Stockholm

Nordic Trophy blir European Trophy

Djurgården och Färjestad var två av de svenska lagen som var med i fjol.
1 av 2
Djurgården och Färjestad var två av de svenska lagen som var med i fjol. Foto: Scanpix
Djurgården stod som mästare och vann hela Nordic Trophy. Nu utökar ligan med fler lag från Europa.
2 av 2
Djurgården stod som mästare och vann hela Nordic Trophy. Nu utökar ligan med fler lag från Europa. Foto: Scanpix

Samarbetet med KHL brast och förhoppningen om en ny Champions Hockey League kastades över ända. I stället blir det till hösten en försäsongsturnering i ett nytt större format - Nordic Trophy blir European Trophy. - Detta är en naturlig utveckling av Nordic Trophy, säger Bo "Kulon" Lennartsson, tävlingsledare för den nyinstiftade turneringen.


Läs mer

Beskedet om utökningen av Nordic Trophy kommer inte som en överraskning. Den 9 mars skrev sajten sportsday.se om att idén var på väg att lanseras. Nu står båten snart i sjön. I ett pressmeddelande meddelar tävlingsledningen att 18 europeiska lag från sju länder (Finland, Sverige, Norge, Tyskland, Tjeckien, Schweiz och Österrike) till hösten kommer att vara med och tampas om det nyinstiftade priset.

European Trophy spelas under augusti och september. I den inledande gruppspelsfasen är de 18 lagen uppdelade i två grupper. Från dessa går de fyra bästa i varje grupp vidare till ett slutspel som avgörs i Salzburg 3 till 5 september. Red Bull Salzburg är i egenskap av arrangör direktkvalificerade för slutspelet.

"Detta är en naturlig utveckling av Nordic Trophy till en ny försäsongsturnering som kommer att intressera fans, media och spelare under försäsongen", skriver turneringens tävlingsledare Bo "Kulon" Lennartsson i ett pressmeddelande.

Hockeyutvecklingsbolaget (HUB), som har bildats för att utreda möjligheterna till att bilda en framtida Europaliga, är inte direkt involverat i arbetet kring European Trophy, men dess styrelseordförande Per-Anders Örtendal kommer att hålla ett vakande öga på utvecklingen.

"HUB:s arbete är separerat från turneringen men vi kommer att följa den och ser den som ett test när det gäller förutsättningarna att spela hockey med Europa som bas, i ett längre perspektiv."

Hockeysverige.se

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.