Efter att Marcus Krüger satte vinstpucken med sex sekunder kvar av den första övertidsperioden.
1 av 7
Efter att Marcus Krüger satte vinstpucken med sex sekunder kvar av den första övertidsperioden. - Foto: Bildbyrån
Djurgården utjämnade matchserien till 2-2.
2 av 7
Djurgården utjämnade matchserien till 2-2. - Foto: Bildbyrån
DIF bröt HV71:s 100-procentiga sudden-death statistik.
3 av 7
DIF bröt HV71:s 100-procentiga sudden-death statistik. - Foto: Bildbyrån
Gustaf Wesslau var grym i DIF-kassen. Här räddar han ett friläge från Mattias Tedenby.
4 av 7
Gustaf Wesslau var grym i DIF-kassen. Här räddar han ett friläge från Mattias Tedenby. - Foto: Bildbyrån
Djurgården måste börja spela mer aggressivt för att få ner HV.
5 av 7
Djurgården måste börja spela mer aggressivt för att få ner HV. - Foto: Scanpix
HV71 fick ordning på sitt power-play i går. De gjorde båda sina mål i numerärt överläge.
6 av 7
HV71 fick ordning på sitt power-play i går. De gjorde båda sina mål i numerärt överläge. - Foto: Scanpix
Niklas Wikegård tycker att Djurgården stal vinsten från ett HV71 som var bättre.
7 av 7
Niklas Wikegård tycker att Djurgården stal vinsten från ett HV71 som var bättre.

Wikegård: "Djurgården stal matchen"

I kväll är det dags för det hårda returmötet i SM-finalen som blev utjämnad efter ett mål i sudden-death av Djurgården i går.


Wikegårds blogg

Följ Niklas Wikegårds videoblogg på Nyheter24.

JÖNKÖPING. Djurgården lyckades utjämna matchserien mot HV71 till 2-2 i matcher. Efter ett mål - med endast sex sekunder kvar i den första övertidsperioden - av Marcus Krüger blev HV:s övertag som bortblåst.

HV71 hade chansen att vinna två raka matcher på hemmaplan för att knipa åt sig guldet i Jönköping. Efter en svajig match där Djurgården inte kom upp i kapacitet lyckades trots allt Stockholmarna utjämna matchserien till 2-2 i matcher.

HV71 fick ett guldläge att avgöra med ett fem mot tre-överläge i nästan tvåminuter. Gustaf Wesslau i DIF-kassen spelade övertygande och räddade Djurgården kvar i matchen. Till slut togs det hela till sudden-death - för tredje gången på fyra matcher - och Djurgården kunde vinna med ynka sex sekunder kvar innan ytterligare en pausvila.

"Stal matchen"

Efter att HV-spelarna gick bort sig i försvarszonen kunde Marcus Nilson lägga en fin passning till Marcus Krüger som bara behövde slå in pucken i tom kasse. Och HV71:s kraftiga slagläge blev helt plötsligt som bortblåst.

– Djurgården stal matchen tycker jag och det finns en hel del kvar att göra i Djurgården. HV71 känns fräschare, säger Niklas Wikegård i sin videobloggNyheter24.

I och med segern i går i Kinnarps Arena blir det ytterligare en match i Stockholm och Djurgården har tagit bort den största delen av HV:s hemmafördel. Det hade varit betydligt jobbigare att studsa tillbaka i en matchserie som står 3-1.

"Socker i tanken"

Men ändå så ser inte Djurgården fullt lika övertygande ut längre. I första perioden var de faktiskt urusla och HV71 borde ha tagit en betydligt större ledning än bara 1-0. Det var inte samma fart och frenesi som vanligtvis brukar vara synonymt med årets upplaga av Djurgården.

– Djurgården har fått lite socker i tanken. Benen går lite segare än tidigare. Jag tror att det sitter mellan öronen, man måste orka tagga till och orka sätta press, säger Wikegård

Däremot spelar HV71 riktigt bra hockey. De har fått fram en fart man inte riktigt har sett tidigare och de möter upp Djurgårdens aviga spel väldigt bra genom att spela samlat och vara först på puckarna. Men de är inte tillräckligt effektiva - samtidigt som Gustaf Wesslau i DIF-kassen är riktigt bra.

Det går inte heller låta bli att nämna domarna - som hade ett par tveksamma domslut. Det är tyvärr något som har präglat hela finalserien. Den ojämna nivå som domarna håller från match till match - och från period till period.

– Domarna håller långt ifrån finalklass. Ingen av domarna som har dömt i de här fyra finalmatcher har varit bra - de är inte bra tillsammans heller, säger Wikegård.

Melin fortsatt indisponibel

Inför kvällens match gäller det för HV71 att de lyckas vinna - annars är det helt plötsligt Djurgården som har guldläge då de har chansen att spela hem SM-bucklan inför galna fans på Hovet på lördag.

Björn Melin, som åkte på en axelskada efter en tuff tackling av Timmy Pettersson i den första finalen på Hovet, saknas. Han har missat de tre senaste och det finns en risk att han kan missa hela finalserien.

– Han är inte i speldugligt skick nu, vi jobbar på det från dag till dag, säger Lars-Göran Hassel till hockeykanalen.se.

Men om matchserien går till sju matcher finns det dock en chans att Melin kan delta.

– Det är lite för kort tid, men det finns en liten lucka nånstans, säger han.

Djurgården kommer troligtvis till spel med fullt manskap.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!