HC Lev ratas - får inte spela i KHL

- 29/07/2010, 09:52 -
Alexander Medvedev beklagar beslutet.

Alexander Medvedev beklagar beslutet.

Markus Schreiber/AP/SCANPIX

KHL är fullt av små pinsamma skandaler som avlöser varandra. Senaste är att man lanserade HC Lev som ligans nya klubb, den första utanför forna Sovjetunionen. Nu står det klart att man drabbades av för tidig utlösning ännu en gång.

POPRAD. Kontrakt och spelarsigneringar som lanseras som klara av klubbarna innan något har skrivits på. Det har varit vardagsmat för KHL under sommaren.

En annan grej man lagt till med är att lansera nya klubbar till ligan utan att säkerställa att man kan spela.
Det hände med ett lag från ukrainska huvudstaden Kiev för någon månad sedan när man sedan ett tag var klara som KHL:s nya lag och sedan ratades när det visade sig att man helt enkelt inte skulle få klart med sin nya arena.

Senaste skandalen är slovakiska KHL-gänget HC Lev, som sedan någon vecka lanserats som det första KHL-laget utanför forna Sovjetunionen och som redan fyllt på med både tränare och ett flertal spelare.

I går tvingades man hoppa av eftersom man, som av en händelse, inte valt att invänta vad slovakiska förbundet hade att säga i frågan. Märkligt av KHL, kan tyckas, med tanke på att man tidigare gått samma öde till mötes med både svenska (AIK) och tjeckiska (Hradec Kralove) förbundet.

- Förbundet tog en icke-konstruktiv ställning och det hindrar Lev från spel i KHL. Med tanke på att man har VM nästa år i Slovakien missar man en fantastisk möjlighet för marknadsförning av turneringen. Det kan handla om nuvarande fans, men också om helt nya. Det kommer säkert påverka det ekonomiska utfallet av slovakisk hockey, säger KHL-bossen Aleksandr Medvedev.

- Jag är mycket ledsen att det blev så här. Men det är deras val.

Medvedev tror att förbundet valt att sätta stopp för lagets medverkan för att det redan finns ett lag i Poprad som ska spela i slovakiska ligan.

- Man tror att om ett lag från Poprad ska spela i KHL så kommer det gå mindre pengar till slovakiska ligan, men vi kommer inte ta deras sponsorer. Vi skulle mest bara använda tjeckiska pengar och hade avtal med ett antal medelstora och små företag i Slovakien.

Den slovakiska klubben hade redan hunnit skriva kontrakt med flera spelare. Bland annat Miloslav Horava, Emil Lundberg, Tero Leinonen och Robert Petrovicky.

Hockeysverige.se