Stockholm

SAIK:s väg till guldavgörandet

Skellefteå har för andra året i rad tagit sig till SM-final.
1 av 10
Skellefteå har för andra året i rad tagit sig till SM-final. Foto: ROBERT GRANSTRÖM / SCANPIX
Västerbottningarna har motsvarat de på förhand högt ställda förväntningarna.
2 av 10
Västerbottningarna har motsvarat de på förhand högt ställda förväntningarna. Foto: ROBERT GRANSTRÖM / SCANPIX
Joacim Eriksson har gått från klarhet till klarhet i målet sedan han konkurrerade bort Andreas Hadelöv i februari.
3 av 10
Joacim Eriksson har gått från klarhet till klarhet i målet sedan han konkurrerade bort Andreas Hadelöv i februari. Foto: ROBERT GRANSTRÖM / SCANPIX
När Skellefteå bortaslog Linköping med 4-0 inledde laget en stark svit med nio segrar på elva matcher.
4 av 10
När Skellefteå bortaslog Linköping med 4-0 inledde laget en stark svit med nio segrar på elva matcher. Foto: STEFAN JERREVÅNG / SCANPIX
Lee Goren var en av lagets målskyttar mot Linköping. Han har även blivit en viktig kugge under SM-slutspelet med sitt uppoffrande spel.
5 av 10
Lee Goren var en av lagets målskyttar mot Linköping. Han har även blivit en viktig kugge under SM-slutspelet med sitt uppoffrande spel. Foto: STEFAN JERREVÅNG / SCANPIX
George "Bud" Holloway är poängkung i både grundserien och slutspelet för Skellefteå. En riktigt bra värvning i andra ord.
6 av 10
George "Bud" Holloway är poängkung i både grundserien och slutspelet för Skellefteå. En riktigt bra värvning i andra ord. Foto: ROBERT GRANSTRÖM / SCANPIX
Oscar Möller har efter en sparsam grundserie plockat fram slutspelsformen. Här ett av hans straffmål mot Viktor Fasth i SM-semifinalserien mot AIK.
7 av 10
Oscar Möller har efter en sparsam grundserie plockat fram slutspelsformen. Här ett av hans straffmål mot Viktor Fasth i SM-semifinalserien mot AIK. Foto: ROBERT GRANSTRÖM / SCANPIX
Oscar Möller har noterats för 13 poäng på lika många matcher i slutspelet.
8 av 10
Oscar Möller har noterats för 13 poäng på lika många matcher i slutspelet. Foto: ROBERT GRANSTRÖM / SCANPIX
Det hettade till redan när Skellefteå och Brynäs möttes i grundserien. SM-finalen kan mycket väl bli riktigt tuff och grinig kamp.
9 av 10
Det hettade till redan när Skellefteå och Brynäs möttes i grundserien. SM-finalen kan mycket väl bli riktigt tuff och grinig kamp. Foto: ROBERT GRANSTRÖM / SCANPIX
Huvudtränare Anders Forsberg har ett bra facit med två raka SM-finaler sedan han tog över Skellefeå inför förra säsongen. Kan han bärga lagets första SM-guld sedan 1987?
10 av 10
Huvudtränare Anders Forsberg har ett bra facit med två raka SM-finaler sedan han tog över Skellefeå inför förra säsongen. Kan han bärga lagets första SM-guld sedan 1987?. Foto: ROBERT GRANSTRÖM / SCANPIX

För andra året i rad har Skellefteå lyckats nå SM-final. Men hur var resan dit? Nyheter24 ger dig norrlänningarnas väg till guldavgörandet.


Läs mer
Inbördes möten, Skellefteå - Brynäs

Brynäs - Skellefteå 3-1 (18/2-2012)

Skellefteå - Brynäs 2-1 OT PS (21/1-2012)

Brynäs - Skellefteå 3-1 (24/11-2011)

Skellefteå - Brynäs 1-3 (16/11-2011)

Brynäs - Skellefteå 2-3 (10/10-2011)

SKELLEFTEÅ. SM-silver i fjol. Nu har Skellefteå guldmedaljerna och Le Mat-pokalen inom räckhåll - igen.

Förhandsfavoriterna har pallat för trycket. En stark grundserie och ett formtoppat slutspel ligger bakom årets succé.

Trots en svajig inledning, med två raka förluster i säsongsinledningen, repade Skellefteå sig snabbt. 4-0 mot Linköping blev starten på en segersvit som satte tonen för resten av säsongen. På följande tio matcher tog västerbottningarna åtta trepoängare.

Med en stegrande hemmaform och seriens näst bästa powerplay var det inte förvånande att Skellefteå slutade på en andraplats när grundserien summerades i början på mars.

Målvaktsbyte gav effekt

Joacim Eriksson lyckades ta över förstaspaden från Andreas Hadelöv i februari. Hans spel mellan stolparna har lagt grunden för lagets stabila försvarsspel i slutspelet och han hörde till grundseriens tätaste målvakter.

Lagets härförare var det lyckade nyförvärvet George "Bud" Holloway som blev poängbäst med 49 poäng på 55 matcher i grundserien.

Slutspelslirare har klivit fram

I slutspelet har Skellefteå ridit på sin starka hemmaform. Tre raka segrar på hemmais mot AIK säkrade platsen i SM-finalen, där 5-1 och 8-2 gav norrlänningnarna ett stort mentalt övertag.

Oscar Möller och Lee Goren har klivit fram, tillsammans med Holloway, som lagets offensiva ledare. Spelare som bevisat att de är bäst när det gäller, inte minst Goren som stod för ett hattrick mot AIK.

Ett slipat powerplay-spel har gjort Skellefteå till slutspelets vassaste lag i den spelformen med en effektivitet på 32%. En spelform som ger fansen hopp om lagets första guld sedan 1987.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.