"Jag är välsignad"

Brendan Shanahan lägger av.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

En av sportens främsta powerforwards lägger av.

I går meddelade Brendan Shanahan att han inte återupptar karriären efter att ha blivit sidsteppad av New Jersey Devils inför säsongsstarten.

– Jag kan ärligt säga att jag aldrig trodde att jag skulle ha sådan här tur och vara så välsignad, säger Shanahan i ett avskedsbrev.

Han hade egentligen beslutat sig för att spela ytterligare en NHL-säsong. I slutet av september beslutade sig New Jersey Devils emellertid för att annullera 40-åringens kontrakt. Efter en tids tystnad valde Brendan Shanahan på tisdagen att tillkännage sin pension.

– Jag skulle vilja tacka min familj och alla vänner som har hjälpt mig att uppfylla och upprätthålla min barndomsdröm om att spela i NHL", skriver Brendan Shanahan i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Jag är enormt tacksam mot alla mina coacher och lagkamrater som jag har haft privilegiet att ta lärdom av och spelat med. Även om jag alltid drömde om att spela i NHL kan jag ärligt säga att att jag aldrig trodde att jag skulle ha sådan här tur och vara så välsignad. Jag skulle vilja sända ett uppriktigt tack till alla som har hjälpt mig att uppfylla den här drömmen."

Brendan Shanahan lämnar isen som en av tidernas främsta powerforwards. Mellan NHL-debuten för New Jersey Devils 1987 och slutpunkten för samma klubb i våras svarade kanadensaren för 1 354 poäng fördelat på 656 mål och 698 assist. Bara 22 andra spelare i NHL:s historia har gjort fler poäng och bara tio spelare har gjort fler mål. Shanahan är dessutom 22:a i alla tiders utvisningsliga med sina 2 498 minuter i syndabåset.

Vänsterforwarden från Mimico i Ontario draftades av Devils som andra spelare bakom Pierre Turgeon 1987. Han spelade för klubben mellan 1987 och 1991 varpå han under kontroversiella former värvades av St. Louis Blues. NHL gav St. Louis tummen ned i affären och en skiljedomare tvingade klubben att släppa ifrån sig backen Scott Stevens för att behålla Shanahan. Den målfarlige forwarden spelade i St. Louis mellan 1991 och 1995, då han tradades till Hartford Whalers i utbyte för den då talangfulle backen Chris Pronger. Sejouren i New England blev bara ettårig. Tidigt under säsongen 1996/97 tradades han till Detroit Red Wings i utbyte för Keith Primeau, Paul Coffey och ett förstaval i draften.

I Detroit vann Shanahan omedelbart två Stanley Cup-titlar 1997 och 1998. 2002 plockade han även på sig en tredje ring. Han blev Motown trogen i sammanlagt tio år. Inför säsongen 2006/07 skrev han på för New York Rangers som unrestricted free agent. Där blev det två säsonger innan han sommaren 2008 blev free agent på nytt.

Efter ett längre uppehåll skrev han på för New Jersey Devils den 15 januari i år. Det blev totalt 34 matcher för klubben som draftade honom. I somras kom parterna överens om en förlängning, men den annullerades alltså innan säsongen drog i gång.

Bortsett från sina Stanley Cup-titlar var Brendan Shanahan med om att vinna OS-guld med Kanada 2002. Han blev uttagen i NHL:s all star-lag vid åtta tillfällen och vann 2003 King Clancy Memorial Award för sina humanitära insatser utanför isen.

Hockeysverige.se

Skrivet av: