Hockeylaget byter till Pride-tröjor

- 26/06/2014, 09:31 -
Så kommer Kirunas matchtröja se ut kommande säsong.
1 av 2

Så kommer Kirunas matchtröja se ut kommande säsong.

Kiruna IF

Tommy Boustedt hyllar initiativet.
2 av 2

Tommy Boustedt hyllar initiativet.

Claudio Bresciani / SCANPIX

Kiruna IF har valt att ta ställning för acceptans och kärlek genom att nästa säsong spela med en regnbågsfärgad matchtröja.

Hockeylaget Kiruna IF, som till vardags spelar i division 1 norra, skickade under torsdagsmorgonen ut ett pressmeddelande. Laget ska den kommande säsongen spela i regnbågsfärgade matchtröjor i syfte att ta ställning för acceptans. 

"Väljer att öppna ögonen"

Dessutom kommer spelare att delta i olika evenemang som har som syfte att öka förståelsen och acceptansen för människors olikheter och likheter. Genom att föregå med gott exempel vill Kiruna förebygga utanförskap och mobbning i syfta att skapa de bästa möjligheterna för alla ungdomar att spela och älska hockey.

– Vi har ett stort hjärta men det är inte helt perfekt. Nu väljer vi att öppna ögonen och se världen på ett nytt sätt. Vi vill utvecklas som både ishockeyspelare och människor, säger Mikael Lasu, forward i Kiruna, till Nyheter24.

Började med en diskussion vänner emellan

Idén till initiativet väcktes när Lasu och hans vän diskuterade samhällsutvecklingen. De ville ta ställning för tolerans och acceptans. Detta ansågs vara extra viktigt då sporten de spelar och staden de representerar ofta ses som "grabbig" utifrån.  

– Det började med en diskussion mellan en vän och mig. Vi pratade om samhällsutvecklingen och kom fram till att vi vill visa tolerans och ta ansvar för alla människor. Samhället behöver utvecklas och om vi kan hjälpa till gör vi det gärna från ishockeyns sida, som ju är den manligaste sporten av alla, säger Lasu.