Damkronorna närmar sig bronsmatch

Krossade Kazakhstan med 9-0.

Svenska damlandslaget i ishockey, Damkronorna, nådde inte fram till final i VM finska Hameenlinna. Men nu kan det i alla fall bli match om bronset. I dag tog man sig ett steg närmare när man besegrade Kazakhstan med förkrossande 9-0.

Maria Rooth gjorde 5-0 målet, och blev därigenom Sveriges tredje främsta målskytt genom ishockeyhistorien. Bara Sven "Tumba" Johansson, 186, och Nils Nilsson, 131, ligger före.

I andra perioden ledde man länge med 5-0 utan att producera något, men efter förbundskaptenen Peter Elanders time out gjorde man fyra mål på två minuter. Elin Holmlöv gjorde tre av målen och toppar nu skytteligan i VM på fem.

Sverige möter Ryssland på fredag, vinner man där väntar bronsmatch.

– Som vi spelade sista tio minuterna, så ska vi börja mot Ryssland. Vi tog en time out för tjejerna insåg att vi måste börja köra, säger Elander till SVT Sport.

Damkronorna mötte Ryssland i en fyranationsturnering i december förra året, och vann en utklassningsseger med 7-1.