Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Experten kräver förändring

- 16/09/2010, 09:41 -
Anders "Ankan" Parmström kräver förändring.

Anders "Ankan" Parmström kräver förändring.

Svensk hockey halkar efter och experten Anders Parmström vill se förändringar.

STOCKHOLM. Anders ”Ankan” Parmström är, utan tvekan, en av landets mest kända och kunniga hockeyexperter. Men framförallt är han, tillsammans med Arne Hegerfors, den som har varit i hetluften längst – nämligen i 26 år.

– Hösten 1984 började jag och Arne, så det har blivit några år minst sagt. Det måste väl nästan vara världsrekord? Jag vet ingen som har hållit på längre i alla fall, säger ”Ankan” som återfinns på Canal Plus hockeysändningar tillsammans med kollegan Arne Hegerfors under hösten.

"Vi lever numera i en global värld"

Det har hänt en del i svensk och internationell hockey under de senaste 26 åren, det är inget som ”Ankan” säger emot. Frågan är bara om det är till det bättre eller sämre?

– Det går nog inte att jämföra, det är en helt annan värld nu. Vi lever mycket mer med media och kommunikation än tidigare, här står jag till exempel och pratar in i din telefon. Sedan blir det ju så klart mycket mer pengar tack vare teveavtalen, säger ”Ankan” och fortsätter:

– Vi lever numera i en global värld, risken att tappa spelare till andra ligor är mycket större i dag där pengarna är större. Du har ju till exempel Nordamerika, KHL, Tyskland, Schweiz som alla rycker i våra spelare. Men att det skulle vara bättre förr, nej det tror jag knappast.

Hur ska då svensk hockey möta upp konkurrensen från de penningstarka ligorna i väst och öst?

– Klubbishockeyn i Sverige måste internationaliseras på något sätt, det är ju helt klart. Naturligtvis kan man ju även fortsätta att utveckla Hockeyligan, vilket man gör väldigt bra redan i dag. Men nästa steg måste ändå vara att utveckla samarbetet mellan klubbarna internationellt sätt, i första hand Europa men sedan också mot NHL.

Är European Trophy ett bra steg på vägen?

– European Trophy är ju ett försök som man har kört nu på försäsongen. Jag tycker dock att man ska satsa på lagen som är sportsligt bra, och inte de lag som har bäst arenor och mest pengar, fortsätter ”Ankan”.

"Jag är absolut för en serie med 14 lag"

En het potatis i svensk hockey är antalet lag i elitserien, här råder det inget tvivel om vad en av Sveriges främsta hockeyexperter tycker.

– Jag är absolut för en serie med 14 lag, det har jag sagt tidigare. Jag tycker också att vinnaren i underliggande serie borde vara direktkvalificerade för elitserien. Det känns mest naturligt, säger ”Ankan” och fortsätter.

– Det AIK gjorde förra säsongen ska inte gå att göra, det råkade mer bli så att dom tog klivet upp. Dock ser jag gärna att kvalserien är kvar i någon form. Här måste man alltså tänka om, och även när det gäller fördelningen av tevepengar. Annars tror jag att intresset riskerar att minska på klassiska hockeyorter.

"Målvakterna har utvecklats mest"

De senaste säsongerna har det skett en explosion på målvaktssidan, aldrig förr har så många svenska målvakter lämnat landet för spel i NHL.

– Målvaktssidan är kanske just det som har utvecklats mest inom svensk hockey. Inte bara Jacob Markström, utan även Anders Nilsson, Gustaf Wesslau med flera. Det har kommit fram en hel uppsjö av nya duktiga målvakter. Tidigare var det mest Finland som stod för den exporten, men nu har det svängt.

Vad beror det på tror du?

– Det var ju Thomas Magnusson, Djurgårdens målvaktstränare, som gick i bräschen lite. Sedan har vi fått allt fler målvaktstränare och därmed också en ökad kvalité. Idag har varenda elitserielag en målvaktstränare, eller ja, inte i Modo tydligen. Jag hittar faktiskt ingen målvaktstränare i deras trupp, det här får jag nog ta och kolla upp det med ”Challe” (Charles Berglund, tränare i Modo), avslutar Anders ”Ankan” Parmström.

Hockeysverige.se