Vancouver vann med ett nödrop

3-0 blev 3-3. Men med dryga minuten kvar avgjorde finske Sami Salo för Canucks.

Mats Sundin, bröderna Sedin och Alexander Edler gjorde alla var sin poäng när Vancouver Canucks tog ledningen med 1-0 i kvartsfinalserien mot Chicago Blackhawks. Matchens lirare var dock en annan.

Kyle Wellwood slet som en galning, stångades, tvingades sy fem stygn ovanför ena öga, fick en rejäl fläskläpp och gjorde två assist.

– Kyle var våran bästa spelare på isen. Nu ser han åtminstone ut som en hockeyspelare, sade Vancouver-coachen Allan Vigneault enligt ESPN med tanke på Wellwoods annars babyliknande utseende.

Canucks hade en trygg 3-0-ledning efter två perioder. Mats Sundin assisterade i powerplay till ettan, Henrik Sedin satte tvåan på pass av Daniel och Alexander Edler levererade Ryan Kesler till trean. Men med 20 minuter kvar slappnade hemmalaget av och Chicago kunde gå upp till 3-3, något som mentalt kan sänka vilket lag som helst.

Men Vancouver tog sig samman och med bara 1:13 kvar av tredje perioden stänkte finske Sami Salo in avgörande 4-3 som senare blev 5-3 i öppen kasse.

Kanadensarna leder därmed kvartsfinalserien mot Chicago med 1-0 och härnäst väntar ytterligare en match i General Motors Place i Vancouver.

Om Kyle Wellwood blivit av med sina ärr i ansiktet tills dess är oklart. Men 25-åringen störs inte av några skrapsår.

– Det är verkligen inte roligt att ha de här märkena i ansiktet, men i slutspelet känns det okej, säger Wellwood.