Småkronorna krossade Ryssland

Sverige är vidare till semifinal i junior-VM efter 5-0 mot Ryssland.

OTTAWA. Ett sprakande nyårsfyrverkeri tog Småkronorna till semifinal i JVM-ishockeyn.

Men en skada på NHL-stjärnan Oscar Möller förmörkade segern i gruppfinalen över Ryssland med 5-0 (4-0, 0-0, 1-0).

Los Angeles-forwarden åkte på en stenhård tackling i början av den andra perioden och fick en smäll på axeln, där han tidigare haft skadekänningar. Möller utgick efter smällen och återvände inte till matchen i Ottawa Civic Centre.

Segern innebär att han får två dagar på sig att rehabilitera axeln. Gruppsegern gör att Småkronorna går direkt till lördagens semifinal. Motståndare blir någon ur kvartetten Kanada, USA, Finland eller Slovakien.

Ett fantastiskt målfyrverkeri av svenskarna avgjorde tidigt matchen. Småkronorna gjorde 4-0 i den första perioden sedan laget tack vare en intensiv forechecking ställt till oreda för Ryssland samtidigt som Brynäsmålvakten Jacob Markström gjorde flera bra räddningar.

Ledningsmålet kom efter 5.01 efter ett snyggt HV-samarbete. Mattias Tedenby frispelade André Pettersson som inte gjorde något misstag. Efter tio minuter sköt Simon Hjalmarsson 2-0 sedan Magnus Pääjärvi Svensson jobbat fram chansen och Joakim Andersson slagit den avgörande passningen. Två mål i numerärt överläge inom loppet av 41 sekunder genom André Pettersson och Mikael Backlund fullbordade fyrverkeriet.

I den andra perioden kom ryssarna tillbaka men Markström fortsatte att storspela och höll sin första nolla i JVM. Marcus Johansson sköt 5-0 i början av den tredje perioden.

Ryssland hade gjort 17-4 i sina tre inledande segermatcher men var nu chanslöst. Förra året slog Sverige ut Ryssland ur JVM i semifinal. Ryssarna ställs nu mot Tjeckien i kvartsfinal på fredag.

I grupp A gör Kanada och USA senare på nyårsafton upp om vilket lag som går direkt till semifinal.