Torsdag 26 Maj
Stockholm

Så slutar elitserien: Växjö Lakers

Daniel Åhsberg (till höger) tillsammans med Gustaf Hjalmarsson.
1 av 3
Daniel Åhsberg (till höger) tillsammans med Gustaf Hjalmarsson. Foto: Conny Sillén / SCANPIX
Martin Gerber tog klivet från Edmonton till Växjö Lakers.
2 av 3
Martin Gerber tog klivet från Edmonton till Växjö Lakers. Foto: John Ulan / AP
Nja, några liknande scener som när Växjö gick upp i våras lär vi inte få se denna säsong. Klarar sig laget under kvalserien?
3 av 3
Nja, några liknande scener som när Växjö gick upp i våras lär vi inte få se denna säsong. Klarar sig laget under kvalserien?. Foto: Hans Runesson / SCANPIX

Kan nykomlingen göra succé som AIK eller åka ur som Rögle?

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Adolfsson tippar elitserien

1. ...
2. HV71.
3. ...
4. Färjestads BK.
5. ...
6. ...
7. Linköpings HC.
8. Skellefteå AIK.
---
9. AIK.
10. ...
---
11. Växjö Lakers.
12. ...

VÄXJÖ. De dominerade hem kvalserien med sju segrar, tre oavgjorda och utan förluster. Nu är det dags för Växjö Lakers att för första gången göra entré i elitserien. Vad talar för en succé som AIK förra säsongen?

– Vi har inte ändrat speciellt mycket - bara fått in skickligare spelare. Och vi har kvar 14-15 gubbar från ifjol så vi gör det här för varandra, säger anfallaren Daniel Åhsberg till Nyheter24.

Transatlantiska Växjö

Åhsberg har spelat i klubben sedan 2008 och är assisterande lagkapten sedan fjolårssäsongen. De stora stjärnorna i truppen är annars transatlanter, till exempel nyförvärven Brad Moran och Liam Reddox.

– Vi har alltid haft många amerikaner och kanadensare. Det är killar med bra energi som vi kan lära oss en hel del av och de kan lära sig av oss, säger Åhsberg.

26-åringen var en av de som producerade mest framåt bakom just de transatlantiska stjärnorna med Josh Soares och Steve Saviano i spetsen. Det stora frågetecknet är dock om dem, och resten av laget, håller även i elitserien.

"Vi har haft lite flyt"

Under försäsongen är Växjö ännu obesegrade men de har å andra sidan inte stött på speciellt hårt motstånd.

– Det har gått bra men vi har haft lite flyt. Jag tror dock vi är långt ifrån toppform ändå, säger Daniel Åhsberg.

Klivet från allsvenskan till elitserien är stort, ibland allt för stort. Växjö har alla förutsättningar att göra en succéinledning - det är däremot tveksamt om det kan hålla hela säsongen. Backsidan håller bara allsvensk klass.

Betyg:

Bästa spelare: Josh Soares - 2

Tomi Kallio i all ära men det är poängkungen från allsvenskan som ska göra det för Växjö även på denna nivå. Har gjort flest mål i laget på försäsongen men det är upp till bevis för honom att visa att han håller även i elitserien.

Silly Season - 3

Växjö har framför allt lyckats med konststycket att bygga en hype kring laget under försäsongen. Värvningar som Moran, Reddox, Mike Iggulden, Kallio och Martin Gerber har gjorts till snackisar men frågan är hur mycket de kan bidra med på isen. Dessutom känns tappet av förstecentern Joakim Hillding (till Färjestad).

Förstafemman - 3

Björn Karlsson, Ilkka Heikkinen - Josh Soares, Brad Moran, Tomi Kallio

Kedjan kan hota de flesta backparen i elitserien men ett större frågetecken sätts för detta backpar liksom Växjös försvar i allmänhet. Heikkinen benämdes som "NHL-meriterad" när han värvades. Sju matcher för New York Rangers i bagaget är vad han har.

Målvakt: Martin Gerber - 4

Har imponerat på försäsongen och schweizaren som gjorde succé i Färjestad under förra elitseriesejouren måste verkligen kliva fram. Han kan vara den som räddar Växjö från kvalspel.

Tränare: Janne Karlsson - 2

Nej, det är inte den rutinerade räven som ifjol tränade HV71 utan en namne till honom. Denne ska ha credd för att ha byggt upp det Växjö vi ser i dag och tagit klubben till elitserien för första gången. Nu väntar dock den stora prövningen.

Tabelltipset: Elva.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt

Mourinho mästare igen – Roma tog hem ECL-finalen

Publicerades: 2 timmar sedan

Barcelona vann "El Clásico" – till cupfinal

Publicerades: 2 timmar sedan

Favoriterna vidare i Paris

Publicerades: 3 timmar sedan

Jättehopp av Montler – tangerade rekord

Publicerades: igår 21:06

Robertson: "Världen vill att de ska vinna"

Publicerades: igår 20:15

Sävehof mesta mästare

Publicerades: igår 19:50