Tisdag 28 Sep
Stockholm

Nu vill de ha mer betalt från NHL

Linköpings klubbdirektör Mike Helber tar hellre striden med NHL än sitter med ett avtal med för låga ersättningsnivåer.
1 av 3
Linköpings klubbdirektör Mike Helber tar hellre striden med NHL än sitter med ett avtal med för låga ersättningsnivåer. Foto: STEFAN JERREVÅNG / SCANPIX
Skellefteås Joakim Lindström lämnade elitserien precis innan fönstret stängde. Klubben får ingen ersättning alls.
2 av 3
Skellefteås Joakim Lindström lämnade elitserien precis innan fönstret stängde. Klubben får ingen ersättning alls. Foto: ROBERT GRANSTRÖM / SCANPIX
Förbundets Peter Forsberg tror mer på dialog med NHL men vill också se mer betalt för svenska spelare.
3 av 3
Förbundets Peter Forsberg tror mer på dialog med NHL men vill också se mer betalt för svenska spelare. Foto: Svenska ishockeyförbundet

Både klubbar och förbund kräver mer betalt för de svenskar som går till NHL.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
NHL-avtalet

Följande punkter inkluderades i det nya avtalet som skrevs på i mars 2010.

NHL ska betala 225 000 dollar (cirka 1, 4 miljoner kronor) för varje spelare som plockas över. Pengarna fördelas dock på lagen som haft spelaren kontrakterad de fyra senaste åren. Om ett nyförvärv går till NHL ersätts klubben alltså inte alls. Detta hände till exempel Djurgården som värvade och sedan tappade backen Victor Bartley.

Det nya i avtalet, förutom att ersättningen ökade med 25 000 dollar, var att spelare under 22 år har valmöjligheten att bli utlånad till elitserien om de inte tar en plats i NHL.

Det nuvarande avtalet gäller över säsongen 2011/2012.

STOCKHOLM. 1,4 miljoner kronor som delas mellan de fyra senaste klubbarna. Det är den nuvarande ersättningen som svenska lag får när en spelare värvas till NHL.

Men både klubbar och förbund vill se en betydligt högre ersättningsnivå.

– Vi får för dåligt betalt, de tar våra bästa spelare, säger Peter Forsberg, vice ordförande i Svenska ishockeyförbundet, till Nyheter24.

"Skellefteå sitter på pottkanten"

Linköpings klubbdirektör Mike Helber, en av NHL-avtalets största kritiker, tar upp ett exempel på hur elitserieklubbarna blir förlorare när spelare söker lyckan i Nordamerika. Joakim Lindström, Skellefteås storstjärna som blev klar för Colorado Avalanche bara ett fåtal timmar innan deadline.

– Skellefteå tappade sin absolut viktigaste spelare. De får ingen ersättning eftersom han redan spelat i NHL och nu sitter de på pottkanten. Det kommer att kosta jättemycket att ersätta honom, om det ens går, säger Helber till Nyheter24.

Även förbundets Peter Forsberg vill se betydligt bättre ersättningar, framför allt med tanke på hur dyra spelarkontrakten blivit.

– Om en spelare drar tio miljoner i årslön borde man i alla fall få en miljon dollar i ersättning, säger han.

Tuffare förhandlingar eller samarbete?

Därefter går åsikterna isär huruvida ett NHL-avtal eller avsaknaden av det är det bästa för svensk hockey. Mike Helber ser inget problem med ett avtal (om ersättningsnivåerna är högre) men tar gärna striden mot NHL.

– Min uppfattning är att kontrakt bör gälla. Om det krävs så får klubbarna göra sina egna avtal, säger han.

Så var också fallet när svensk hockey stod utan NHL-avtal säsongen 2009/2010. Från förbundets sida tror man att ett samarbete med NHL ger mer.

– Att ha ett avtal är mycket, mycket bättre. Är man en avtalspart är chansen större att man kan få igenom förbättringar, säger Peter Forsberg.

Att återigen stå utan ett NHL-avtal skulle dock inte gynna någon på kort sikt enligt Linköpings Mike Helber. Svenska klubbar måste bli tuffare i förhandlingar med spelare och deras agenter.

– Utan avtal måste vi bli mer professionella. Just nu är NHL betydligt mer proffsiga än vi, säger han.

Kommentera
Kopiera länk
Dela