André Petersson blir kvar i HV71.
André Petersson blir kvar i HV71. - Foto: Nils Jakobsson/BILDBYRÅN

Ryggskadan krossade NHL-drömmen

Lemmeltåget från elitserien till Nordamerika har varit långt i sommar. En av de största talangerna valde emellertid att stanna i Sverige. André Peterssons ryggproblem fick honom att välja HV71 framför Ottawa Senators.– Ottawa blev lite förbannade, berättar han för hockeysverige.se.


André Petersson suckar buttert. Det är tisdagseftermiddag och HV71 har fastnat på den gigantiska flygplatsen i Frankfurt. Det blir till att försöka döda ett par timmar innan planet mot Schweiz lyfter. Det vankas nämligen European Trophy-möte med Zürich.

Att hänga på flygplatser är ingenting som faller en rastlös 19-åring i smaken. Nu får han emellertid ta det onda med det goda. André Petersson är trots allt mycket positivt inställd till möjligheten att komma ut i Europa och möta motstånd som svenska lag sällan ställs emot.

– Och så ger det mer när det står något på spel. Det är en extra kick att spela en turnering i stället för en massa obetydliga träningsmatcher, fyller han i.

Tackade nej till NHL-kontrakt - igen

Den Tingsrydsfostrade måltjuvens sommar var länge fylld av spekulationer. Frågan HV-supportrarna ställde sig var om den presumtive publikfavoriten skulle göra kompisarna Mattias Tedenby och David Ullström sällskap och sticka till Nordamerika.

Svaret blev nej.

Ottawa Senators, som draftade André Petersson i fjärde rundan 2008, kallade, men den unge smålänningen valde att stå emot locktonerna. Anledningen var framför allt en skada som plågade honom förra säsongen.

– Jag hade problem med ländryggen och missade en massa matcher. Nu i sommar har jag haft begränsade träningsmöjligheter på grund av det. Jag har inte kunnat köra löpning och spänstövningar som jag är van vid, förklarar Petersson som även tackade nej till ett erbjudande från Ottawa förra sommaren.

"Vill inte bara åka dit och spela i AHL"

En annan anledning, som går hand i hand med fjolårets skadefrånvaro, är att han vill känna sig mer etablerad som elitseriespelare innan han testar lyckan i Kanada.

- Målet jag har haft ända sedan förra säsongen slutade var att bli en spelare som får mer ansvar, en viktigare roll i laget och mer förtroende, säger han.

- Jag vill åka till Ottawa och känna att jag har en chans att ta en plats, inte bara åka dit och spela i AHL.

Hur tog Ottawa beskedet att du nobbade dem?

- Det var lite både och, de blev lite förbannade när jag var över där i sommar och berättade hur det låg till.

Förbannade?

- Förbannade kanske är fel att säga, men de blev besvikna över att jag inte skrev på. Men när jag förklarade hur jag tänkte så hade de förståelse för varför jag gjorde så här.

Har tagit Tedenbys plats

Ryggen har blivit allt bättre. André Petersson har lärt sig att han med hjälp av regelbundna rehabövningar kan hålla problemet i schack. Att döma av hans säsongsinledning i European Trophy fungerar ryggen ypperligt. På de inledande två vinstmatcherna mot Frölunda (8-1) respektive Malmö (5-2) har han gjort tre mål.

- Äh, det har bara gått två matcher. De andra kanske har det lite trögare att komma i gång medan jag kanske har det lite lättare. Men jag hoppas naturligtvis att puckarna fortsätter att gå in i den här takten, säger högerforwarden som har matchats på Mattias Tedenbys gamla plats tillsammans med Oscar Sundh och Andreas Falk under de två första matcherna.

Trots ryggproblem, JVM-spel och begränsad speltid - han snittade bara drygt tio minuters istid per match - lyckades André Petersson göra tio mål på 37 matcher förra säsongen. Om han får vara hel och får ett större förtroende ska inte en fördubbling vara omöjlig att uppnå.

Men sådana spekulationer vill han naturligtvis inte spä på själv.

– Nej, det viktiga för mig är att bli en mer förtroendeingivande spelare som inte begår misstag men som ändå är ett hot framåt. Men naturligtvis vill jag göra så många mål som möjligt - i varje match…

Hockeysverige.se

AHL
/
/
/
/
nhl
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Succéhästen avled vid världscupfinalen

Ett ja och två nej till VM-spel

2 timmar sedan
Grundserien i NHL-ishockey är slut och flera svenskars lag är utslagna. Då börjar de svenska stjärnorna lämna VM-besked till Tre Kronor. Ett positivt besked får förbundskapten Sam Hallam från André Burakovsky.

Stark och Nordqvist skuggar täten i majorn

idag 04:06
Maja Stark och Anna Nordqvist gick runt på 70 slag och är med i kampen om årets första majortitel.

Köpte NHL-lag för 10 miljarder – stort intresse

idag 01:52
Flytten av NHL-laget Arizona Coyotes till Salt Lake City kan bli lyckad. Affären på motsvarande 10 miljarder kronor hann knappt avslutas förrän ansökningar om säsongsbiljetter strömmade in. 11 000 av 12 000 platser är redan bokade.

Orken tog slut: "Bittert så klart"

igår 23:20
Sju matcher i kvartsfinalen och lika många i semifinalen. 14 matcher på mindre än en månad blev ett alltför tufft program för Frölunda. Nu väntar semester. Bittert så klart. Vi hade bättre förhoppningar än så men kommer helt enkelt inte upp i nivå i dag, säger backresen Henrik Tömmernes strax efter slutsignalen.

Åberg flyger vidare – bjöd på en eagle

igår 23:06
Ludvig Åbergs stora genombrott kom redan i Ryder Cup i höstas. Steget till världskändis tog han i Augusta. Tvåan i Masters förra helgen kan vara på väg mot något fint och framgångsrikt även på Hilton Head Island, där han ligger delad fyra efter första rundan.