Måndag 20 Sep
Stockholm

Boustedt om Bajen: Stockholm vill inte ha oss här

Bajenfansen hoppas självklart att klättringen ska fortsätta i höst.
1 av 3
Bajenfansen hoppas självklart att klättringen ska fortsätta i höst. Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX
I nuläget består truppen endast av 14-15 spelare, men inom de närmaste veckorna hoppas ledningen kunna presentera några spännande nyförvärv.
2 av 3
I nuläget består truppen endast av 14-15 spelare, men inom de närmaste veckorna hoppas ledningen kunna presentera några spännande nyförvärv. Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX
Den förre fördundskaptenen Tommy Boustedt menar att stödet från Stockholms stad är under all kritik.
3 av 3
Den förre fördundskaptenen Tommy Boustedt menar att stödet från Stockholms stad är under all kritik. Foto: Jack Mikrut/SCANPIX

Motarbetade och stundtals hånade - Bajen Fans Hockey vägrar att lägga sig ner och dö.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Lyckade Bajenkvällar

Under tre år har det till Bajen Fans Hockeys ära arrangerats olika Bajenkvällar. Tanken har då varit att samla klubbens alla olika sektioner och supportergrupper under ett och samma tak, med det gemensamma målet att stötta den åttafaldiga guldklubben till nya framgångar på isen. Första året lockade man 4 000 åskadare, andra året 5 000 och nu senast i februari samlades närmare 6 000 personer under Hovets tak.

STOCKHOLM. När Hammarbys anrika hockeysektion, till följd av flera års misskötsel, tvingades lägga ner verksamheten startade ett gäng eldsjälar upp Bajen Fans Hockey. Sedan starten för tre år sedan har man varje år klättrat i seriesystemet. Nu till hösten väntar spel i tvåan för "Bamsingarna".

– Vi är optimistiska. Den kommande säsongens trupp är långtifrån färdigspikad, men vi hoppas kunna landa några bra nyförvärv innan isträningen börjar om en månad, säger Richard Slätt, ordförande för Bajen Fans Hockey, till Nyheter24.

Det har än så länge varit en både enkel och svår resa för den nystartade föreningen. Svår i bemärkelsen att Bajen Fans Hockey var tvungna att starta från noll. Inga spelare, inga sponsorer, ingen hemmaplan. Men enkel i det avseendet att laget inte har förlorat en seriematch på tre år. I takt med det nya styret har vindarna någonstans vänt bland Bajen-supportrarna i hockeyfrågan och flera matcher har fansen kraftsamlat och slutit upp i tusental bakom laget.

– Mottagandet av den nystartade föreningen har varit fantastiskt. Vi har fått en enormt god respons från fansen, säger Jakob Uddeholt, tidigare ordförande i Bajen Fans Hockey, numera ordförande för Bajen Fans supporterförening.

Satsningen fortsätter

Trots att mungiporna pekar uppåt bland många i föreningen är det tydligt att livet på hockeyns bakgårdar inte är en dans på rosor. Anhängare till AIK och Djurgården gör sig än i dag roliga på Bajens bekostnad, och att avståndet till de båda elitserieklubbarna är långt bekräftas av Bamsingarnas välmeriterade tränare Tommy Boustedt.

– Det känns som att vi är en förening som Stockholms stad inte vill ha. Nu tränar och spelar vi i MB-hallen i Bredäng, men det är lite med armbågen vi är inbjudna där. För att ta nästa steg måste vi få en egen hemvist, säger mannen som anses ha revolutionerat svensk ungdomshockey de senaste åren, till Nyheter24.

För att ta just detta nästa steg är det dock viktigt att inte trilla ner i samma fallgropar som styrelserna i den förra föreningen hade för ovana att hamna i. Lärdomarna från tidigare misslyckanden är många och viktiga, menar Richard Slätt:

– Det absolut viktigaste är att vi hänger med organisatoriskt. Vi ska inte ta steg som vi inte kan hantera. Därtill har vi varit tydliga med att skilja ungdomssektionen från a-lagsverksamheten. De förra ska inte finansiera de senares verksamhet.

"Vi vill vinna varje match"

Till hösten väntar som sagt spel i divison två för Bajen Fans Hockey. Där ställs man mot betydligt mer kvalificerade lag än tidigare år. Men målsättningen är klar: klättringen uppåt i seriesystemet ska fortsätta.

– Vi siktar på att vinna varje match och då är det ju självklart så att vi vill klättra upp ett pinnhål även detta år, säger Tommy Boustedt till Nyheter 24.

Är det vad som driver dig, att hjälpa Bajen uppåt?

– Delvis är det självklart så, men i den verklighet vi just nu lever i gör man det främst för hjärtat till hockeyn och till Hammarby. Det är lite mer amatörmässigt och lite mer som det var förr i tiden, när jag började min bana inom hockeyn, men det är också det som gör det extra kul, avslutar den förre biträdande förbundskaptenen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela