Sportåret 2011 är ett år som kommer förfölja oss längre än vi önskar.
Sportåret 2011 är ett år som kommer förfölja oss längre än vi önskar.

Ehrnberg: "Oddset Hockey Games är egentligen Disney on Ice"

KRÖNIKA. Euro Hockey Tour kommer till Stockholm på torsdag. "Ett PR-jippo utan motstycke som urholkar sporten", tycker Nyheter24:s Björn Ehrnberg om turneringen.


Björn Ehrnberg

Björn Ehrnberg är 26 år, journalist och sportchef på Nyheter24.

I tid och otid skriver han en krönika och vill du läsa ännu mer följer du med fördel hans blogg, som du hittar här.

Vill du följa Björn på twitter gör du det här.

Ska det vara kommersiellt måste man våga gå apeshit. Ska det vara pompös och dreglande patriotism, så ska man oavkortat härma amerikanerna. Super Bowl spelades i söndags och där lyckas dessa två principer leva i synkroniserad harmoni. Typ som en Coca-Cola-burk målad med the Star-Spangled Banner.

Patriotism och kommersialismen är i sig två rätt vidriga företeelser. Men hand i hand och i överdrivna proportioner kan de bli underbara (läs Super Bowl, och inget annat).

Om man inte överdriver ballar det nästan alltid ur. I stället för en galen tillställning serveras vi en pissljummen Pepsi. Man kan exempelvis inte låta ett gäng elitseriespelare åka ut på Globens isbetäckta golv och leka Disney on Ice till tonerna av "Du gamla du fria". Men det är exakt vad som kommer att ske på torsdag.

Då drar nämligen Oddset Hockey Games igång. Sverige, Tjeckien, Finland och Ryssland ställs mot varandra. Turneringen är en del av Euro Hockey Tour, en "tour" som inte har något som helst sportsligt värde. Matcherna betyder alltså absolut ingenting. Men likväl rättar sig elitserien efter det. Och det är synd, för turneringen är ytterligare ett fenomen som urholkar sporten, i stället för att hjälpa den.

Träningslandskamper har ofta en poäng. "Unga lirare får chansen", "orutinerade spelare får känna på hetluften" och "bla... bla... bla". Det här är inte träningslandskamper - det här är pengastinna cashfabriker.

När de nya, liksom de gamla,  lirarna drar på sig Tre Kronors matchställ gör de det medvetna om att ingen bryr sig. Mediauppbådet är förhoppningsvis minimalt. Pressen likaså.

En annan sak blir det när hockey-VM kommer till stan. Men den turneringen är också på väg att bli fullständigt dränerad på allt sitt värde. Något som - tyvärr - har blivit synonymt med ishockeyn i stort.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!