Avtal eller ej, det kanske inte är så konstigt att spelarna vill vara med om det här?
1 av 3
Avtal eller ej, det kanske inte är så konstigt att spelarna vill vara med om det här? - Foto: Charles Krupa / AP
Victor Hedman, en av alla unga spelare som flyttat från elitserien till NHL de senaste tre åren.
2 av 3
Victor Hedman, en av alla unga spelare som flyttat från elitserien till NHL de senaste tre åren. - Foto: Chris O'Meara / AP
3 av 3
- Foto: STEFAN JERREVÅNG / SCANPIX

Lagkaptenen: "Det är pengarna som styr"

Avtal med NHL eller ej spelar ingen roll - spelarna flyttar från elitserien ändå.


Relationen mellan NHL och elitserien

I dagarna publiceras flera artiklar på ämnet NHL-avtal och hur det påverkar klubbarna och spelarna i elitserien.

Vidare läsning i ämnet

- Nu vill de ha mer betalt 21/6

STOCKHOLM. Nu till helgen går den årliga NHL-draften av stapeln. Mängder med svenska juniorer kan då få chansen att ta sitt pick och pack över Atlanten. Men det är inte bara de yngre förmågorna som lättvindigt kan lämna sina svenska klubbar. Även de större stjärnorna kan med en signatur vända Sverige ryggen.

Allt detta på grund av det beryktade NHL-avtalet.

– Det är pengarna som styr, så kommer det alltid att vara. Då är det svårt att konkurrera med NHL och även KHL, säger Luleås lagkapten Anders Burström, som även är styrelseledamot i spelarfacket Sico, till Nyheter24.

"NHL tar spelarna ändå"

Men när svensk hockey inte hade något avtal med NHL försvann ungefär lika många spelare över Atlanten. Hur kombinerar man då bäst spelarnas ambitioner med svensk hockeys bästa?

Linköping HC:s klubbdirektör Mike Helber förespråkar att NHL inte ska kunna värva spelare som står under kontrakt och att man på så sätt kan behålla fler spelare i elitserien. Med andra ord vill han inte ha ett avtal. Men när det inte fanns något avtal försvann ungefär lika många ändå.

– Man kan inte leva i tron att fler spelare stannar om det saknas ett avtal med NHL. De tar spelarna ändå, säger Peter Forsberg, vice ordförande i Svenska hockeyförbundet, till Nyheter24.

"Förbjud NHL-klausuler"

När det inte existerade ett NHL-avtal var det ytterst vanligt att spelarna krävde en så kallad "NHL-klausul" i sina kontrakt. Alltså att spelarna fick inskrivet i sina avtal att de fick lämna om ett NHL-lag knackade på dörren.

Om det saknas ett avtal, kommer inte alla bara skriva in NHL-klausuler igen?

– Det tycker jag att man ska förbjuda. Det är inte rätt att skriva in det i kontrakten, säger LHC:s klubbdirektör Mike Helber.

Svensk hockeys moment 22

Hur ska man då få spelare att stanna i elitserien? En del av det nuvarande avtalet är att spelare under 22 år har rätt att bli utlånade till Sverige om de inte tar en plats i NHL. Detta var när avtalet skrevs på den stora nyheten och det som man från förbundet och Hockeyligans sida var mest nöjda med.

– Det blir svårt när grunden för att behålla spelare är att ligan har hög kvalitet samtidigt som ligan får hög kvalitet för att man behåller bra spelare, säger Anders Burström.

Ett moment 22 alltså. Luleå-kaptenen och Sico-ledamoten Burström efterlyser spelare som kan visa vägen för andra.

– Jag tror det krävs någon eller några spelare som väljer att stanna så att fler lockas att göra detsamma, säger han.

/
/
/
/
/
nhl
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52
Häckens Champions League-resa har varit imponerande. Men nu är den över. Paris Saint-Germain vann returmötet i Paris med 3–0 och är vidare till semifinal med sammanlagt 5–1. Vi var inte riktigt nära i dag, säger mittfältaren Filippa Curmark till SVT.

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

igår 21:48
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.

Skellefteå till semifinal – målvakt storspelade

igår 21:16
Skellefteå är klart för SM-semifinal i ishockey efter fyra raka vinster mot Linköping. Västerbottningarna vann med 2–0 på bortais efter storspel av målvakten Linus Söderström.