Efter en skakig inledning har en legendar tagit plats i båset: Jörgen Jönsson.
1 av 5
Efter en skakig inledning har en legendar tagit plats i båset: Jörgen Jönsson. - Foto: Scanpix
Alsing kommer från Karlstad - men tror att han hade följt Färjestad även om så inte var fallet.
2 av 5
Alsing kommer från Karlstad - men tror att han hade följt Färjestad även om så inte var fallet. - Foto: Scanpix
Zdeno Chara - Alsings drömvärvning.
3 av 5
Zdeno Chara - Alsings drömvärvning. - Foto: Scanpix
Håkan Loob, den största - om man tvingas välja en.
4 av 5
Håkan Loob, den största - om man tvingas välja en. - Foto: Scanpix
Micke Johansson, en av favoriterna i årets upplaga av FBK.
5 av 5
Micke Johansson, en av favoriterna i årets upplaga av FBK. - Foto: Scanpix

Kändissupportern med Adam Alsing

Programledaren berättar om sin tvångsmässiga passion för Färjestad: "Tvungen att gå igenom en komplicerad procedur för att säkerställa vinst."


Hur startade din FBK-passion, Adam?

– Jag är ju född i Karlstad. Men jag tror i och för sig att jag hade hållt på Färjestad oavsett var i Sverige jag föddes, för man måste väl hålla på ett lag med profiler som Pekka Lindmark, Bengt-Åke Gustafsson, Leif Carlsson, Mathias Johansson, Magnus Roupé, Kjell Dahlin, Harald Lückner, Tommy Samuelsson, Frank Neal, Jörgen Jönsson, Greger Artursson, Peter Andersson, Roger Johansson, Mats Lusth och såklart, de största, Thomas Rundqvist och Håkan Loob. Och den långa listan hade kunnat göras ännu längre. Fick ju inte med Pelle Prestberg där…

Men oavsett vilket lag man håller på, ingen kan väl neka till att det inte är många lag, om ens något, som får ihop lika många hockeyprofiler som Färjestad har haft genom åren. Sade jag Claes-Henrik Silfver och Jonas Höglund?

---

Fakta Adam Alsing

Född: Den 12 oktober, 1968. 43 år gammal.

Yrke: Programledare, just nu aktuell med: "#Adam Live", som sänds i TV3, måndag till fredag.      

STOCKHOLM. Han bor i huvudstaden, men det betyder inte att känslorna för Färjestad har svalnat. Med alla medel tillåtna följer Adam Alsing sitt Färjestad, även ifall det har varit knivigt några gånger.

Som när Färjestad spelade mot Luleå i finalserien 1997: Då satt Alsing nere på ett hotellrum i Cannes med mobiltelefonen mot örat. Den andra luren hade hans polare lagt mot tevens högtalare...

– Och i slutet av matchen blir Roger Johansson utvisad och han protesterar högljutt och blinkar sen in i kameran. Något som jag då alltså inte ser men min kompis kastar sig fram mot luren och vrålar "han blinkar! Han blinkar in i i kameran!". Fantastiskt, kan plocka fram det minnet när som helst, säger Adam Alsing till Nyheter24

Hur är du som supporter?

– Jag är typen som har på mig FBK-tröjan i soffan hemma när det är match. Personer i min närhet vill också ha det till att jag är vidskeplig och det kan kanske ligga något uns av sanning i det, säger Alsing och fortsätter:

– När jag hade säsongskort i ishallen var det en ganska komplicerad procedur jag var tvungen att gå igenom för att säkerställa vinst. Först: ta en servett från en speciell servering och snyta mig efter den kalla promenaden till hallen. Korv i första paus. Kaffe i spelarfruarnas fik i andra. Det kunde ju ibland vara lite problem att komma in där eftersom jag ju inte är spelarfru men oftast gick det...

"Kan höra på trumslagaren hur långt vi än är från Karlstad"

Han ser varje match - men är inte alltid på plats, något han jobbar på för att förbättra. Väl i Löfbergs Lila Arena sitter han i FBK:s loge, på bortaplan blir det "vanliga" platser för programledaren.

– Jag är ingen klackmänniska men jag är väldigt glad att dom finns, för stämningens skull. Dom brukar ha en trummis i klacken och man kan, på hans taktkänsla, höra hur lång resan varit och därigenom höra många öl han druckit. Till exempel: borta mot Frölunda, bra takt men borta mot Luleå, herregud!

Varför gick det så dåligt i början av säsongen?

– Avsaknad av traditionella målgörare i kombination med ny tränare och kanske nytt ”tänk”. De inledande omgångarnas brist på utdelning sänkte förmodligen självförtroendet och det hjälpte ju inte heller att vi fick nyckelspelare avstängda och skadade. 

Vad måste bli bättre?

– Min känsla är att vi saknar en riktig målskytt i år. En sån där som gör 1-2 mål per match oavsett motstånd. En Pelle Prestberg, en Dick Axelsson. Tror att någon av killarna kommer att axla ansvaret och med lite självförtroende så trillar puckarna in. FBK skapar ju mängder av chanser, säger 43-åringen och fortsätter:

– Och jag tror alltid på SM-guld.

Vilket är ditt finaste minne med klubben?

– Det finns många men är var 1998 i Globen då Greger Arthursson avgjorde i förlängningen med skott från blå. Jag satt i precis rätt vinkel och kunde följa pucken hela vägen in i mål. Fantastiskt.

Och värsta?

– Ett kanske inte lika fint FBK-minne var när jag efter eftersnack med kompisarna i Tabacen på Globen tyckte att jag skulle in i spelarbussen och berömma killarna. Vill minnas att jag var på bussen i cirka tio sekunder och fick med mig en banan ut.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Lag Edin på ny guldjakt i VM: "Lite unikt"

Xabi Alonso nobbar Liverpool

1 timme sedan
Xabi Alonso har inga planer på att ersätta Jürgen Klopp i Liverpool, när tysken lämnar jobbet som huvudtränare efter den här säsongen. Spanjoren stannar i Bayer Leverkusen. Just nu är det här rätt plats för mig.

Reinfeldt om läktaroron: "Kan dämpa kärleken"

2 timmar sedan
Å ena sidan en förväntad storpublik på flera håll. Å andra sidan farhågor kring mer våld. På påskafton börjar fotbollsallsvenskan 2024. Vi är oroliga för att ordningsstörningarna kan dämpa kärleken och möjligheten att alla ska känna att fotboll tillhör mig, säger Fredrik Reinfeldt, ordförande i Svenska fotbollförbundet.

Stark start av Stark – blågul fajt om OS-plats

idag 10:38
Maja Stark har börjat bra i Arizona, Anna Nordqvist likaså. Tillsammans med Madelene Sagström går de en tuff kamp om en plats i OS i Paris i sommar.

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

idag 06:30
Vägen till elitfotbollen har varit krokig, men Taha Ali vill inte ha resan ogjord. Malmö FF-stjärnan ser det som sin uppgift att vara en förebild för alla som jagar en dröm. Stora profiler från våra områden behöver engagera sig, säger 25-åringen.

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

idag 06:19
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.