Lagmaskinen Brynäs kvar i toppen

Bottenlag i fjol. Topplag i år.

Brynäs toppar alltjämt elitserien efter seger mot Modo med 5-4 på måndagen.

Tränare Niklas Czarnecki hyllade kollektivet.

Förra säsongen slutade Brynäs på sista plats i elitserien. Under de sista 15 omgångarna tog Gävlelaget tio poäng. I år har i stort sett samma lag genomgått en förvandling under Niklas Czarneckis ledning - och toppar elitserien med 14 poäng på sex matcher. Vad är förklaringen?

– Vi spelar som ett lag. Vi har full acceptans, om ni förstår vad jag menar. Om några får spela lite mer så hjälper de andra till och peppar, sade Czarnecki.

Laget Brynäs har ingen målskytt som Pavel Brendl längre men ett hårt arbetande kollektiv. Spä på med en stor portion självförtroende och det kan räcka långt.

I lördags vände Brynäs underläge 0-3 borta mot Rögle till seger med 4-3 på en period.

På måndagen blev det lika hårt - men matchbilden var en helt annan.

Brynäs var det klart bättre laget under de två första perioderna. Andreas Dackell sköt 1-0 i spel fem mot tre via Hans Jonssons klubba. Ledningen späddes på i andra genom mål av pigge Daniel Widing och rutinerade Mikael Lind.

Men Modo skulle få vittring två gånger i den här matchen.

Den första gången var när Per-Åge Skröder reducerade till 1-3 efter 15.15 in i andra perioden.

Men i stället för ytterligare en reducering kontrade Brynäs Stephen Dixon in 4-1 i numerärt underläge. Kanadensarens första mål i Brynäs kom via ett friläge - med bara en handske.

Den andra gången Modo fick läge att komma i kapp var i början av tredje perioden. Den lille succénorrmannen Mats Zuccarello Aasen gjorde två snabba mål till 3-4.

Det definitiva avgörandet kom dock i numerärt överläge. Jörgen Sundqvist sköt högt och placerat med knappt fem minuter kvar att spela av sista perioden.

Mattias Timander reducerade visserligen till 4-5 men då återstod bara tio sekunder av matchen.

Niklas Czarnecki pustade ut på presskonferensen.

– Vi var hårt pressade ett tag men vi klarar av att spela i ledning.

På frågan om vilka som var bäst för dagen sade han bara ett ord:

– Allihop.

Harri Rindell, som antydde att Brynäs blivit bättre utan storstjärnan Pavel Brendl, tyckte att han fattade fel beslut när han tog timeout vid underläge 0-3.

– Timeouter är bara kosmetika. När jag tagit timeout vid ledning har vi ändå inte blivit bättre och senast, när jag inte tog timeout, blev det bättre. Nu begick jag misstaget att ta timeout, sade Rindell.