Storseger för HV i tungviktsmöte

I fjol gjorde han tre mål på hela säsongen. Det tangerade elitseriens äldste spelare när HV71 körde över Frölunda i tungviktsmötet i elitseriepremiären. Backen Per Gustafsson, 38, gjorde sitt första hattrick på 17 år när HV vann med 6-2. (TT)


I fjol gjorde han tre mål på hela säsongen.

Det tangerade elitseriens äldste spelare när HV71 körde över Frölunda i tungviktsmötet i elitseriepremiären.

Backen Per Gustafsson, 38, gjorde sitt första hattrick på 17 år när HV vann med 6-2.

Vi spelade riktigt bra. Vi var lite tyngre och lite hetare än de, sade Gustafsson.

De flesta väntade sig en jämn och tät match då två av elitseriens topptippade lag möttes i premiären. Många experter har tippat att hårdsatsande Frölunda ska peta ned fjolårets mästarlag HV71 från guldtronen den här säsongen. Men Frölunda har en lång väg att vandra om säsongen ska sluta med guldfest.

Laget tog visserligen ledningen i premiären genom danske talangen Lars Eller.

Men sedan var det slut på det roliga för göteborgarna.

Målvaktstavla

Det såg bland annat Per Gustafsson till. Han kvitterade till 1-1 på en tavla av målvaktsstjärnan Johan Holmqvist, som vänt hemåt efter spel i NHL. Han släppte in Gustafssons lyftning från mittlinjen sedan pucken tagit mark precis framför honom och studsat in mellan benskydden.

David Fredriksson gav hemmalaget ledningen med 2-1 i slutet av den första perioden och i den andra perioden fortsatte hemmalagets dominans. Detta tack vare en extremt bra utdelning i numerärt överläge. HV gjorde fyra mål på lika många power play-chanser i andra perioden - två gånger genom Per Gustafsson. Det var första gången Gustafsson gjorde hattrick i elitserien sedan 1991 mot Brynäs. I fjol blev det tre mål under en skadefylld säsong där han missade finalspelet.

Jag har tränat stenhårt under sommaren för att få vara med och vinna igen, sade han.

Utbytt

Frölundamålvakten Johan Holmqvist hade inte en lika rolig premiärkväll och efter fem insläppta mål byttes han ut mot Ari Ahonen.

Jag vill aldrig byta, det var tränarens beslut. Jag tyckte mitt eget spel stämde bra i den första perioden förutom på det första målet, men i andra var det under all kritik, sade "Honken" som hoppas på snabb revansch.

Det är tråkigt när det är en premiär, men det är bara att komma igen. Jag vill spela nästa match, vi får se vad som händer, sade han.

Frölunda hade en svart dag, tog många onödiga utvisningar och spelet i egen zon var under all kritik. Där måste laget bli mycket bättre. Framåt hade laget inte mycket att komma med och spelare som nya Riku Hahl och Andreas Karlsson märktes knappt.

Inte sedan Djurgården vann 2000 och 2001 har något lag vunnit SM-guld två år i rad. Fortsätter HV71 att imponera lika mycket som i premiären finns alla chanser att det blir ny guldfest i Jönköping i vår.

Skrivet av:

Senaste nytt

Linn Persson opererad igen: "Allt har gått bra"

"Nog de andra som kommer att gråta – inte vi"

Sverige ser ut att damma av Bosnien-Hercegovina enkelt. Men den svaga hösten gör att fotbollsdamerna ändå riskerar mardrömsmotstånd i EM-kvalet. Det är nog de andra som kommer att gråta och inte vi, säger Filippa Angeldahl.

Vasaloppet 2024: Tv-tider, rekord och resultat

1 timme sedan
Vasaloppet 2024 går av stapeln i början av mars. Nyheter24 reder ut några vanliga frågor som svenskarna googlar inför den anrika tävlingen.

Hamilton hemlighöll chockflytten för föräldrarna

1 timme sedan
Lewis Hamilton byter sensationellt Mercedes mot Ferrari nästa säsong. Inte ens hans föräldrar visste om transferbomben. Ingen visste. Mina föräldrar fick veta dagen det blev officiellt, säger formel 1-stjärnan.

Matchguide: Sverige–Bosnien

1 timme sedan
Vad: Playoff inför EM-kval i fotboll, andra matchen i bäst av två.

Haalands galna köp: Vrålåk för över 30 miljoner

2 timmar sedan
Fotbollsspelare syns ofta i superbilar av olika slag och Erling Haaland är inget undantag. Nu ska Manchester City-spelaren slå till på en Mercedes-AMG One.