Stockholm

Holmqvist tillbaka i Tre Kronor

Frölundas målvaktshjälte gör comeback. (TT)


Läs mer

Han stoppade 34 av 36 skott och höll världsklass när Frölunda tog två poäng mot Linköping. Johan Holmqvist är i toppform inför Karjala cup.

– Det vore otroligt kul att spela i Tre Kronor igen, säger målvaktshjälten.

Även om Frölunda haft en tung inledning har Johan "Honken" Holmqvist hållit hög klass och han är sugen på att spela Karjala cup. Den svenska truppen tas ut på måndag.

– "Bengan" har frågat om jag är tillgänglig och jag ställer gärna upp när landslaget kallar. Jag känner mig i kanonform och det vore jättekul att vara med i Tre Kronor igen.

Frölunda hade tre raka förluster mot Linköping och bara vunnit en bortamatch på sju försök hittills i höst. Ändå var inte "Honken" Holmqvist helt nöjd med 3-2 efter förlängning.

Efter knappt tolv minuter av den sista perioden ökade nämligen Oscar Hedman på Karl Fabricius ledningsmål till 2-0. Och trots ett massivt tryck med massor av chanser verkade inte LHC kunna överlista den 30-årige burväktaren.

– Vi gjorde en riktigt bra bortamatch och det hade känts suveränt med tre poäng, men två får väl duga också, säger han.

Östgötarna vann skotten i den sista perioden med förkrossande 15-1 (36-16) totalt och till slut orkade inte ens Holmqvist stå emot. Jan Hlavac reducerade, innan Patrik Zackrisson kvitterade efter 17.20 i slutperioden. Därefter hade hemmalaget bud på fler mål, men då hade den förre NHL-målvakten stängt butiken igen. Han stoppade 34 av 36 skott, hade en räddningsprocent på 94,44 och var den största anledningen till vinsten efter förlängning.

– Sett till motståndet kan det mycket väl ha varit min bästa match hittills den här säsongen. Linköping hade en grym press och det är väldigt svårt att stå emot. Jag tycker ändå att vi gjorde det väldigt bra i två perioder och stora delar av den tredje, säger Holmqvist.

Frölundas andra hjälte blev Patric Blomdahl, som under de fyra senaste säsongerna representerat just Linköping. Forwardsbjässen tryckte in returen på duktige Fredrik Petterssons skott och ordnade bonuspoängen.

– Om det kändes konstigt att avgöra i gamla hemmaarenan? Visst var det lite speciellt, men sådant tänker man inte på där ute. Då är det bara att köra, säger han.

Linköping fick sin svit på tre raka hemmasegrar, varav en i förlängning, bruten. Men sett till antalet chanser borde man ha vunnit matchen.

– Tycker ändå att vi gör en stark insats. Den här matchen innehöll allt och Frölunda är definitivt ett lag att räkna med framöver, menar tränaren Slavomir Lener.

Skrivet av:

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.