Anders Nilsson kräver hårt arbete för att bekämpa machokulturen inom hockeyn.
Anders Nilsson om machokultur - Foto: TT, Claudio Bresciani, Lise Åserud

Anders Nilsson: dags att få bort homofobin ur omklädningsrummen

NHL-målvakten Anders Nilsson är trött på machokulturen som ofta dominerar i omklädningsrummen, då han anser att den är skadlig. Nu vill han se en förändring.


Det var under som match som Anders Nilsson, 28, gled ut på isen med all sin hockeyutrustning, men denna gång kunde man skymta en liten regnbågsflagga i bak. Men varför gjorde ha det?

Det förklarar Vancouver Canucks-målvakten I en intervju med Aftonbladet, där han påstår att "om han varit homosexuell hade machokulturen fått honom att sluta spela". Och att han nu siktar på en förändring och en öppnare ishockey.

Enligt honom själv så var flaggan på hjälmen en liten sak att göra, när man som professionell hockeyspelare har en stor plattform att kunna göra skillnad med. Men det han kallar "en liten gest" har ändå satt någon typ av sten i rullning.

Bara tre månader senare bestämde NHL att februari blev officiell hbtq-månad i ligan. Med det innebar det att de under uppvärmningen bar regnbågsfärgade tröjor, samt att organisationer började bjudas in till matcher.

Nilsson hade en regnbågsflagga på sin målvaktsmask och skapade efter det stora rubriker.

Det låter jättehärligt och man tycker ju om att läsa om förändringar i rätt riktning. Anders dröm om en öppnare hockeykultur känns kanske inte så långt borta, men enligt honom själv är det en lång väg kvar att vandra.

– Vi har fortfarande jättemycket jobb kvar, framför allt när det gäller ungdomar. Det är den kulturen som är tuffast. Det skulle behövas någon stor profil som kommer ut och säger ”jag är homosexuell och jag kan spela hockey ändå”. Men jag tror inte att det finns någon, säger han till Aftonbladet.

När Anders var yngre och spelade hockey var jargongen väldigt hård, och det är något han kan reflektera över idag. BIld: TT

– Att säga saker som ”är du bög eller”, ”jävla bögjävel” eller ”fjolla” var inga konstigheter då. Det var den jargongen och det var så normaliserat. Hur kul kan det vara att spela hockey med ett sånt omklädningsrum? Om jag hade varit homosexuell så hade jag slutat med hockey när jag var tonåring, säger Nilsson till Aftonbladet. 

Ledarna måste säga ifrån 

Han berättar att han vill se förändring både hos spelarna, men att det är viktigast att ledarna säger ifrån om de hör saker som "du spelar som en kärring". Annars kan det finnas det risk att det normaliseras. Anders menar att man kan förlora många duktiga spelare om man inte gör något åt den påtagliga machokulturen.

– För varje ung kille som inte vågar komma ut, det är en förlust för mycket, säger Nilsson till Aftonbladet. 

Om du tyckte det här var intressant att läsa om, så kommer du tycka om de här artiklarna också:

Försvarets Pride-kampanj hyllas: "Älskar buskapet!"

Vad är Pride? Här är allt du behöver veta

Simon Lundberg: "De som växer upp i småstäder har det ofta lite tuffare" 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Verstappen vinner F1-sprinten i Shanghai

2 timmar sedan

Stark högt upp i Texas

3 timmar sedan
Maja Stark och Anna Nordqvist är högt upp på resultattavlan efter andra rundan i årets första majortävling, i Texas på USA-touren. Stark gjorde visserligen en bogey men vägde upp det mer än väl genom fyra birdies, tre under par på rundan.

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

igår 21:50
Brynäs har tagit ett järngrepp i SHL-kvalet mot Djurgården. En blixtvändning i tredje perioden tog Brynäs till 2–1-seger och ledning med 2–0 i matcher. Vi vet vad vi kan och vi har karaktären, säger matchvinnaren Karlis Cukste.

Stjärnduon kvartsfinalklar – jagar OS-plats

igår 21:48
Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, är klar för kvartsfinal i världstouren som slagit ner i Tepic, Mexiko.

Pixbo och Thorengruppen klara för SM-final

igår 21:22
Pixbo är klart för SM-final i innebandy – den första på herrsidan för klubben sedan 2006.

Åberg visar klass – bara ett slag efter

igår 20:44
Det svenska stjärnskottet Ludvig Åberg håller sig kvar i täten och fortsätter visa klass i RBC Heritage, USA-tourtävlingen i South Carolina. Eller vad sägs om fem birdies på andra rundan?