Djurgården och Färjestad var två av de svenska lagen som var med i fjol.
1 av 2
Djurgården och Färjestad var två av de svenska lagen som var med i fjol. - Foto: Scanpix
Djurgården stod som mästare och vann hela Nordic Trophy. Nu utökar ligan med fler lag från Europa.
2 av 2
Djurgården stod som mästare och vann hela Nordic Trophy. Nu utökar ligan med fler lag från Europa. - Foto: Scanpix

Nordic Trophy blir European Trophy

Samarbetet med KHL brast och förhoppningen om en ny Champions Hockey League kastades över ända. I stället blir det till hösten en försäsongsturnering i ett nytt större format - Nordic Trophy blir European Trophy. - Detta är en naturlig utveckling av Nordic Trophy, säger Bo "Kulon" Lennartsson, tävlingsledare för den nyinstiftade turneringen.


Beskedet om utökningen av Nordic Trophy kommer inte som en överraskning. Den 9 mars skrev sajten sportsday.se om att idén var på väg att lanseras. Nu står båten snart i sjön. I ett pressmeddelande meddelar tävlingsledningen att 18 europeiska lag från sju länder (Finland, Sverige, Norge, Tyskland, Tjeckien, Schweiz och Österrike) till hösten kommer att vara med och tampas om det nyinstiftade priset.

European Trophy spelas under augusti och september. I den inledande gruppspelsfasen är de 18 lagen uppdelade i två grupper. Från dessa går de fyra bästa i varje grupp vidare till ett slutspel som avgörs i Salzburg 3 till 5 september. Red Bull Salzburg är i egenskap av arrangör direktkvalificerade för slutspelet.

"Detta är en naturlig utveckling av Nordic Trophy till en ny försäsongsturnering som kommer att intressera fans, media och spelare under försäsongen", skriver turneringens tävlingsledare Bo "Kulon" Lennartsson i ett pressmeddelande.

Hockeyutvecklingsbolaget (HUB), som har bildats för att utreda möjligheterna till att bilda en framtida Europaliga, är inte direkt involverat i arbetet kring European Trophy, men dess styrelseordförande Per-Anders Örtendal kommer att hålla ett vakande öga på utvecklingen.

"HUB:s arbete är separerat från turneringen men vi kommer att följa den och ser den som ett test när det gäller förutsättningarna att spela hockey med Europa som bas, i ett längre perspektiv."

Hockeysverige.se

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Svenskens galna dag – från birdiefest till haveri

Mittfältaren anklagas för bettingbrott – igen

2 timmar sedan
Sandro Tonali har redan stängts av från all fotboll i tio månader. Nu anklagas Newcastlespelaren på nytt, för 50 bettingbrott under sin korta tid i England.

Hammarby värvar mittback från Bundesliga

3 timmar sedan
Övergångsfönstret stängdes i går, men först nu blir Hammarbys sista värvning officiell.

Larmet: Stor risk att luta sig mot tv-pengar

3 timmar sedan
Många allsvenska klubbar förlitar sig till stor del på tv-pengar som intäkt. Då tornar framtidens tv-avtal upp sig som ett stort orosmoln – risken är att klyftorna i allsvenskan ökar. De mindre klubbarna kommer få det tuffare, säger Carlos Esterling på revisionsföretaget EY.

Bortafacit talar för Häcken: “Skapar känslor”

idag 13:44
1–2-förlust senast, men inför kvällens retur lever hoppet om semifinal i Champions League för Häcken. Vi är inte lika säkra som PSG att de är klara för semifinal, säger tränaren Mak Lind. Årets bortafacit talar för Göteborgslaget.

Världsmästaren missar VM efter misstaget: "Skäms"

idag 12:50
Han har tolv VM-guld i olika former av bänkpress. Men Eddie Berglund kommer inte få tävla i bänkpress-VM i Texas i år. Svenska styrkelyftförbundet missade nämligen att anmäla medaljkandidaten.