Forskning - Nyheter, artiklar, reportage och video

Vad är forskning?


Forskning är en viktig del av samhället och bidrar till att öka kunskapen inom olika områden. Genom forskning kan man undersöka och analysera olika fenomen, problem och frågeställningar för att hitta svar och lösningar.


Forskning bedrivs inom många olika discipliner, såsom medicin, teknik, samhällsvetenskap och humaniora. Forskning är en process som kräver tid, resurser och engagemang, men som också kan leda till banbrytande upptäckter och innovationer.


Kvalitativ och kvantitativ forskning


Forskare använder olika metoder och tekniker för att samla in och analysera data, såsom experiment, observationer, enkäter och intervjuer. Forskning kan vara både kvalitativ och kvantitativ, beroende på syftet och frågeställningen. Forskning är också en viktig del av utbildningssystemet, där studenter lär sig att tänka kritiskt och analytiskt.

Forskningens inverkan – etik och moral


Forskning är en global verksamhet som involverar forskare från olika länder och kulturer. Forskning kan också ha en stor inverkan på samhället och påverka politiska beslut och lagstiftning. 

Forskning kan också ha etiska och moraliska aspekter, särskilt när det gäller forskning på människor eller djur. Forskning är en viktig del av den vetenskapliga processen och kan bidra till att förbättra människors liv och hälsa, skydda miljön och främja hållbar utveckling.

25 Aug, 09:48
En latte att ta med är inte längre mer miljövänligt i en pappersmugg än i en plastmugg, visar en ny forskningsstudie vid Göteborgs universitet.
19 Aug, 19:24
En specifik kombination av mikroorganismer tycks vara avgörande för att en äkta buffelmozzarella enligt italienska forskare.
7 Jul, 07:00
En ny läkemedelskandidat mot fetma visar goda resultat i en mindre studie – till och med bättre än de som finns på marknaden.
30 Jun, 16:49
Ska man ha mörka eller ljusa kläder när det är varmt ute? Nyheter24 frågade Lina Zhai som är doktor i ergonomi och aerosolteknologi.
23 Jun, 10:01
En studie från USA visar att hundar väljer människor före andra hundar. Forskare har studerat hur hundar reagerar på olika lukter.
28 Maj, 13:07
Världens största lyckostudie visar att nära relationer är receptet för lycka. Forskarna är inte förvånade, men lika drabbade av resultatet,
29 Apr, 09:05
Nordiska forskare uppmanar folk till avhållsamhet för alkohol. Det nya rådet förvånar experter som anser att det inte är troligt att människor kommer följa råden.
2 Apr, 14:32
Växter lider inte i tystnad – utan ger ifrån sig klickande ljud som vi människor inte kan uppfatta.
24 Mar, 18:33
Ny studie om chips och godis, visar hur vår hjärna påverkas. Därför blir vi lätt beroende av det goda.
21 Mar, 16:12
Genomsnittslängden på penisen har ökat med 24 procent. Så lång är snittlängden på en penis idag och därför har den blivit större med åren.
19 Mar, 15:51
Att vi ska gå 10 000 steg om dagen har länge varit inpräntat i oss. Nu visar ny forskning att fenomenet egentligen bara är en myt.
11 Feb, 17:11
Känner du igen dig i det ständiga tjatet med din tonåring, som aldrig verkar vilja lyssna på dig? Enligt en studie är det positivt.
7 Feb, 19:45
En ny svensk studie har undersökt kvinnors upplevelser av fontänorgasm och det visar sig att känslorna inför orgasmerna går isär.
13 Dec 2022, 09:58
Svårt att somna? Då finns det faktiskt några enkla knep att ta till. Sömnforskaren Christian Benedict ger sina tips för att somna snabbt.
23 Nov 2022, 14:57
Hur blir man populär och attraktiv på jobbet och bland vänner? Forskning visar att det finns särskilda egenskaper som bidrar.
4 Nov 2022, 20:18
Skulle du kalla dig en erfaren kattägare? Då kanske du bör tänka om, åtminstone efter att du har läst denna artikel! Läs mer här.
9 Okt 2022, 17:11
Nu har forskare i USA upptäckt en form av terapi som ska ge omedelbar effekt – med artificiell intelligens. Läs mer om det här.
31 Aug 2022, 05:41
Här lyfter tre klimatforskare fram de tre viktigaste sakerna som politikerna bör agera på om de får makten efter valet 2022.
18 Jun 2022, 06:20
Forskarna kan vara närmare en ökad förståelse om vad som händer i hjärnan hos personer som drabbas av psykiska sjukdomar som schizofreni.
30 Mar 2022, 22:48
Under 30 års tid har forskare studerat ungefär 100 000 människors kost. Enligt en ny studie minskar avokado risken för hjärtsjukdomar.
1 2 3 4 ... 61