Jaromi Jagr jublar efter ett av sina tre mål.
1 av 4
Jaromi Jagr jublar efter ett av sina tre mål. - Foto: Petr David Josek /SCANPIX
USA misslyckas i ännu en VM-turnering.
2 av 4
USA misslyckas i ännu en VM-turnering. - Foto: Petr David Josek /SCANPIX
Här får han in pucken trots många amerikanska backar.
3 av 4
Här får han in pucken trots många amerikanska backar. - Foto: Petr David Josek /SCANPIX
Tjeckiens nummer 68 var ett ständigt orosmoment för USA.
4 av 4
Tjeckiens nummer 68 var ett ständigt orosmoment för USA. - Foto: Ronald Zak /SCANPIX

Superlegendaren Jagr sänkte USA

Tjecken Jaromir Jagr avgjorde kvartsfinalen mot USA med tre eleganta mål.


Orange Arena

En av de två VM-arenorna har fått ett tillfälligt namn endast under turneringen. Annars heter arenan Ondrej Nepela Arena. Den är namngiven efter den Slovakiska konståkaren som tävlade för Tjeckolovakien under 60- och 70-talet.

Arenan har en kapacitet på 10 000 åskådare och huserar vanligtvis den inhemska klubben HC Slovan Bratislava. Under turneringen har Orange Arena fyllts på mer och mer med antalet åskådare. I slutspelet och när hemmanationen Slovakien spelar är matcherna näst intill fullsatta.

BRATISLAVA. Den forna superstjärnan Jaromír Jágr kan än. 39-åringen såg till att Tjeckien fick en ganska behaglig resa till semifinalen med sina tre mål i matchen mot USA.

Där Sverige förhoppningsvis väntar.

Den store tjecken, som är den poängbäste européen någonsin i NHL, gjorde ett mål i varje period.

Legendaren, som numera spelar i ryska storklubben Avangard Omsk, har gjort fem mål i turneringen än så länge.

Tjeckien spelade stabilt och släppte inte till många lägen. Amerikanarna kämpade som bara amerikaner kan, det vill säga inte särskilt mycket. De förenade staterna på andra sidan Atlanten har bara tagit en VM-medalj under 2000-talet (brons 2004) och får alltså vänta ytterligare på någon form av framgång. Team USA fick aldrig igång något vinstgivande spel i vare sig  matchen eller under turneringen.

När USA gick för en kvittering i tredje perioden var det i stället Tjeckien som skapade chanser på sina vassa kontringar. Det var också på just en kontring som Tomas Plekanec smällde upp 3-0 i Ty Conklins kryss. De tjeckiska fansen i Orange Arena dansade för fullt och hoppade av glädje när de förstod att Tjeckien var klara för semifinal.

Efter 3-0-målet tappade USA tålamodet och drog på sig ett ansenligt gäng utvisningar. Då lämnade man också utrymme för matchens gigant, Jaromír Jagr, som elegant kunde göra sitt tredje mål för kvällen. Matchen slutade 4-0 till Tjeckien. Och det var ett Tjeckien som förmodligen blir en tuff nöt att knäcka i semifinalen där vinnaren mellan Sverige och Tyskland väntar.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!