Svenskarna i KHL

Svenskarna har fortsätt sin jakt på att ta över Ryssland, även om det denna gång inte gick så bra för kanske det största stjärnskottet av dem alla - Stefan Liv.

RYSSLAND. Efter en lyckosam start med tre raka segrar åkte idag Stefan Liv på sin första förlust i den ryska ligan. Trots att hans Sibir Novosibirsk vann skotten med hela 47-25 föll man med 0-2 hemma mot CSKA Moskva.

Liv räddade alltså 23 av de 25 skotten han fick emot sig men överglänstes av Steve Valiquette, tidigare reserv bakom Henrik Lundqvist i New York Rangers, i CSKA:s mål som stoppade samtliga 47 skott och definitivt är dagens spelare i den ryska ligan.

Den andra svensken i Sibir, Alexander Hellström, spelar fortsatt stabilt och fick idag ett ökat förtroende med knappa 16 minuter i speltid, en ökning med två minuter från hans tidigare matcher, och han hade också ett avslut på mål.

*****

Mattias Weinhandl lämnade i dag banan poänglös för första gången när hans och Tony Mårtenssons SKA St Petersburg föll med 3-0 hemma mot Severstal Cherepovets. Båda de svenska anfallsessen såg något tröga ut precis som sina lagkamrater.

Däremot stod Timmy Pettersson i Severstal för en fantastiskt fin insats. Han fick mycket förtroende med dryga 22 minuters speltid och spelade mycket i såväl powerplay som boxplay. Pettersson har haft en fin start på säsongen där han imponerat på ledarstaben med stabilt spel i båda ändar av rinken.

*****

David Petraseks lag, Dinamo Minsk, fortsätter segertåget i KHL och tog idag sin fjärde raka seger genom 4-2 över Amur Khabarovsk. Petrasek hade tredje mest istid i sitt lag med dryga 20 minuter och hann också med att avlossa tre skott på mål.

Petrasek har med de andra nyförvärven Tomas Mojzis, från Modo, och Peter Podhradsky varit starkt bidragande till Minsks lyft i försvarsspelet denna säsong jämfört med hur det såg ut under fjolårets fiaskoinsats.

*****

Den ryske målkungen Denis Platonov fortsatte idag med att sätta pucken i nät när hans Magnitogorsk besegrade Ak Bars Kazan hemma med 4-3. Målet, som betydde 3-0 i inledningen av andra perioden, var hans åttonde för säsongen och genom det tog han över ledningen i poängligan från Mattias Weinhandl.