Skellefteå tar emot Linköping hemma i kväll.
1 av 3
Skellefteå tar emot Linköping hemma i kväll. - Foto: ROBERT GRANSTRÖM / SCANPIX
Luleå har varit starka mot Djurgården under säsongen.
2 av 3
Luleå har varit starka mot Djurgården under säsongen. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Mötena mellan Färjestad och Brynäs har varit tajta och hårda.
3 av 3
Mötena mellan Färjestad och Brynäs har varit tajta och hårda. - Foto: ERIK MÅRTENSSON / SCANPIX

Allt om kvartsfinalerna

Vi fick en försmak på klyschan “i ett slutspel kan allting hända” i måndags, då allting verkligen hände för AIK. Men under tisdagskvällen börjar det på riktigt med ett slutspelsrace som heter duga.


Matchserierna:

Tisdagskvällen klockan 19.00 sätter äntligen slutspelet igång på riktigt. I måndags fick vi en smakstart när AIK chockade HV71 och vann övertygande med 4-2 i Jönköping.

Matchserierna:

Skellefteå - Linköping: 19.00, Skellefteå Kraft Arena

Luleå - Djurgården: 19.00, Coop Arena

Färjestad - Brynäs: 19.00, Löfbergs Lila Arena

Under måndagen: HV71 - AIK 2-4 (0-1 i matcher)

STOCKHOLM. Under tisdagskvällen börjar det riktiga racet mot SM-guld. Trots att vi fick en försmak i går när AIK skrällvann mot HV71 borta i Jönköping med 4-2.

I kväll kör de tre andra matchserierna igång och jakten på SM-guld kan börja.

Häng med när Nyheter24 guidar dig genom tisdagens kvartsfinaler.

Skellefteå – Linköping:

Det var ytterst nära att Skellefteå skulle ta hem grundserien och få det angenäma förstavalet. Nu blev det inte så och man fick i stället välja mellan Linköping eller Djurgården.

SAIK och Linköping möttes i en hisnande kvartsfinalserie 2009 där västerbottningarna avgjorde i match sju – i tredje förlängningen.

Ivan Majesky och Niclas Burström saknades för Skellefteå senast och det är oklart om de kommer till spel.

I Linköping saknas Martin Laumann Ylven och Pontus Petterström. Den senare är dag-till-dag medan Norrmannens status är betydligt osäkrare.

Avgörande blir om Skellefteås poängmaskiner Joakim Lindström, Mikko Lehtonen och David Rundblad kan fortsätta producera. Andreas Hadelövs rutin i kassen blir också en viktig faktor.

I Linköping-lägret måste Jan Hlavac och Jaroslav Hlinka producera, samtidigt som elitseriens backgigant, Magnus Johansson, måste leda sina mannar från blålinjen. Målvakten Fredrik Norrena måste hålla sig kall för att Linköping ska kunna avancera.

Luleå – Djurgården:

Tränaren Jonas Rönnqvist vände Luleås trend från ett lag som missade slutspel i fjol till ett succélag i år. Norrbottningarna slutade på en fjärdeplats och fick inte privilegiet att välja motståndare – utan fick fjolårets finalister Djurgården.

Luleå har tidigare haft svårt för Djurgården – speciellt på Hovet – men de har trots allt vunnit fyra av fem möten den här säsongen.

Norrbottningarna lider av tuffa skador på sina bästa backar. Landslagsspelaren Elias Fälth har en muskelskada och kommer troligtvis inte spela i kvartsfinalerna. Den finske stjärnbacken Janne Niinimaa är också ett tveksamt kort då han blev knäskadad under avslutningen – mot just Djurgården.

I DIF saknas Jimmie Ölvestad, med en ljumskskada, och Nisse Ekman, som inte spelar något mer i år på grund av en stroke. Kristofer Ottosson, David Printz och juniorsensationen Mika Zibanejad saknades senast och deras status är oklar.

Den här matchserien blir en målvaktskamp. Anders Nilsson och Mark Owuya har varvat strålande insatser med supertavlor.

Om Stockholmarna ska kunna knipa det här måste de äldre spelarna börja komma fram, speciellt fjolårets stjärna Marcus Nilson, som har haft en tuff säsong.

För Luleås del kommer man förlita sig mycket på Chris Abbott som har avgjort tre av de fem mötena mot Djurgården under säsongen.

Färjestad – Brynäs:

Den kanske mest uppmärksammade matchserien. Mycket på grund av att Brynäs tränaren, Niklas Czarnecki, bestämde sig för att bryta sitt kontrakt med Gävle-klubben i förtid – och nu sägs vara klar för just Färjestad.

Värmlänningarna har haft en bra säsong där man har jobbat i det tysta och till slut hamnade på en andraplats i ligan.

Brynäs däremot har haft det lite tyngre. Inte allra minst med tanke på skadorna man har fått lida av. Bland annat tappade man lagkaptenen och härföraren Andreas Dackell som inte spelar något mer den här säsongen. Magnus Kahnberg och Sebastian Lauritzen är dock tillbaka och redo för spel. Jonas Nordqvist kanske också blir aktuell.

I Färjestad kommer inte Mattias Sjögren till spel på grund av sjukdom och Kristofer Berglund har en sårskada i handen.

Det har varit tajta matcher lagen emellan under hela säsongen och tre av fem matcher har slutat med uddamålssegrar.

Om Färjestad ska ta sig vidare måste Dick Axelsson fortsätta göra mål samtidigt som veteraner som Christian Berglund och Rickard Wallin måste kliva fram. Alexander Salak har haft en riktigt bra säsong i målet som måste fortsätta.

För Brynäs del blir det att förlita sig mycket på sina juniorspelare såsom JVM-stjärnan Calle Järnkrok och Jakob Silfverberg. Landslagsbacken Mattias Ekholm, som har haft sitt stora genombrott den här säsongen, måste fortsätta spruta in poäng.

Följ slutspelet här på Nyheter24.

AIK
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!