forsberg (2002/03) är den enda svensken som har lyckats med tidigare.

Efter att ha legat i Alexander Ovechkins bakvatten en tid lyckades Vancouvercentern i natt smita förbi och återta den förstaplats han hade under besittning så länge. Hans tre förstaassist i mötet med Anaheim tog upp Henrik Sedin på 99 poäng och han tangerade samtidigt sitt gamla assistrekord från 2006/07 på 71 framspelningar.

Med åtta matcher kvar att spela ligger Sedin en poäng före Ovechkin, som för all del har spelat elva matcher färre än svensken på grund av avstängningar och skador.

- Förhoppningsvis kan vi först och främst se till att vinna divisionen och sedan får vi se hur det blir med poängligan, säger Henrik Sedin till AP, men medger samtidigt att 100 poäng är något som gör honom upprymd.

- Det är en milstolpe som inte många svenska spelare har lyckats med.

Daniel Sedin hade också en lyckad afton med ett mål och två assist. Han har trots sina 18 missade matcher tidigt på säsongen lyckats klättra till en utmärkt 15:e plats i poängligan. Han har exempelvis gjort lika många poäng som Ilya Kovalchuk(74), fast på tio matcher färre (56 mot 66) än den ryska stjärnan.

Sett till Sedintvillingens poängsnitt hade han varit trea i NHL:s poängliga om han hade varit frisk.

Daniel Sedins mål var en historia för sig - en backhand från långt håll som seglade förbi en förvånad Jonas Hiller i Anaheims kasse.

Hockeysverige.se

Kommentera
Kopiera länk
Dela