Gunnarsson efter debuten: "Sjukt överraskande"

Calle Gunnarssons debut för Toronto Maple Leafs i NHL i natt gick över förväntan. Se höjdpunkter här.


Det är förmiddag i Toronto och Calle Gunnarsson har fått en god natts sömn efter att ha gjort sin allra första NHL-match.

Toronto Maple Leafs förlorade visserligen med 2-5 mot Calgary Flames, men Calle fick mängder med beröm av tv-kommentatorerna och utsågs till matchens tredje stjärna av tv-kanalen CBC.

– Det funkade bra. Jag spelade med (Luke) Schenn och det kändes stabilt, säger Calle Gunnarsson, som inte var inne på något baklängesmål och dessutom hann skjuta tre skott på mål.

Han fick beskedet att han skulle spela på planet hem från Chicago sent på fredagskvällen. Då var han för trött för att hinna bli nervös, men på lördagsmorgonen hade vetskapen om vad som väntade sjunkit in.

– Efter morgonvärmningen åkte jag hem och skulle ta en tupplur innan matchen. Det var ju inte superlätt direkt. Jag låg och vred mig fram och tillbaka i sängen, berättar Gunnarsson.

Nervositeten höll i sig.

– Den släppte inte alls. Jag var nervös under de första bytena, men sedan gick det ganska bra och då kändes det bättre och bättre.

Utnyttjades i första powerplay-formationen

Det tyckte bevisligen coachen Ron Wilson också. Trots att Toronto fick en mardrömsöppning med tre insläppta mål på drygt fem minuter beslutade han sig att satsa hårt på sin svenska debutant. Inte minst i powerplay, där Calle fick istid i den första powerplay-uppställningen tillsammans med backstjärnan Tomas Kaberle.

– Det var sjukt överraskande. Jag tror att det var vårt andra eller tredje powerplay som jag blev utskickad. Jag hade en del bra lägen, men jag har ju inte den där superbössan, skrattar han.

Trots att debuten gick över förväntan vågar inte Gunnarsson hoppas på för mycket. Han vet att det kan svänga fort i ishockeyns värld.

– Man kan aldrig vara säker. Jag kan sitta på läktaren redan nästa match. Det känns som all istid jag får är en bonus. Jag är ju uppe för att ersätta (Mike) Komisarek medan han är skadad, så man får ta alla chanser man får, resonerar han.

Bortsett från NHL-debuten är Calle något missnöjd med sin första tid i Nordamerika. I AHL (Toronto Marlies) har han inte riktigt fått spela att stämma som han hade hoppats.

– Det har varit upp och ned och jag har inte spelat så bra. Jag har bara gjort två poäng hittills, det är jag inte helt nöjd med. Jag har fått mycket speltid och spelat mycket i powerplay och boxplay. Under de sista matcherna kändes det lite bättre.

Vissa hävdar att det är svårare att spela i AHL än att spela i NHL. Ligger det något i det?

– Lite så är det. I NHL är man omgärdad av så mycket bättre spelare. Alla vet var de ska vara och hur de ska uppträda. AHL kan jämföras med hur det är att spela juniorhockey i Sverige. Det är mycket tuta och kör. Håller man inte upp huvudet blir man överkörd direkt.

Omhändertagen av Frögren

Utanför rinken har Gunnarsson så sakteliga anpassat sig till livet i Kanadas största stad. Han är tacksam över att Toronto har så många svenskar i organisationen.

– Det har varit lite skönt. Framför allt är det väl (Jonas) Frögren som jag har umgåtts med eftersom vi har spelat ihop i AHL. Han har tagit hand om mig. Det har varit en fördel, säger han.

– Det som var strulet i början var att fixa mobiltelefon och bil. I början fick man tigga skjuts till träningarna av lagkamraterna, men sedan gick jag och Frögren ihop och köpte en bil tillsammans. Men nu när vi inte spelar ihop får jag tigga skjuts av "Monstret" i stället. Han bor på gångavstånd.

På det hela taget har han klarat omställningen bra. Någon direkt hemlängtan har han inte drabbats av.

– Jag har inte längtat hem till Sverige, det är mer till familjen och dem där hemma. Men hela familjen - mamma, pappa, brorsan och syrran - kommer hit till jul. Det är jäkligt schysst av dem. Jag hade säkert kunnat fira jul med de andra svenskarna annars, men det är ju alltid lite speciellt att göra det med familjen, säger Gunnarsson, som emellertid har lite bryderier kring hur han ska få in alla familjemedlemmar i sin lilla lägenhet.

– Ja, det blir nog ill att ställa ut möblerna på balkongen och blåsa upp luftmadrasserna.

Där har ni det glamourösa livet i NHL i ett nötskal.

Hockeysverige.se

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!