Söndag 16 Maj
Stockholm

SSAB hotar lämna Luleå efter rasistattacken

Helena Stålert, informationsdirektör på SSAB, menar att de inte kan sponsra en förening som uttryckt rasistiska sympatier.
1 av 3
Helena Stålert, informationsdirektör på SSAB, menar att de inte kan sponsra en förening som uttryckt rasistiska sympatier. Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Luleås sportchef Lars "Osten" Bergström är bland annat polisanmäld för hets mot folkgrupp.
2 av 3
Luleås sportchef Lars "Osten" Bergström är bland annat polisanmäld för hets mot folkgrupp. Foto: Stig-Åke Jönsson / SCANPIX
Luleå Hockeys ordförande Curt Johansson erkänner att föreningen förtjänar amatörstämpeln de fått.
3 av 3
Luleå Hockeys ordförande Curt Johansson erkänner att föreningen förtjänar amatörstämpeln de fått. Foto: Stig Kenne / SCANPIX

Luleå Hockeys storsponsor SSAB kan lämna klubben i och med de påstådda rasistattackerna från sportchefen Lars "Osten" Bergström.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Luleås slutspelsfest blev en mardröm:

Förra veckan dök det upp uppgifter om att öron- och ögonvittnen har hört Luleås sportchef Lars "Osten" Bergströmskrika saker som "svinjävla neger" och "negersvin" till Skellefteås Yared Hagos.

Västerbottens Folkblad-journalisten Jonas Fahlman var ledande i rapporteringen och blev efter en match attackerad av Luleåfansen med flask- och myntkastning. Han har även fått motta dödshot så allvarliga att han har tagit en time out från jobbet.

Hockeyligan bestämmer sig för att start en utredning av frågan. "Osten" blir polisanmäld av polisen själva som även dem drar igång en utredning.

Trots att det sportsliga har hamnat i skymundan så spelas det fortfarande slutspel. Och Skellefteå har rejäl matchboll när de leder med 3-2 i matcher inför torsdagskvällens semifinal.

LULEÅ. Luleå Hockey har inte haft någon enkel semifinal. Varken på isen eller vid sidan om. Under förra veckan släpptes det uppgifter om att sportchefen Lars "Osten" Bergström skrek rasistiska glåpord till Skellefteå-spelaren Yared Hagos.

Bland annat har "Osten" blivit polisanmäld för hets mot folkgrupp av polisen. Samt att Hockeyligan har startat en egen utredning.

Nu kan huvudsponsorn SSAB lämna Luleå Hockey om det skulle uppdagas att uppgifterna stämmer. Om det skulle ske går Luleå miste om 40 miljoner i sponsorintäkter.

– Skulle det ligga någonting i det här så kan vi naturligtvis inte fortsätta att sponsra en sådan verksamhet, men åter igen vi vet faktiskt inte vad som ligger bakom det här och vad som har sagts och inte sagts, säger informationsdirektör Helena Stålnert till TV4 Sport.

– Det är svårt att kommentera något som bara är hypotetiskt. Men vi har hela tiden en fortlöpande kontakt med våra sponsorer om vad som händer i det här ärendet, kommenterar Luleå Hockeys ordförande Curt Johansson uppgifterna om det möjliga sponsoravhoppet till Norrländska Socialdemokraten.

"Amatörstämpeln vi fått får vi ta"

Efter att uppgifterna om "Ostens" påstådda rasistattack publicerades blev journalisten Jonas Fahlman vid Västerbottens Folkblad attackerad av Luleåfansen. Han har dessutom fått motta mordhot och har nu tagit en time out från jobbet.

Luleå har fått häftig kritik kring hanteringen av hela ärendet. Och Johansson ångrar att de inte var hårdare i fördömandet av "Ostens" påstådda rasistattack och överfallet på Fahlman.

– Amatörstämpeln vi fått får vi ta med med tanke på att vi reagerade några timmar för sent och inte fördömde det som hänt ännu tidigare, säger Curt Johansson.

Dessutom har Luleå nu startat en egen utredning kring händelsen. Bland annat uppger föreningen att man har varit i kontakt med "ett halvt dussin" personer som inte har hört något rasistiskt yttras av "Osten".

Kommentera
Kopiera länk
Dela