Söndag 13 Jun
Stockholm

Svensson Pääjärvi bakom tredje raka

Magnus Svensson Pääjärvi är i hetluften i junior-VM i Kanada.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Förra året var han Småkronornas yngste spelare i JVM.

I år har Magnus Svensson Pääjärvi mer rutin - vilket han visade i måndagens 10-1-seger mot Lettland.

Två mål och två assist blev Timråforwardens facit i Sveriges tredje raka seger.

Matchen mot Lettland, som efter tre matcher ligger sist i grupp B, var avgjord redan efter den första perioden.

Efter 5-1 i målprotokollet och hela 27-1 i skott var frågan inte om Sverige skulle vinna - utan om hur stora siffrorna skulle bli.

– Skönt att leda ganska komfortabelt efter 20 minuter, sade Magnus Pääjärvi-Svensson till SVT efter matchinledningen.

Timrås 17-åring hade då svarat för två mål i en period där det dröjde 19 minuter och 53 sekunder innan lettländarna fick sitt första skott på mål - ett skott som gick in bakom Sveriges Mark Owuya, som tagit Jacob Markströms plats i buren.

– Jag har mycket självförtroende i dag, och det går bra där ute, fortsatte Svensson Pääjärvi, som i förra årets JVM - då Sverige tog silver - svarade för ett mål och en assist.

Utöver Svensson Pääjärvis andrafemma svarade såväl tredjefemman som fjärdekedjan för mål i en inledningsperiod där Lettland bytte målvakt efter André Peterssons 3-0-mål drygt 13 minuter in i matchen.

Bara ett mål av förstafemman

I den andra perioden gjorde Borås Simon Hjalmarsson för 6-1-målet efter assist från bland annat Svensson Pääjärvi. Men trots mycket spel i numerärt överläge blev det inte fler mål i den perioden.

– Vi fick spela mycket power play och hade ganska många lägen. Jag hade ett par stolpträffar och hade väl kunnat göra tre mål i dag, sa lagkapten Oscar Möller till SVT i periodpausen.

Möllers förstafemma fick vänta ända till slutperioden på att fastna i målprotokollet. Efter det att Svensson Pääjärvi drivit fram pucken till Joakim Anderssons 7-1-mål klev Erik Karlsson, Frölunda, fram och satte åttan efter framspel från backkollegan Victor Hedman och lagkapten Möller.

8-1 blev sedan tvåsiffrigt och 10-1 innan matchen var över. Småkronorna gick i och med segern upp i topp i grupp B.

– Vi hade hög intensitet och bra fokus på killarna. Kanske skulle det varit tio mål till i dag, det är power play vi har att jobba på. Men vi får vara jättenöjda med insatsen. På nyårsafton väntar Ryssland, som hittills har två segrar av två möjliga. Där får vi nog inte 66 skott på mål. Men det ska bli jättekul, sa förbundskaptenen Pär Mårts till SVT.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela