Stockholm

Tidigare SHL-stjärnan jämför homosexualitet med skador

Sinuhe Wallinheimo har uttalat sig kritiskt mot att hockeyspelare kommer ut som homosexuella.
1 av 4
Sinuhe Wallinheimo har uttalat sig kritiskt mot att hockeyspelare kommer ut som homosexuella. Foto: LENNART MÅNSSON/BILDBYRÅN
Han säger att homosexualitet, precis som en skada, är något som motståndaren kan utnyttja.
2 av 4
Han säger att homosexualitet, precis som en skada, är något som motståndaren kan utnyttja. Foto: BildbyrŒån
Wallinheimo tog två SM-guld med Färjestad.
3 av 4
Wallinheimo tog två SM-guld med Färjestad. Foto: Bildbyrån/Andreas Hillergren
Nu är han riksdagsledamot för finska Moderaterna och sitter i styrelsen för den finska hockeyspelarföreningen.
4 av 4
Nu är han riksdagsledamot för finska Moderaterna och sitter i styrelsen för den finska hockeyspelarföreningen. Foto: S…ÖREN ANDERSSON/BILDBYRÅN

I ett finskt radioprogram uttalar sig Sinuhe Wallinheimo om att han ser ett problem med homosexuella spelare.


Läs mer
Sinuhe Wallinheimo

Född: 9 mars 1972.

Spelade i Färjestad 2002–2004 och tog SM-silver båda säsongerna.

Har blivit finsk ligamästare.

Lade ner ishockeykarriären 2010 men är nu alltså styrelseledamot i den finska spelarföreningen (hockey) och riksdagsledamot för Kokoomus, finska Moderaterna. 

Sinuhe Wallinheimo, den före detta Färjestad-målvakten och tvåfaldige SM-silvermedaljören, har hamnat i blåsväder. Nu är Wallinheimo riksdagsledamot för Kokoomus, den finska motsvarigheten till Moderaterna, och är även styrelseledamot i den finska spelarföreningen SJRY. 

I det finska radioprogrammet "Enbuske Linnanahde Crew" på kanalen Radio Nova uttalar han sig kritiskt om att homosexuella spelare är öppna med sin sexuella läggning.

– Vi som spelarförening anser att spelare får vara homosexuella, men det är en väldigt svår ekvation att komma ut ur garderoben under sin spelarkarriär, säger han.

Jämför homosexualitet med skada

Detta grundar han på att ishockeylag är väldigt tajta grupper och att man redan från unga åldrar strävar efter så bra gruppdynamik som möjligt. Wallinheimo säger att motståndare kan utnyttja om en spelare öppet har kommit ut som homosexuell. Han jämför homosexualitet med en skada – en svaghet som motståndaren kan utnyttja.

– Vi berättar ju inte heller om skador. Laget vet om en spelare är svårt skadad, men man berättar inte det vidare eftersom motståndaren kan utnyttja det.

Wallinheimo tror också att en homosexuella hockeyspelare skulle få lida av det på isen.

"De vill nog inte utsätta laget för det"

– Spelare har alltid kallats för homo och motståndare har hävdat att de har varit med ens flickvän. På det här sättet försöker motståndaren bryta ner sin motståndare psykiskt, säger han.

Om en spelare öppet kommer ut som homosexuell tror Wallinheimo att hela laget skulle "märkas" och få betala för det.  

– Laget skulle alltid vara under luppen, jag säger inte att det inte finns homosexuella spelare inom hockeyn, men de vill nog inte heller utsätta laget för det här. 

Sinhue Wallinheimos uttalanden kommer strax efter att den finske simmaren Pekka Liukkonen kom ut som homosexuell för allmänheten. Liukkonen sa då att han hoppades att Finland snart skulle komma till ett stadie där någons homosexuella läggning inte skulle vara något att reagera över.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.