Jan Hlavac stor hjälte för Linköping.
Jan Hlavac stor hjälte för Linköping. - Foto: SCANPIX

"Vi stred för våra liv"

Målkung i grundserien. Osynlig i slutspelet. Men på fredagskvällen klev Jan Hlavac fram och gjorde vad han har bra betalt för. Tjecken sköt Linköping till en 3-2-seger mot Frölunda.- Nu ligger pressen på dem, hävdar Hlavac.

LINKÖPING. 30 mål på 38 matcher i grundserien och en kontraktsförlängning. Det gjorde att Jan Hlavac gick in i SM-slutspelet som en av spelarna som skulle lyfta Linköping mot guld. Med precis som i fjolårets kvartsfinalserie mot Skellefteå har den vasse tjecken underpresterat.

Åtminstone fram till fredagskvällens femte kvartsfinal. Där klev han fram vid precis rätt tidpunkt och sköt Linköping till seger via sitt 3-2-mål nästan sju minuter in i den tredje perioden.

- Jag fick en underbar passning från Matte Carlsson och klev in i slottet och sköt. Det var skönt att sätta en puck bakom (Johan) Holmqvist, han har varit svår att göra mål på den här säsongen, säger Hlavac till Kanal 9.

Linköping gjorde en mycket ojämn match. Man startade i högsta tempo och fick utdelning under ett tidigt powerplay där Erik Andersson styrde in Niclas Hävelids skott från blålinje. Frölunda kom in i matchen när Mikael "Musse" Håkanson fick matchstraff för en tackling mot huvudet på Frölundabacken Ville Mäntymaa, som bars ut på bår med en befarad hjärnskakning. Gästerna utnyttjade det följande powerplayet till att kvittera. Målskytt: Riku Hahl.

I den andra perioden tog Frölunda över helt. Fredrik Pettersson spatserade in i slottet och satte 2-1 utan uppvaktning halvvägs in i perioden. Vid den tidpunkten agerade LHC som ett slaget och oinspirerat lag. Som tur är har man ett av elitseriens bästa powerplay och framför allt den bästa offensiva backen i Sverige. Magnus Johansson sköt 2-2 med Mathis Olimb i utvisningsbåset. Backens femte mål på lika många slutspelsmatcher.

Engstrands matchavgörande räddning

- Vi förenklade vårt spel. Tidigare försökte vi göra för mycket, men när vi spelade enklare blev vi framgångsrika, konstaterar Jan Hlavac som alltså säkrade segern med sitt andra slutspelsmål för säsongen.

- Vi stred för våra liv och spelade fantastiskt i defensiven.

En av anledningarna till att LHC fick med sig ett positivt resultat den här gången jämfört med senast var målvakten Christian Engstrands uppträdande. Han stoppade 23 av 25 skott och framför allt Riku Hahls gyllene läge i slutet där han hann med i sidled och stoppade finländarens skott efter en fin passning från Fredrik Pettersson.

- Obeskrivligt! Tredje gången gillt får man säga. Jag hade oflyt i första matchen som vi borde ha vunnit, men det kom nu i stället, säger Engstrand som hoppas få fortsatt förtroende trots att Fredrik Norrena är tillbaka på söndag.