Sportchefen Anders Gozzi har varit med hela vägen.
1 av 5
Sportchefen Anders Gozzi har varit med hela vägen.
Roger Melin har gjort det mesta rätt.
2 av 5
Roger Melin har gjort det mesta rätt.
AIK:s Dick Tärnström, till höger, och Oscar Steen jublar.
3 av 5
AIK:s Dick Tärnström, till höger, och Oscar Steen jublar.
Spelarna firar ännu en seger i slutspelet.
4 av 5
Spelarna firar ännu en seger i slutspelet.
Fansen var på plats när AIK slog ut serievinnaren Luleå i år och serievinnaren HV71 i fjol.
5 av 5
Fansen var på plats när AIK slog ut serievinnaren Luleå i år och serievinnaren HV71 i fjol.

AIK:s mäktiga resa - från konkurs till SM-final?

För drygt två år sedan var konkursen nära. Nu är samma klubb en match från SM-final. Här är historien om AIK:s förvandling: "Det är faktiskt smått otroligt".


Vann sitt senaste SM-guld 1984:

Det var också senast AIK var i en SM-final i ishockey.

Klubben har sju titlar:

1934, 1935, 1938, 1946, 1947, 1982, 1984

Matchen sänds i TV4 med start 15.00

I fjol gick de till slutspel som nykomlingar, krossade serievinnaren HV71 i kvartsfinalen men var chanslösa mot Färjestad i semifinalen.

Den här gången kan AIK ta sig steget längre. I dag spelar Solnaklubben en sjunde och avgörande semifinal borta mot Skellefteå i en slutsåld Skellefteå Kraft Arena. Det kan bli SM-final för klubben som få trodde skulle överleva för några år sedan.

– Man gläds över att det går bra nu. Men samtidigt är vi ödmjuka, det blir man när man varit med om tuffa tider. Det går lätt utför, om man slarvar och köper saker för pengar man inte har, säger sportchefen Anders Gozzi till Nyheter24.

Och visst vet Gozzi vad han pratar om.

En ond spiral började på allvar när AIK tappade elitlicensen 2004 och halkade ner i division 1. Och 2009 var läget så kritiskt att klubben hotates av konkurs.

- Vi har haft det tufft. Sedan 2004 har vi jobbat med små medel och det har varit motvind. 2009 blev det lite jobbigare.

"Sponsorskap som inte kom"

2007 uppstod grunden till krisen, enligt Gozzi. Då skulle en satsning genomföras med hjälp sponsorer – men flera hoppade av och AIK fick ta en hård smäll.

– Vi hade förväntat oss sponsorskap som inte kom. Det var det som gjorde det kärvt.

Men AIK lyckades unvika katastrofen. Publik- och sponsorintäkterna ökade och läget blev mer stabilt. Fansen slöt upp. Det köptes aktier, anordnades insamlingar och Stockholmarna började gå på hockey igen. Roger Melin tog över som tränare och sen dess har AIK lyckats med det mesta.

Hur mår AIK i dag?

– Vi mår förhållandevis bra. Vi har inget eget kapital direkt och vi har haft en ryggsäck med oss sedan den allsvenska tiden på runt tio miljoner. Vi betade av fem miljoner förra året och några miljoner den här säsongen också, så i stort sett har vi gjort oss av med skulder från den allsvenska tiden.

Vad hade hänt om ni inte hade gått upp i elitserien?

– Jag vet inte. Vi hade fått börja om på ett mindre stadie, med mindre målsättning och budget än tidigare.

Har ni blivit mer försiktiga efter allt som varit kring ekonomin?

– Ja, det har vi väl. Vi har inte råd att chansa så mycket när det gäller nyförvärv. Man har inte råd att göra felköp, vilket är både på gott och ont.

I kväll kan AIK skriva nästa stora kapitel i sin morderna historia. Vinst mot Skellefteå betyder SM-final och chansen att spela hem klubbens åttonde SM-guld genom tiderna.

– Om jag är nervös? Nej, inte alls. Det ska bara bli roligt, men det är klart att hettar till när pucken släpps, säger Anders Gozzi och avbryter tvärt:

– Men nu måste jag äta upp min mat här...

Så du firar påsk på Långfredagen i stället?

– Precis, så fick det bli.

Kan du njuta då?

– Jo då, jag ska försöka, skrattar AIK-bossen.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åberg flyger vidare – bjöd på en eagle

Skellefteå i final: "Dags att de får torsk"

1 timme sedan
Det blir Skellefteå som möter Rögle SM-final. Västerbottningarna pallade för trycket och vann den sjunde och avgörande matchen mot Frölunda med 4-1. Det är dags att de får torsk nu, säger Oscar Lindberg om finalduellen mot Rögle.

Jagr, 52, historisk och målskytt

2 timmar sedan
Den tjeckiske legendaren Jaromir Jagr har hunnit fylla 52 år – men är inte klar med hockeykarriären.

Stark och Nordqvist med i täten i majorn

2 timmar sedan
Maja Stark och Anna Nordqvist gick runt på 70 slag och är med i kampen om årets första majortitel. Båda är fyra slag efter just nu ledande amerikanskan Lauren Coughlin.

Ny svensk uppvisning i världscupfinalen

2 timmar sedan
Världsstjärnorna Henrik von Eckermann och Peder Fredricson har prickat formen perfekt. På lördag hoppar de om segern i världscupfinalen i Riyad. Båda bäddade för en rysare. De kliver in i de två sista rundorna som etta och tvåa. Otroligt. Hästen har hoppat underbart. Jag njöt av ridningen, säger von Eckermann.

Debutantmål när Tre Kronor nollade Finland

3 timmar sedan
Ett mål från Lukas Vejdemo och framspelningar både av Felix Unger Sörum och Jonathan Lekkerimäki. Debutanterna klev fram när Tre Kronor besegrade Finland i Jyväskylä med 4–0 i första matchen inför VM.