Pride

Pride, Priderörelsen eller Pridefestivalen har sitt ursprung i gayrörelsen som har stått för att folk ska vara stolta över sin sexuella identitet och könsidentitet. Namnet kommer från engelskans gay pride som betyder ungefär ”homosexuell stolthet”.

Den främsta symbolen är regnbågsflaggan. Andra vanliga symboler är grekiska bokstaven lambda, samt den rosa och svarta triangeln som återtagits från att ha varit markör i nazistiska koncentrationsläger.

Rörelsen har sitt upphov i Stonewall-upproret som skedde 1969 när HBTQ-personer slogs för sina rättigheter utanför ikoniska gaybaren Stonewall i New York, USA. Pride har utvecklas till en term för hela HBTQ+-rörelsen.

I samband med Pride så anordnas festivaler och parader. De största i världen är Berlin Pride, San Francisco Pride och Sydney Gay and Lesbian Mardi Gras.

I Sverige hålls flera årliga pridefestivaler där de största är Stockholm Pride (sedan 1998), Malmö Pride (sedan 1995) och West Pride Göteborg (sedan 2007). Fredrik Reinfeldt var den första svenska statsministern som deltagit i tåget.
3 dagar sedan 13:16
Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson utesluter inte att det var Björn Söders twittrande som fick honom att stängas ute från den nyvalda partistyrelsen.
7 Nov, 18:34
Sverigedemokraternas Björn Söder ser ut att få lämna partistyrelsen, enligt uppgifter till Svenska Dagbladet.
22 Okt, 12:50
NHL-spelare får inte använda regnbågsfärgad tejp på klubborna till stöd för priderörelsen.
12 Okt, 11:00
NHL:s beslut att förbjuda regnbågsfärgad tejp kritiseras av många. Förre NHL-höjdaren Brian Burke är en av dem: "Det här direktivet stänger en dörr som har varit öppen det senaste decenniet", kommenterar han.
10 Okt, 18:12
Användandet av Pride-färgade uppvärmningströjor togs bort i somras. Nu förbjuds spelarna att använda regnbågsfärgad tejp. Det har NHL-ledningen skriftligt informerat klubbarna om.
10 Okt, 08:54
Under en konsert i Las Vegas ändade U2 texten i låten "Pride" ("In the name of love") för att hedra dödsoffren efter Hamas attentat mot en fredlig musikfestival i öknen.
18 Sep, 14:00
Attacker och hot har riktats mot hbtqi-evenemang i sommar. Nu ska stödet till civilsamhället för att höja säkerheten göras om.
26 Aug, 06:50
SD-ledaren Jimmie Åkesson har haft ledigt i sommar. Inget har hörts från honom medan koraner bränts och det stormat kring SD-topparna Richard Jomshof och Björn Söder. I dag framträder han igen, på hemmaplan i Sölvesborg.
7 Aug, 06:00
Petra Marklund firar 20 år som artist med nya låten "Ocean of love" och en återkomst till Allsångsscenen. — Jag är så himla glad att jag kan ha det här som jobb, säger Petra Marklund till TT.
6 Aug, 12:34
Det turkiska utrikesdepartementet fördömer i "starkaste möjliga ordalag" att Rojavakommittéerna, som kopplas till kurdiska PKK, "tilläts" delta i pridetåget i Stockholm.
5 Aug, 13:10
Prideparaden i Stockholm är i gång. Tåget som ska ringla sig över fyra kilometer genom huvudstaden startade klockan 13.00 på lördagen.
5 Aug, 11:54
Alla partiledare utom två deltar i lördagens prideparad i Stockholm. Ebba Busch har andra åtaganden och Jimmie Åkesson är inte välkommen.
5 Aug, 10:24
Björn Söders tweet om att Pride är kopplat till pedofili är "oacceptabelt, djupt förolämpande och fel", säger statsminister Kristersson.
4 Aug, 12:12
För första gången bjuder en statsminister in till ett Pridemingel på Sagerska. Jonas Gardell vill ställa Ulf Kristersson till svars.
3 Aug, 14:18
Riksdagsledamoten Björn Söder (SD) anklagar statsministern och talmannen för att "legitimera pedofili" genom att stötta Stockholm Pride. Flera av de bilder han publicerade i samband med anklagelserna är inte från Stockholm Pride.
3 Aug, 12:38
SD-ledamoten Björn Söders uttalande om Pride gör honom olämplig att leda riksdagens OSSE-delegation, skriver Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar på X, tidigare Twitter.
3 Aug, 12:18
Samarbetet mellan regeringen och Sverigedemokraterna kan ta stryk av de senaste dagarnas kritiserade utspel från SD-företrädare. Det säger två statsvetare. Det är ett allvarligt problem för regeringen, det är det ingen tvekan om, säger statsvetaren Tommy Möller.
3 Aug, 08:40
Sverigedemokraternas riksdagsledamot Björn Söder påstår att Priderörelsen har kopplingar till pedofili.
3 Aug, 07:48
Attacker och hot har riktats mot hbtqi-evenemang i sommar. Nu vill Miljöpartiet att fler organisationer ska få stöd för säkerhetshöjande åtgärder.
2 Aug, 08:42
Säpo pekar på ett ökat terrorhot mot Sverige, men enligt polisen finns ingen förhöjd hotbild mot Pride. Paraden väntas locka 50 000.
1 2 3 4 ... 15