Blir förbundskapten för Kanada.
Blir förbundskapten för Kanada. - Foto: Jacques Boissinot/AP/SCANPIX

Legendaren tar över Kanada – igen

Mark Messier tar över Kanda tillfälligt under Deutschland Cup-


Mark Messier:

Den före detta stjärnan vann Stanley Cup hela fem gånger och blev utsedd till ligans mest värdefulla spelare två gånger.

2005 la han av med karriären och hade då samlat på sig 1756 grundseriematcher i NHL – vilket endast är elva matcher mindre än Gordie Howe som har rekordet. Han är också den näst bäste poängplockaren.

KANADA. Mark Messier närmar sig mer och mer hockeyns finrum på allvar igen efter att ha avslutat sin långa och framgångsrika karriär.

Idag jobbar han som rådgivare till NY Rangers general manager Glen Sather i NY Rangers och var i våras general manager för det kanadensiska VM-laget i Tyskland.

Nu tar han steget fullt ut till coachrollen, om än bara på landslagsnivå till att börja med,

Han kommer i november och december jobba som förbundskapten för Team Canada när man spelar först Deutschland Cup (12-14/11) och därefter i mellandagarna deltar i Spengler Cup tillsammans med Davos, Geneve, Sparta Prag, Sankt Petersburg och Spartak Moskva.

- Ser fram emot den här möjligheten att coacha Kanada på världscenen. Jag har alltid tagit stolthet i att representera Kanada på internationell nivå som spelare och ser fram emot utmaningen framför oss i Deutschland Cup och Spengler Cup, säger Messier i ett officiellt uttalande.

Som spelare representerade Messier Kanada i tre Canada Cup och ett World Cup, där man vann de tre upplagorna av Canada Cup, men förlorade finalen i World Cup mot USA.

Han var även med i ett VM, Stockholms-VM 1989, dit Kanada kom med ett vasst lag som även innehöll bland andra Steve Yzerman och Dale Hawerchuck och åkte hem med ett silver.

- Hockey-Canada är glada över att Mark Messier har tackat ja till att gå ner bakom bänken. Med sin enastående hockeybakgrund och ledaregenskaper känner vi att Mark kommer att vara en bra coach i vår kamp mot att föra vidare Kanadas vinnande tradition, säger förbundets vicepresident Brad Pascall.

Hockeysverige.se

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

1 timme sedan

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

1 timme sedan
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52
Häckens Champions League-resa har varit imponerande. Men nu är den över. Paris Saint-Germain vann returmötet i Paris med 3–0 och är vidare till semifinal med sammanlagt 5–1. Vi var inte riktigt nära i dag, säger mittfältaren Filippa Curmark till SVT.

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

igår 21:48
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.

Skellefteå till semifinal – målvakt storspelade

igår 21:16
Skellefteå är klart för SM-semifinal i ishockey efter fyra raka vinster mot Linköping. Västerbottningarna vann med 2–0 på bortais efter storspel av målvakten Linus Söderström.