Tisdag 21 Sep
Stockholm

Den stora vändningen

Syndabocken Carey Price på väg mot hjältestatus.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det var vid den här tiden förra året som Carey Prices karriär åkte på sin första riktiga törn.

Efter en bejublad rookiesäsong hade den då blott 21-årige puckmotaren fått rollen som förstamålvakt i en av världens tuffaste hockeystäder.

Till en början såg han ut att kunna axla ansvaret utan problem, men ju längre säsongen led desto större blev problemen.

Canadiens började förlora, Carey Price hamnade i en jobbig formsvacka, inledde en kortlivad bojkott mot lokala medier och fick leva med ryktet om att vara en partysugen playboy.

Efter en säsong full av besvikelser nådde eländet sin kulmen i den ensidiga slutspelsserien mot Boston Bruins, där Canadiens blev mer eller mindre slaktade.

I sin frustration buropen från Bell Centres läktare gjorde Carey Price en uppgiven gest mot hemmapubliken. Det blev en signifikativ symbol för Montréals misslyckade jubileumssäsong - klubben fyllde 100 år - men inte minst Prices egen växtvärk.

Ett drygt halvår efter slutspelsfiaskot har det vänt för Carey Price. 2007 års stora kanadensiska JVM-hjälte har sakteliga återfunnit formen som gjorde honom till fansens kelgris under rookiesäsongen 2007/08.

De senaste veckorna har Price spelat sin kanske bästa ishockey sedan han kom till NHL. I måndags utsågs han till Veckans andra stjärna av NHL efter att ha lett Canadiens till fem av sex möjliga poäng. I natt fortsatte han på inslagen väg genom att stoppa 33 av 36 skott i 5-3-segern över Columbus Blue Jackets.

– Hela laget har spelat bättre, inte bara jag. Alla har gett av sin tid och arbetat hårt för att uppnå det här, säger han till Canadian Press.

Steve Mason - i Prices fotspår?

Själv tycker inte Carey Price att han har gjort något annorlunda jämfört förra säsongen.

– Ibland spelar du dåligt och förlorar, ibland spelar du bra och förlorar ändå. Det är aldrig enkelt att gå igenom en tid med många förluster, man kan jobba hur hårt som helst utan att få studsarna med sig. Jag har hela tiden trott på mig själv och vetat att det skulle vända förr eller senare, säger han.

Columbus Blue Jackets fjolårssuccé Steve Mason, utsedd till årets rookie förra säsongen, ser ut att gå igenom lite av det som Carey Price upplevde i fjol - ett tufft andraår. 21-åringen var petad till förmån för Mathieu Garon i nattens match och har inte rosat marknaden under säsongsinledningen. Han har en räddningsprocent på mediokra 88,5 och har släppt in 3,65 mål per match inledningsvis.

I natt var Mathieu Garonmedioker, något som fick coachen Ken Hitchcock att reagera.

– Vi har inte fått bra målvaktsspel på sistone, det måste bli bättre, sade han bestämt efter förlusten.

Anton Strålman fortsätter att vara produktiv för Columbus. I natt svarade han för ett mål och en assist och är uppe i 15 poäng (4+11) på 21 matcher. Han har därmed redan passerat de 13 poäng han fick ihop på 38 matcher med Toronto Maple Leafs i fjol.

Kristian Huselius fick däremot se sin fem matcher långa poängsvit komma till ända.

Hockeysverige.se

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela