Jonathan Granström har inte känt av någon skillnad i hur domaren bedömer olika färger. Stjärnan avfärdar trots det inte helt bort ett tröjbyte om det verkligen skulle göra någon skillnad.
1 av 4
Jonathan Granström har inte känt av någon skillnad i hur domaren bedömer olika färger. Stjärnan avfärdar trots det inte helt bort ett tröjbyte om det verkligen skulle göra någon skillnad. - Foto: Jens L´Estrade / SCANPIX
Tre malmöspelare, iklädda svarta tröjor, i utvisningsbåset samtidigt.
2 av 4
Tre malmöspelare, iklädda svarta tröjor, i utvisningsbåset samtidigt. - Foto: Emil Malmborg / Bildbyrån
AIK är ett annat lag som riskerar utvisningar på grund av sina dräkter.
3 av 4
AIK är ett annat lag som riskerar utvisningar på grund av sina dräkter. - Foto: COPYRIGHT SCANPIX SWEDEN / MAJA SUSLIN / SCANPIX
Ungefär två minuter/match mer än färgglada lag får svartklädda lag sitta i utvisningsbåset.
4 av 4
Ungefär två minuter/match mer än färgglada lag får svartklädda lag sitta i utvisningsbåset. - Foto: Ap / SCANPIX

Färgen svart bestraffas hårdare – då funderar mästaren på tröjbyte

Tröjfärgen har betydelse – hockeyspelare med svarta tröjor blir utvisade oftare än sina färgglada konkurrenter. Då skämtar Brynäs-stjärnan Jonathan Granström att klubben ska byta tröjor.


Studien

Studien utfördes mellan 1984 och 2010 där 52,098 NHL-matcher undersöktes. 1,528 utvisningsminuter registrerades för lagen med svarta tröjor och 1,386 för de utan, en skillnad på drygt tio procent.

Är hockeyspelare som är klädda i svart är mer skräckinjagande än hockeyspelare klädda i exempelvis rött? Det tycker i alla fall domarna. Svartklädda spelare löper större risk att bli utvisade, visar ny forskning publicerad i senaste Journal of Social Psychology and Personality Science.

Svartklädda är synligare

Forskare har analyserat över 50 000 NHL-matcher och kommit fram till att svartklädda lag i genomsnitt får sitta två minuter per match längre i utvisningsbåset än övriga. Varför spelare i svarta tröjor straffas hårdare kan det bara spekuleras i.

En teori är att svartklädda spelare syns betydligt tydligare på den vita isen och att domaren därför upptäcker fler regelbrott. En annan teori, enligt amerikanska radiokanalen wbur, är att spelarna med svarta tröjor faktiskt begår fler regelbrott och därför straffas oftare. 

Kulturella associationer

En tredje teori är att det finns något djupt rotat i domarnas medvetande och att de omedvetet visar ut fler spelare i svart. 

– Det finns någon väldigt stark kulturell association som skiner igenom hur vi tänker runt färger, hur vitt associeras med godhet och svart med ondska, sa forskaren Gregory Webster till wbur och fortsatte:

– Många av oss är uppfostrade från barndomen med de här associationerna. Det har blivit bevisat om och om igen i social psykologi.

"Kanske något att fundera på"

Jonathan Granström spelar i Brynäs svarta färger. Han kom trea i fjolårets utvisningsliga i elitserien men ställer sig tveksam till den nya forskningen.

– Jag tror inte att det är någon skillnad faktiskt från när jag spelar i vitt, säger han till Nyheter24.

Granström avfärdar dock inte teorin helt vid frågan om han skulle tänka sig att byta ut sin hemmatröja.

– Haha, vet faktiskt inte. Visar forskningen verkligen på att det skulle göra någon skillnad så är det kanske något att fundera på.

Vid val av tröjfärger kanske man då ska vara lite mera försiktig och verkligen tänka igenom beslutet. Vill man vinna visar en tidigare studie att man bör spela i rött.

/
nhl
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ryska fäktare nobbar OS-kval

Skrällvinsten ger lyft på världsrankningen

Anton Källberg förbättrar sin tidigare toppnotering ytterligare. Nu är svensken tolva på världsrakningen i bordtennis.

Fylla på ungdomsturnering: "Förkastligt"

2 timmar sedan
Ledare för det finländska U17-landslaget i ishockey festade till det i samband med en turnering i Sverige – och spydde ner en buss. Nu planerar Finlands ishockeyförbund att anmäla händelsen. Det är helt förkastligt, säger Kimmo Oikarinen.

Chefernas Verstappen-tjafs: “Fokusera på ditt”

3 timmar sedan
Mercedes stallchef Toto Wolff flörtar fortsatt öppet med F1-världsmästaren Max Verstappen. Hans dito i Red Bull, Christian Horner, har tröttnat: Mercedes är sämre än stall som använder sig av sina egna motorer. Jag tycker det är dags att Toto fokuserar på sitt egna stall, snarare än förarmarknaden.

Pettersson näste NHL-spelare klar för VM

3 timmar sedan
Marcus Pettersson är näste NHL-spelare som är klar för spel med Tre Kronor i ishockey-VM.

Lukas om bytet: "Skidskytte är inte så enkelt"

3 timmar sedan
Johannes Lukas tackar för tiden han fick med Stina Nilsson. Även om succén uteblev. Man får inte tänka att skidskytte är så enkelt, säger landslagstränaren.